PÅSKESALG FORTSETTER: Opptil 60%

Hvis du kjenner til vinduer, så vet du sannsynligvis hva de klassiske krysspostvinduene er for noe. Men visste du at de ble introdusert i Danmark på slutten av 1800-tallet, etter at de hadde vist seg å raskt bli et populært valg i USA? Der ble krysspostvinduene brukt i nye bygningskonstruksjoner som skyskrapere i Chicago og New York og senere i andre amerikanske byer.

I Danmark ble krysspostvinduer i starten kalt for Frederiksberg-vinduer, fordi man benyttet dem på bygninger i Frederiksberg i København – senere ble de vanlig i resten av Danmark. I Norge forbindes stilen ofte med sveitser-villaene.

Et krysspostvindu med 2 fag og 4 ruter minner om det danske flagget Dannebrog, så derfor heter de dannebrogsvinduer i Danmark.

De fleste forbinder vindustypen med nostalgi og sjarme og den er tett forbundet med sveitservillaene. Det er et vakkert og funksjonell vindu og lysinnfallet er større enn mange andre vinduer, fordi høyden er betydelig. Dette ses særlig ved produktet 3 fag 5 ruter, som har en avlange rute i midten og som effektivt inviterer dagslyset inn, selv på en gråværsdag.

Frisk opp hjemmet ditt med gode krysspostvinduer – få et tilbud

Trenger huset ditt billige krysspostvinduer, hvor kvaliteten står i høysetet? Her på siden gir vi deg en oversikt over vårt utvalg av krysspostvinduer. Det er over 20 forskjellige produkter – alt fra et enkelt krysspostvindu med 1 fag 2 ruter til det største som består av 4 fag 40 ruter. 

Sett ditt eget preg på ditt nye Krysspostvindu

Da vi tilbyr mange forskjellige typer av billige krysspostvinduer, kan det kanskje være vanskelig å velge hvilken som ville passe best til ditt hjem. Er du i tvil om det helt rette, hjelper vi deg gjerne med råd. Utover å velge antall fag og ruter, får du også muligheten til å sette ditt personlige preg på krysspostvinduet med unike detaljer.

Når du klikker på et krysspostvindu, kan du designe ditt eget produkt eller velge et forhåndsbestemt. Først skal du taste inn målene på ditt vindu. Hvis du er på bar bunn når det kommer til å ta de riktige målene til et krysspostvindu, skal du ikke bekymre deg, vi har laget en enkel guide som hjelper deg med å måle nøyaktig.

Dernest velger du glasstype. Vi tilbyr Basic Lavenergi med 2 lags glass og Premium Energi+ med 3 lavenergiglass glass. Forskjellen på disse to avgjør hvor godt glasset isolerer og holder på varmen. Her er det verdt å investere i 3 lags glass, da du på den måten kan spare flere penger på strømregningen.

Materialet i våre krysspostvinduer fås i FSC-sertifisert langsomtvoksende furutre av god kvalitet. Du kan også få krysspostvinduer i tre/aluminium. Fordelen ved disse, er at de ikke skal vedlikeholdes like ofte som vinduene av tre. Så hvis du vil gjøre det enkelt for deg selv og spare tid, er krysspostvinduer i tre et godt valg.

Den innvendige og utvendige fargen på krysspostvinduene fås i hvit, rød, grønn, grå, lysegrå, brun og svart. Det gir det gode muligheter for å være kreativ og tilpasse fargene så de passer til husets ytre uttrykk og innvendige innredning.

De små, men viktige detaljene Så langt så godt, men det er også en del funksjonelle valg som skal tas i forhold til krysspostvinduer: typen av hengsler, lukketype, glasstyper, profiler, utfresing av not, utluftingsventil, redningsåpning og vindbrems. Under hvert krysspostvindu kan du lese flere detaljer om hva de forskjellige delene innebærer og hva forskjellen er på de enkelte typene. Felles for de funksjonelle delene, er at de er produsert i Danmark og Sverige av blant annet produsentene IPA og ASSA ABLOY (RUKO).

Krysspostvinduer er CE-merket, hvilket betyr at produktene lever opp til EUs lovgivning på området. På toppen av det, får du en garanti på opptil 12 år på dine nye krysspostvinduer.

Klar hjelper deg fra start til slutt

Hos Klar kan vi besvare alle dine spørsmål om krysspostvinduer og hjelpe deg med å ta de korrekt målene til vinduene dine. Vi legger vekt på at hele prosessen, og ikke minst resultatet, blir tilfredsstillende for deg.

Du kan kontakte oss så hjelper vi deg raskest mulig med dine krysspostvinduer.

Den overraskende historien om krysspostvinduet

På 1880-tallet utviklet en rekke amerikanske arkitekter og ingeniører i Chicago nemlig en helt ny type bygning, hvor selve fasaden bestod av store glassflater som var innrammet av tynne glasserte teglsten – også kjent som terrakotta-fliser. Bygningene ble døpt «curtain wall», dvs. gardinmur, fordi muren som adskilte de mange rekkene med vinduer lignet på gardiner. Denne nye typen av hus muliggjorde bygging i svimlende høyder, og de ble derfor raskt kjent som skyskrapere.

For å skape den nødvendige ventilasjonen i rommene bak de store glasspartiene, plasserte man et skyvevindu av tre – også kjent som et loddrett hevevindu – på begge sider av glassrutene. Vindusdesignet ble døpt til Chicago-vinduer, da de raskt ble det gjengse valget til en lang rekke skyskrapere i Chicago – deretter i New York og senere i andre amerikanske storbyer.

Snart fulgte man også opp her hjemme. Allerede i det følgende tiåret ble det populære amerikanske skyskrapervinduet kopiert. Selvsagt ikke i hus med tilsvarende høyder, men ofte i danske hus på 4-5 etasjer. På hver side av den store faste midtruten plasserte man et dansk ettfagsvindu med hevet tverrpost.

De første 3-fags Chicago-vinduer ble brukt på Frederiksberg i København, derfor fikk vinduet navnet «Frederiksberg-vinduer» i Danmark. Her i Norge forbindes ruten ofte med sveitservillaer, men ble også i Norge ble den mye brukt på blokker bygget i samme tidsperiode. Krysspostvinduet med 3 fag 5 ruter, er på mange måter litt av en genistrek. Den både høye og brede midtruten gir et særlig intenst dagslys der, selv når det er overskyet og i 2. etasje kastet lyset ekstra langt inn i rommet. I den danske utgaven kan de to sidevinduene ventilere rommet på en mer avansert måte enn det som er tilfellet i designet til de amerikanske foregangsmennene. En kraftig sidevind fra gaten utnyttes blant annet bedre, da man med sidevinduene kan skape en kraftig, direkte utlufting i rommet fra den ene siden, eller fra den andre siden blir det en mer indirekte og svakere luftgjennomstrømning ut av lokalet.

I tidens løp er mange av detaljene på et krysspostvindu naturligvis blitt forbedret. Alt fra rutestørrelse og antallet av sprosser, til utformingen av beslagene har blitt optimert, men den opprinnelige konstruksjonen er den samme. Av samme grunn kan du med et krysspostvindu skape både et vakkert og klassisk dansk design, som med sin 300 år lange historie, med all sannsynlighet også vil forbli moderne langt ut i fremtiden.

Visste du at...

  • Krysspostvinduet har samme proporsjoner som det danske flagget, kalt Dannebrog - derfor kalles vinduet for Dannebrogsvindu i Danmark. Det danske flagget, som vinduet er kalt opp etter, er ett av verdens eldste flagg – det har vært anerkjent helt siden middelalderen.

  • Myten sier at Dannebrog falt ned fra himmelen under Valdemar 2. Sejrs korstog i Estland på 1200-tallet. Valdemars tropper var hardt presset, men fant nytt mot og vant slaget, da de så flagget dale ned fra himmelen.

  • Dannebrog var fra starten av et kongelig maktsymbol. Først i løpet av 1800-tallet utviklet flagget seg til et nasjonalt og folkelig symbol og ble danskenes nasjonalflagg.

  • Det norske flagget ble designet i 1821 og er baseret på det danske flagget fra den gang Norge var i union med det danske kongerike fra 1397 indtil 1814. Flaget har et blått kors som symboliserer foreningen mellem Norge og Sverige i 1814-1905. Det norske flagget brukes også på Jan Mayen og Svalbard som er en del av Norge.

Kilde: danmarkshistorien.dk og norden.org

Ofte stilte spørsmål

Spørsmål: Hva er et krysspostvindu?

Krysspostvinduet er et avlangt vindu som er delt inn i to deler. Et klassisk krysspostvindu er med 2 fag og 4 ruter.

Hvor mye koster krysspostvinduer?

Svar: Hos Klar har vi riktig gode startpriser på krysspostvinduer. Du kan bruke vår prisberegner, slik at du enkelt kan se hva det faktisk koster for dine nye krysspostvinduer. Se priser lengere opp på siden.

Hvor mye koster det å bytte ut vinduer?

Du kan spare mye penger ved å måle og montere krysspostvinduene dine selv. På denne måten presser du prisen helt ned, spesielt hvis du kjøper vinduer til en lav pris fra Klar.

Hvordan måle opp til nye vinduer?

Du kan enkelt måle opp til de nye vinduene dine på egen hånd. Det krever at du har papir, blyant og en tommestokk for hånden. Les vår guide til oppmåling av vinduer her.

Hvordan monterer jeg nye vinduer?

Å montere nye vinduer er på ingen måte umulig, men det krever at du er litt handy. Hvis du vil montere vinduene selv, kan du lese vår guide for montering av vinduer her.