"Utviklingen har gått raskt, og i dag har tre/aluminium blitt et særdeles populært valg til nye vinduer og dører i Norden. Nedenfor kan du lære mer om hvorfor, og få nyttig kunnskap så du lettere kan bestemme om du vil investere de ekstra kronene tre/aluminium koster, sammenlignet med tradisjonelle trevinduer og dører.

Se utvalg av tre/aluminium vinduer

Tre/aluminium er en kombinasjon av det beste fra begge verdener. Den innvendige delen av elementet består av tre fra langsomtvoksende furu, som har lang levetid, høy isoleringsevne, naturlig impregnering og er FSC-sertifisert. Den utvendige delen består av en pulverlakkert aluminiumsramme som beskytter trekonstruksjonen 100% mot UV-stråling, vind og vær. På den måten får du alle fordelene fra tre-konstruksjonen samt en nesten vedlikeholdsfri aluminiumsbekledning som du ikke trenger å male utvendig. 

Fordelene ved vårt tre:

 • Lang levetid
 • Høy kjerneandel
 • Naturlig impregnering
 • FSC-sertifisert
 • Høy isoleringsevne

Ytterligere fordeler ved tre/aluminium:

 • Skal ikke males utvendig
 • Aluminium blokkerer UV-stråler og beskytter vinduet
 • Velegnet til nordiske værforhold
 • Skråskåret glassliste (design)
 • Mulighet for forskjellig farge utvendig og innvendig (design)

Da den innvendige delen av vinduet eller døren består av kjernefuru, beholder man treets isolerende egenskaper, mens de utvendige aluminiumsprofilenes pulverlakkering gir elementene en særdeles holdbar og ytterligere værbestandig overflate. Aluminium er nemlig et sterkt materiale som ikke ruster. Det lette metallet beskytter treet fra sollys og regn, og derfor har tre/aluminium også lengre levetid enn rent tre.

træ/alu

Minimalt vedlikehold

Fordelene ved tre/aluminium er videre at det stort sett er vedlikeholdsfritt, ettersom det ikke skal males utvendig. Kombinasjonen av tre og aluminium sparer deg altså for både tid og bekymringer, da det eneste kravet for at det skal fortsatt være i tipp topp stand er at karm og vindu vaskes minimum et par ganger årlig. Den utvendige karmen og rammen rengjøres raskt og enkelt ved å bruke lunkent vann, blandet med en smule oppvaskmiddel, samt en klut eller myk børste. Se mer om å vaske vinduer her ->

De innvendige tredelene holdes også rene ved å bruke et skånsomt rengjøringsmiddel, og tørkes deretter av med en fuktet ren klut. I tillegg skal hengslene smøres etter behov, men det gjelder alle typer vinduer og dører.

BEREGN PRIS PÅ TRE/ALUMINIUM VINDUER

Spar (mye) tid og (mange) penger

Hvor ofte du skal male dine trevinduer avhenger mye av omgivelsene og kan være alt mellom hvert 3. og 10. år. Er de sørvendt, hvor det er mye skygge, ligger huset i le eller ved kysten. Det er derfor utrolig vanskelig å gi et konkret svar på hvor ofte man skal male sine vinduer, men du kan lett teste det selv. Vinduet eller døren bør males hvis malingen:

 1. Skaller av bare det minste
 2. Bobler, kanter eller revner
 3. Har minste den beskyttende oljen
 4. Ser falmet og bleket ut

Punkt 3 kan du teste med husmor-trikset hvor du gnir fingeren på malingen. Hvis du får fargepigmenter på fingeren er den beskyttende oljen falmet og det er et tegn på at de bør males. 

Du bør faktisk male vinduet før punktene ovenfor forekommer og det kan være veldig vanskelig som ufaglært å vurdere før det er for sent. De store problemene oppstår i det øyeblikket hvor det nordiske været får lov til å rasere treet uten den beskyttende effekten fra malingen. Når du skal male vinduer er det et kjempeprosjekt som du enten kan gjøre selv, eller betale deg fra. Uansett så er det dyrt, for tid er penger! 

Dette må du tenke på når du skal male vinduer:

 1. Skrap av malingen
 2. Slip etter med sandpapir, så malingen kan hefte
 3. Fjern støv og rester
 4. Vask først treet med velegnet vaskemiddel og deretter med rent vann
 5. Dekk utsatte områder med maskeringstape
 6. Grunn treet der hvor malingen er slipt vekk og treffer du malingen, så husk å tørk det av
 7. Vent på at oljen tørker
 8. Mal vinduet
 9. Fyll eventuelle huller med sparkel
 10. Mal 2 og eventuelt 3 strøk for et pent utseende

Vi anbefaler derfor alltid tre/aluminium, for det vil alltid lønne seg og det gir uten tvil mest for pengene, selv om førstegangsbetalingen er høyere. Men er det noen tilfeller, hvor vi godt kan forstå ønsket om rent tre. Du har kanskje en hyggelig liten hytte i tre og vil at vinduer og dører skal være i rent tre. Det kan være kulturelt, historisk, en familietradisjon eller tradisjon i nabolaget. Det forstår vi selvfølgelig godt, og så skal du bare være oppmerksom på hva det innebærer, og hva du mister ved å velge vekk tre/aluminium. Det er dessverre ikke alle som vet det i dag, eller alle forbrukere som mottar den riktige veiledningen.  

Valget ditt av farge har også betydning for valget mellom rent tre eller tre/aluminium og du er kanskje bekymret for om utseendet av tre/aluminium ikke passer til boligens stil eller smak?

Design og fargevalg

Vinduer og dører i tre/aluminium kan kjøpes i et utall av fargekombinasjoner, akkurat som det er mulig å tilpasse både hengsler, lukketype og karmprofil. Med tre/aluminiumsvinduer eller -dører kan du tilføre hjemmet ditt et personlig preg. Innvendig får du treets varme og sjarme, og utvendig aluminiumens slitesterke og værbestandige kvaliteter samt rene og flotte uttrykk. Samlet sett blir denne unike typen vinduer en veldig god investering, som i dag er det foretrukne valget for de fleste forbrukere. 

træ/alu

Våre tre/aluminium produkter er faset (venstre), hvilket betyr at bunnen og siden på vinduet monteres i en harmonisk «skrå» linje fra hjørne til hjørne. Rene treprodukter har et loddrett snitt. Det er forskjell rent utseendemessig og tre har også en er rustikk overflate, hvis man går helt tett på og studerer overflaten på nært hold. 

Utvalget er også bredt og du har gode muligheter for å få tre/aluminium på våre 227 variasjoner av produkter. Prøv blant annet favorittene tre/aluminium terrassedør, sprossevinduer i tre/aluminium, hoveddør i tre/aluminium, krysspostvinduer i tre/aluminium. Du er naturligvis velkommen til å kontakte oss, hvis du har spørsmål eller spesifikke forespørsler. Vi er alltid klare til å gi råd om alt fra materiale- og fargevalg til oppmåling og montering.

SE UTVALG AV TRE/ALU DØRER

Typiske spørsmål om tre/aluminium

1Påvirker UV-strålene vinduet mitt?
Svaret er JA! Aluminiumsprofilene beskytter nemlig treet mot solens nedbrytende UV-stråler og forlenger dermed vesentlig produktets levetid.
2Skal man ikke vedlikeholde tre/alu elementer? 
Jo! Til tross for at vedlikeholdet minimeres skal vinduer og dører fremdeles vedlikeholdes med årlig smøring av alle hengsler og bevegelige beslag, slik at produktene fungerer problemfritt i hele elementets levetid. 
3Hva hvis jeg skal skifte ut rutene?
Hvis uhellet har vært ute, og rutene er blitt skadet, kan aluminiumsprofilene demonteres, så du kan sette inn en ny rute. Alle aluminiumsprofiler til vinduer og dører er pulverlakkert, noe som gir profilene en ekstraordinær hardfør overflate som holder i mange år. Hvis overflaten med tiden blir matt av værets nedbrytning, så kan de pulverlakkerte aluprofillene raskt poleres opp igjen, slik som på en bil. Med andre ord kan tre/aluminium holde seg pent en hel livstid med den riktige behandlingen. 
4Kan man se forskjell på rent tre og tre/aluminium?
Det korte svaret er ja. Selvfølgelig kan man det. Tre vil typisk ha mer struktur i overflaten, mens aluminium er helt glatt. Står du på 1 meters avstand, vil vi dog våge å påstå at ingen kan se forskjell i overflaten. Designmessig er det litt forskjell, slik du kan sepå bildet ovenfor, blant annet snittet hvor siden og bunnen av rammen møtes. 
5Hva velger folk i bransjen?
Alltid tre/aluminium. Alltid. Alltid. Alltid! Noe annet lønner seg bare ikke. Man skal virkelig nyte å male og gjør vinduene fine i ny og ne, eller ha en helt enorm forkjærlighet for rent tre, hvis man ikke velger tre/aluminium. 
6Hvorfor er det så smart å bruke aluminium i vinduer og dører?
Aluminium brukes i dag i alt fra bildeler, stoler, gryter m.v. og nå også som værskjerming på tre/aluminium vinduer. Aluminiumsprofilene presses ut gjennom en form, akkurat som vaniljekranser til jul. Denne prosessen heter ekskludering og gjør det mulig å forme aluminium til blant annet de profiler vi hos Klarvinduer bruker til å sette utenpå det tradisjonelle trevinduet. Hvorfor gjør man det? Man bruker aluminium for å forlenge elementets levetid og minimere behovet for vedlikehold. 

Se utvalget av tre/aluminium vinduer og dører

Se utvalg av tre/aluminium vinduer