55 % SALG. Ender på
Langsomtvoksende furu - Derfor bruker vi furu til dine vinduer image

Langsomtvoksende furu - Derfor bruker vi furu til dine vinduer

Kadi Siilik Author Photo
Skrevet av Kadi Siilik31.05.2022

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Bestilling og montering av vinduer og dører kan være en forvirrende prosess for mange. Men ikke bekymre deg, nedenfor vil vi prøve å gi deg mer informasjon om furu som vi bruker! Furu er det vanligste treslaget som brukes til trevinduer i norske hus.

Hva betyr årringene for vinduet mitt?

Årringene er en viktig indikator på at treverket er av god kvalitet. Trær vokser ikke bare i høyden, men også i bredden. Jo smalere årringene er, desto kaldere har det vært der treet har vokst. Hver årring består av to soner - en lysere ring på innsiden som viser vekst i vår/sommerperioden og en mørk ring på utsiden som viser vekst i høst/vintersperioden.

Årringer i furutre

Furu som råmateriale

Den langsomme årlige veksten er noe vi som vindusprodusenter etterstreber for å sikre at kundene våre får de aller beste råvarene til nye dører og vinduer. Gamle og saktevoksende furutrær har naturlig nok mange kvister. Som vindusprodusent liker vi ikke disse kvistene, fordi de gir opphav til harpiksutblomstring, noe som er skjemmende for øyet, men bra for kvaliteten. På moderne sagbruk kappes tømmerstokkene opp i planker, og plankene som skal brukes til vindusproduksjon, blir saget fri for de fleste kvistene og deretter sammenføyd på langs med såkalte fingerskjøter, slik at man ender opp med et svært retningsstabilt stykke foredlet furu - og det er dette Klar produserer vinduer og dører av.

Er sertifiseringer viktige?

Klar bruker kun saktevoksende furu fra estiske sagbruk som er FSC- og PEFC-sertifiserte. Disse sertifiseringene sikrer gjenplanting og ansvarlig skogbruk.

FSC-merket (Forest Stewardship Council) er en garanti for at du kan kjøpe trevirke med god samvittighet. I en FSC-skog hogges det ikke mer trevirke enn skogen kan reprodusere. Samtidig er FSC en garanti for at skogforvaltningen tar hensyn til skogens biologiske mangfold, og at de som arbeider i skogen, er garantert opplæring, sikkerhetsutstyr og en rettferdig lønn.

Tre er et av verdens mest miljøvennlige råmaterialer, og derfor bør du vurdere å bytte ut andre materialer som plast, stål, aluminium eller sement med tre. Tre gir miljøfordeler som bidrar til en energivennlig livsstil og er nok en god grunn til å legge inn bestillingen din hos Klar.