Trenger du et nytt vindu, men føler deg overveldet av alle de nye begrepene?

Når du er på jakt etter ditt nye vindu kan det være en fordel å kjenne til de forskjellige delene. Det gjør det lettere å finne ut om vinduet holder seg tett og lever opp til den kvaliteten du ønsker. Vindusammensetningen er viktig for at vinduet skal beholde varmen godt og opprettholde det gode inneklimaet. Samtidig er det viktig at du har et solid vindu som er robust mot all slags vær. Alle vinduene våre oppfyller disse kravene, men det fortsatt godt å ha kontroll på alle konseptene.

Vindu-NO.png

Åpne vinduet for kunnskap om nytt vindu

Fagpersoner kan lett bli overveldet med forvirrende konsepter som kan gjøre oss alle litt gale en gang i blant. Hvorfor ikke være i forkant av konseptene, slik at du aldri kjøper katten i sekken? Med riktig vindu kan du spare både på oppvarmingsregningen og energiforbruket ditt, samtidig som du får et fint vindu som gir ekstra lys.

Hvis du leser videre, vil du få mer viten om hvordan de forskjellige delene spiller sammen. Da er du sikker på å få den beste kvaliteten og holdbarheten. Samtidig får du kunnskalp om det som er viktig å være oppmerksom på når du monterer det nye vinduet.

Hva heter delene av et vindu?

Vinduer er tradisjonelt bygget av:

 • Karm
 • Vindusrammer
 • Beslag (hengsler)
 • Tetningslister
 • Rute
 • Glasslister
 • Bunnglassliste
 • Invendige håndtak
 • Loddposter
 • Tverrposter
 • Sprosser
 • Profilering
 • Små lukkemekanismer (stormkrok og anverfer) og hengselfeste
 • Haspekrok (for å sette vinduet i spenning)
 • Regnskjerm
 • Ventiler (i rammer og rammer for å gi frisk luft)

Glassliste, regnskjerm og loddpost - forstå strukturen til vinduet

For å lage et vindu, må vi først og fremst bruke en vinduskarm. Det er rammen som er festet til veggen og har en eller flere vinduskarmer montert. Du kan velge en fast ramme som forhindrer at vinduet åpnes, eller du kan velge et vindu som kan åpnes.

På vinduet er det montert glasslister av tre og / eller aluminium, som holder glasset fast.

Hvis bunnglasslisten din er laget av aluminium, vil den være mer motstandsdyktig mot vind og vær. Hvis den derimot er laget av tre, må den vedlikeholdes noe oftere for å være pen og robust. Du kan enkelt erstatte en bunnglassliste til aluminium.

3lagsglas-Vindue-NO.png

Se utvalget av vinduer

Vinduets inndeling

Når det gjelder kvaliteten på selve ruten er standarden vår en energirute, da de er bedre isolert og sørger for at du ikke har et energitap. Her er den ‘varme’ avstandsprofilen, som ses i illustrasjonen, med på å sikre at det ikke er noen kuldebro i vinduet, noe som forårsaker kondens.

På splittede vinduer ser du loddposter og tverrposter, som er en del av karmen. Krysspostvinduer og sprossevinduer er for eksempel delt av en loddpost og en tverrpost. Trelistene som er på selve ruten kalles sprosser, og de er en ren estetisk inndeling av vinduet. På gammeldagse vinduer vil sprossene være 19-25 mm, mens sprossene på moderne vinduer er 30-45 mm.

Profilering og tetningslister

Karmen, vindusrammen og sprossene kan være profilerte på gammeldagse vinduer. Profilering gjør at vinduet virker mindre, og det kan også gi sjarm til eldre hjem.

Tetningslisten din er viktig da den lukker rommet mellom rammen og karmen, slik at det ikke kommer vann eller luft inn. Derfor er det viktig å  montere korrekt , da det har stor betydning for inneklimaet ditt. Hvis tetningslisten ikke er intakt, vil du få et lekkende vindu, noe som resulterer i energisvinn, høyere strømregninger, temperatursvingninger innendørs og trekk.

En regnskjerm er også plassert under vinduet, som beskytter mot fuktskader og gir vinduet en flott finish.

Monter vinduer selv

Det er enkelt å montere vinduene selv når du har mottatt dem. Sjekk ut vår monteringsguide og få en fullstendig oversikt over prosjektet ditt før du bretter opp ermene. Vi lover deg at du ikke nødvendigvis trenger å være familiens handyman for å få et godt resultat. Hvis du trenger hjelp, er du alltid velkommen til å kontakte oss og be oss om råd.