I Danmark begås det fem innbrudd i timen, året rundt. I 2018 alene ble det anmeldt 54 868 innbrudd til politiet (kilde: Danmarks Statistik). Risikoen for å få ubudne gjester er spesielt stor i vinterhalvåret, hvor det er mørkt en stor del av dagen og dermed enklere å bryte seg inn uten å bli sett. Særlig i julen skjer det mange innbrudd, og julaften er årets travleste dag for tyvene.

Vinduene er en opplagt måte for tyvene å bryte seg inn i hjemmet. Særlig gamle vinduer er enklere å få opp enn dører. Derfor er sikring av vinduer uhyre viktig for din families sikkerhet, så dere kan føle dere trygge i deres eget hjem og ikke ubevisst inviterer ubudne gjester inn.

Hvordan kan du best innbruddssikre hjemmet? Vi gir det et raskt overblikk over effektive løsninger her.

SE UTVALG AV VINDUER

Når det gjelder innbruddssikring av vinduer, er det en del du selv kan gjøre for at tyvenes arbeid skal bli vanskeligere.

Finn først og fremst ut hvor tyven enklest vil kunne bryte seg inn. Kjellervinduet vil være et opplagt valg, da de er plassert på et uforstyrret sted i huset og det ofte er eldre vinduer man har der. Men gå en runde rundt huset og forsøk å tenke som en tyv. Hagedører og store vinduer er blant de mest opplakte valg, og i det hele tatt er vinduer tyvens mest benyttede inngangsvei. Derfor gjør sikring av vinduene mot innbrudd en vesentlig forskjell, når du vil holde tyven på avstand. Når det er sagt, kan sikring av dører selvfølgelig også være med på å optimere deres sikkerhet.  

Sørg for at alle vinduer er i god og solid stand, da de i så fall er vanskeligere å bryte opp. I tillegg er det en fordel hvis de har solide hasper og også gjerne låseanordninger.

Vær oppmerksom på at låser ikke er tillatt på vinduer som skal fungere som nødutgang i tilfelle brann. På disse vinduene, og hvis vinduene er plassert i rom hvor du oppholder deg mye, er det viktig at du har en innbruddssikring som kan åpnes innenfra, uten å bruke nøkkel.

Innbruddssikret glass: Laminert glass

Laminert glass utgjør en vesentlig forskjell for innbruddssikringen av vinduene dine. Glasset er i flere lag og laminatet er smeltet sammen med glasset, som gjør det vanskeligere å knuse det. Faktisk kan tyven hogge løs både med øks eller harde slag og vil fremdeles ikke kunne få brutt glasset med det første. Det skaper vesentlig mer bråk og forsinker tyvene vesentlig, så dere lettere kan nå å oppdage dem.

Laminert glass kan både brukes til sikring av vinduer og dører, hvis du for eksempel har glassdører eller terrassedører.

Derfor er det viktig å få skiftet ut de gamle vinduene

Når dine vinduer og vindusrammer først er slitte og møre, er det en lek for tyvene å få opp vinduene. Det verste er at tyvene kan få øye på de slitte vinduene på avstand og kan i ro og mak planlegge ditt hjem som deres neste bytte.

For å ha innbruddssikre vinduer bør du dermed ha vinduer av nyere dato, som blir godt vedlikeholdt og som kan tåle litt av hvert. Da bør du også kikke på om hasper og beslag er slitte – de skal nemlig kunne lukkes forsvarlig. Vær obs på at noen ganger er det nok å bare stramme skruene. Sørg også for at listene ikke er råtne og at de sitter ordentlig fast. Når glasslisten er vekk, er det nemlig enkelt å ta ut ruten.

Du kan eventuelt montere nye lister med enveisskruer, for å gjøre det vanskeligere for tyven å skille listen fra ruten.

Ekstra sikkerhet på kjellervinduer og dører

Sørg for å ha sikkerhetslås på vinduer du ikke bruker så ofte, eller som befinner seg i rom hvor du ikke oppholder deg så ofte – kjelleren er da et opplagt sted å begynne innbruddssikringen av vinduene. Når det gjelder sikring av dører, bør du tenke på deres terrassedører, som kan utstyres med et låsbart grep. Når det gjelder tyverisikring av vinduer og dører, bør man heller være litt for forsiktig, enn å ta sjansen.

Veiledning til vindussikring

Da vinduer i kjelleren og førsteetasjen kan være lette veier inn for innbruddstyver, bør du foreta en forsvarlig tyverisikring av vinduer og dører på dette planet. Overvei å montere vinduslås eller sikringsbeslag disse stedene. For å ha innbruddssikret dører og vinduene, handler det om å forsinke tyven og sørge for at det ikke kan unngås å støye for å komme inn i huset.

Hos Klarvinduer hjelper vi deg med å optimere din innbruddssikring av dører og vinduer gjennom kyndig rådgivning og veiledning til å velge rett til dine behov. Vi gir deg noen tommelfingerregler som avgjør om vinduene dine skal skiftes ut, eller om de bare skal oppgraderes.

For å hjelpe deg godt på vei med tyverisikring av dører og vinduer, har vi samlet 7 råd som gir deg den beste innbruddssikringen:

1Ekstra silikon
Overvei å lime fast ruten med silikon langs de loddrette sidene og det vannrette overstykket. Men unngå å legge en forsegling i bunnen, da det vil forhindre at konstruksjonen kan dreneres for vann og fukt ut mot det fri.
2Enveisskruer
Du kan også skru den utvendige glasslisten fast med enveisskruer, som ikke kan skrus ut igjen. Det er en effektiv og tilnærmelsesvis usynlig løsning, som dog har den ulempen at det kan gi deg problemer hvis ruten skal demonteres ved senere utskifting. Dette er også årsaken til at vi ikke bruker enveisskruer, men det er en mulighet du selv kan benytte.
3Innvendige glasslister 
Man kan også få innvendige glasslister som ikke kan skrus fri. Husk dog å sikre at det fortsatt er lett tilgjengelige nødutganger i tilfelle brann. Uansett om du velger tre/aluminium, eller tre, får du gratis aluminiumsglasslister på yttersiden av våre vinduer.
4Jernplater og dekkskinner
Du kan dessuten forsterke svake karmer med en stålplate som er bukket i karmens profil. Generelt kan du forsterke vindusrammene med jernplater eller dekkskinner som legges over rammenes tredeler, så vinduene blir vanskeligere å bryte opp. Det finnes også beslag med jernstenger som går gjennom vinduets ramme.
5Nokker
Du kan også montere såkalte nokker ved hengslene. De forhindrer at hele vinduet kan fjernes.
6Gitter på kjellervinduer
Det er veldig utbredt å montere gitter eller tverrbjelker foran kjellervinduer. Det gjør tyvens arbeide ekstra vanskelig ved å skru dem fast med enveisskruer.
7Velg sikkerhetsglass
Til slutt kan du overveie å kjøpe ruter med herdet eller laminert glass, som er mye vanskeligere å slå i stykker enn 2-lagsruter. Spesielt laminert glass tar veldig lang tid å komme gjennom, mens herdede glass også gjør livet vanskeligere for tyven. Her skal vinduets glasslister sitte innvendig, da en herdet glass rute er utsatt ift. slag på kanten. Hvis det er utvendige glasslister skal de være limt fast, så ruten ikke kan tas ut. 

Sikkerhetsglass er 4x sterkere enn normalt glass

– Få det som tilbehør på alle våre vinduer og dører.