Du har kanskje hørt navnet før – og lurt på hva det er ? Oransjeri er det nye innenfor drivhus og utendørsbebyggelse, og i dette innlegget har vi samlet nyttig kunnskap og inspirasjon til oransjerier.

Hvor stammer oransjeriet fra?

Oransjeriet har sin opprinnelse i Frankrike, hvor man dyrket gamle oransjetrær (sitrustrær) til dekorasjon. Et av de eldste oransjerier befinner seg i Versailles, nær Paris. De første oransjerier hadde lette konstruksjoner og kunne raskt fjernes i sommerperioden. Ettersom oransjerier ble mer og mer populære, begynte utviklingen av dem å ta fart – og de ble raskt mer og mer overtatt av hagedesignere og arkitekter, hvilket medførte større forbindelse til hus, arkitektur og designet av oransjeriet.

Tidligere var oransjeriet ikke bare et drivhus, men et symbol på prestisje og rikdom – og det fungerte som en tilføyelse til hagen. Det ble gjort en dyd ut av å gi gjestene en visningstur gjennom oransjeriet for å beundre fruktene og ikke minst arkitekturen. Oransjerier var generelt mer promiskuøse og større enn i dag. 

Oransjeriene har for alvor kommet inn i de nordiske hagene og flere og flere nordmenn velger dette som en integrert, hyggelig og ikke minst viktig del av hagen, hvor bygningen er preget av at vinduer visker ut grensene mellom inne og ute. Er det et stort drivhus? Eller en vinterhage? Det er mange spørsmål og vi vil forsøke å gi deg svaret.

orangerie_1.png

Hva er forskjellen på et oransjeri og et drivhus?

I sin tid var et oransjeri et sted hvor bøndene kunne oppbevare sine sitrusplanter gjennom vinteren. Men nå fungerer oransjeriet som et tilfluktssted i hagen, hvor det er lunt og hyggelig. En sen vårkveld hvor det er tid til ro etter en lang arbeidsdag – stearinlysene er allerede tent og hvitvinen er hellet opp i glasset. Du er omringet av gode venner, hyggelige samtaler eller kanskje fullstendig stillhet.

I drivhuset er det knapt plass til en hagestol blant alle agurk- og tomatplantene. I oransjeriet er det plass til lekre hagemøbelarrangementer, moderne vinduer og et ordentlig gulv. Felles for begge er at de er bygget opp omkring vinduer, som gir mulighet for å varme opp rommet med sollyset .

orangerie_2.png

Det finnes 2 forskjellige typer oransjerier

Det finnes to forskjellige typer oransjerier – nedenfor har vi utdypet begge to, så du kan finne inspirasjon og velge nettopp det som passer best inn i din hage.

Det integrerte oransjeri

Til tross for at oransjeriet er skapt til å stå alene i hagen er det ingen sak å integrere det som en del av huset. Ved å bruke oransjeriet som en del av huset, kan det fungere som vinterhage og oransjeri på samme tid. Oransjeriet gir huset personlighet, sjarme og skaper kosestunder, når det blir en integrert del av huset. Ved å bruke oransjeriet, er du et skritt tettere på hagen i alt slags vær, helt uten å skulle ta på yttertøyet.

Det frittstående oransjeri

Det frittstående oransjeri blir i stedet for en del av huset, en integrert del av hagen og du velger fritt hvor det skal stå! Som det integrerte oransjeriet, kan du bruke et frittstående oransjeri året rundt – og på den måten få glede og gavn av hagen året rundt.

Akkurat som oransjeriet kan gi huset personlighet og sjarme, gjør dette seg også gjeldende for hagen din. Så hvis du vil skape en harmonisk, hyggelig og sjarmerende hage, er et oransjeri den perfekte muligheten til det. Det finnes mange forskjellige typer, design og måter å gjøre dette på – men felles for dem alle, er at de skaper ro, glede og hyggelige stunder.

Vi håper du synes det var inspirerende lesing!