Spar opptil 60 %
1. Planlegg og mål opp
 1. Planlegg og mål opp

Planlegg med våre guider for enten renovering eller nybygg

Se våre guider

2. Design & bestilling
 1. Design & bestilling

Bruk vår konfigurator for å tilpasse produktet ditt

3. Installer
 1. Installer

Gjør det selv med vår veiledning eller få hjelp

Veiledning for installasjon

Hva er vinduer med sprosser?

Vindu med sprosser fra Klar 

Vinduer med sprosser er et utmerket valg for mange ulike boliger, men kanskje spesielt hvis du har et klassisk eller eldre hus, ettersom sprossene står i stil med arkitekturen. Sprosser har en lang tradisjon med å være det åpenbare og eneste valget for vinduer. Før ble glassruter nemlig kun produsert i små format, og man brukte sprossene til å feste disse sammen og lage et større vindu. Sprossene henviser derfor til det tradisjonelle rutemønsteret som dannes i vindusruten. 

I dag er det et klassisk og alminnelig sidehengslet vindu som er delt opp i flere fag og felter. Antall fag henviser til antall vinduer. Når du kjøper vinduer med sprosser fra Klar, kan du designe ditt eget vindu. Du står fritt til å velge hvor mange fag du vil ha, og tilpasse vinduet etter hvor mange glassruter du vil at sprossene skal omramme. 

Dette gir deg uendelige kombinasjoner som passer til flere ulike stiler og behov. Man bruker sprosser både fordi de har funksjon og gir dekorasjon. Du kan tilpasse vinduene ned til den minste detalj når du handler hos Klar. Se hvilke valgmuligheter du har når du skal sette sammen ditt eget vindu hos Klar: 

 • Fag: Velg mellom 1 til 4 fag, med andre ord rammer som skal omkranses av sprosser. 

 • Ruter: 2 til 32 ruter. Et vindu med 32 rammer gir et intrikat uttrykk, mens én rute er et minimalistisk valg som maksimerer lysinnfallet. 

Ettersom vi produserer på bestilling, bidrar vi ikke til overproduksjon eller unødvendige mengder avfall. Produksjonen foregår uten mellomledd, utelukkende på vår fabrikk i Estland, og etterfølger bærekraftige standarder som ikke går på bekostning av de skandinaviske designprinsippene som vi holder kjær. Bestill basert på dine egne dimensjoner og få et egendesignet vindu, som er spesielt tilpasset etter ditt hjem, levert på døren. 

Velg mellom ulike materialer og glasstyper når bestiller sprossevinduer 

Alle vinduer fra Klar er produsert i FSC-sertifisert furu. Det betyr at vi er anerkjent som en bedrift hvis produksjon ikke bidrar til avskoging. Hogsten av trærne vi bruker i produksjonen foregår kontrollert og i samsvar med lokale hensyn. Vi bruker furu fra estiske skoger og kan derfor levere et kortreist produkt av høy bærekraftig standard. Samtidig prioriterer vi å opprettholde en fremragende kvalitet og sikre at håndverket skal skinne gjennom. 

Materiale 

Våre furutrær har en høy andel kjerneved som gir naturlig beskyttelse og lang levetid til produktene våre. Fra naturens side blir trekjernen impregnert og herdet, som vi forsterker gjennom giftfri og forsterkende impregnering og maling. 

Velg mellom tre eller en blanding av tre og aluminium. Aluminium beskytter treverket og gir lengre holdbarhet til produktet. Samtidig krever det ikke vedlikehold, ettersom aluminium allerede beskytter treverket mot sol og vind. Alt det innvendige ved vinduet er laget av tre – til og med sprossene – selv om det ytre er dekket av aluminium. Husk at det er 7 års garanti på alle treprodukter fra Klar og opptil 12 års garanti på aluminiumskledde varer. 

Sprosser 

Velg mellom smale eller brede sprosser uten oppdeler. Dette er dekorative sprosser som blir limt på ruten uten å skille rutene fra hverandre. Hvorvidt du skal velge den brede eller smale varianten avhenger av hvilket uttrykk du ønsker deg. Har du mange sprosser kan for eksempel smale sprosser være et gunstig valg, hvis du vil maksimere lysinnfallet. 

Du kan også gå for smale eller brede duplex sprosser. Disse vinduene har også sprosser limt på ruten, både innvendig og utvendig, men det festes i tillegg en avstandsholder mellom glasslagene. I motsetning til gjennomgående sprosser, behøver man ikke å kutte glasset eller konstruere sprossene i glasset. Dette gir bedre isolasjon. Både standard og duplex sprosser er produsert i aluminium. 

Glasstyper 

Vi bruker glass fra Saint Gobain til alle våre vinduer. Utover å velge 2-lags eller 3-lags glass, er det flere ulike glasstyper du kan velge mellom: 

 • Klart glass: Den mest brukte typen.

 • Lyddempende glass: Skap et ekstra stille innemiljø.

 • Solbeskyttende glass: 63% reduksjon i varme og lysinnfallet blir 10-12% mindre.

 • Råglass: Velg mellom ornament, kurs eller satinovo.

 • Herdet glass: Ekstra beskyttelse.

Hengsler og lukkemekanismer 

Til sprossevinduer kan du velge mellom sidehengsler og en sidesvingt hengsle (90 grader). Fordelen med sistnevnte er at du kan pusse vinduene fra innsiden. Vi tilbyr dessuten både hasper og håndtak med grep avhengig av hvilken stil du foretrekker. Alle hengsler og håndtak er produsert i Danmark og Sverige.

Bør jeg velge 2-lags eller 3-lags glass i vinduer med sprosser? 

Forskjellen på 2-lags og 3-lags glass ligger primært i grad av isolering. 3-lags glass har en u-verdi på 0,53, mens u-verdien på 2-lags glass er 1,1. U-verdi henviser til hvor mye varme som passerer per kvadratmeter ved en temperaturforskjell på 1 grad celsius. Jo lavere denne er, desto bedre varmeisolasjon får du. 

3-lags glass består av tre glassruter og to hulrom, og har følgende tykkelse:

● 3 til 6 mm tykkelse.

● Hulrommene er 18 mm hver.

● Total tykkelse på 48 mm.

2-lags glass har derimot to glassruter og et hulrom. Se tykkelse under:

● 3 til 6 mm tykkelse avhengig av type glass du velger.

● Hulrom 20 mm.

● Total tykkelse er 26 til 32 mm.

Valget mellom 2-lags og 3-lags glass kommer ned til hvor mye du vil investere i isolering og sikkerhet. 3-lags glass isolerer bedre enn 2-lags glass og skaper et mer energieffektivt hjem ettersom varmetapet er skåret ned til et minimum. Varme og lyd blir også isolert godt av 2-lags glass, men ikke til det samme nivået. 2-lags glass er derimot et rimeligere alternativ. Ettersom 3-lags glass er tykkere, holder det bedre på varmen samtidig som det gir en bedre beskyttelse mot innbrudd. 

Vinduer med energisprosser – det bærekraftige alternativet 

Dersom du vil maksimere energiutnyttelsen og minimere varmetapet, bør du velge energisprosser. Energisprosser er pålimte sprosser som festes direkte på glasset fra innsiden. De gir det samme uttrykket som en gjennomgående sprosse, men bøter for varmetapet man ofte får med gjennomgående sprosser. Samtidig er det mulig å ta av sprossene fra utsiden og dermed vaske hele vinduet, framfor de enkelte rutene, utvendig. Energisprosser ligner med andre ord de klassiske sprossene, men er i tillegg utstyrt med moderne fordeler som legger til rette for et mer energieffektivt hjem. 

Historien bak vinduer med sprosser 

Da glassproduksjonen for fullt startet i Norge på 1700-tallet, ble sprosser brukt for å kombinere flere enkelte glassruter i et vindu. Sprosser var avgjørende for å holde sammen vinduet, forsterke glassflatene og ha muligheten til å dekke en bygning med store glassfasader. I dag har sprosser ikke den samme tekniske funksjonen, ettersom teknologien har utviklet seg. Sprosser er fortsatt en viktig del av norsk byggeskikk, men de har gått fra å være en teknisk nødvendighet, til å bli et funksjonelt, men hovedsakelig dekorativt element ved vinduene. 

Hvorvidt man ønsker vinduer med sprosser, og ikke minst for mange ruter man vil ha, er et personlig valg for mange. Design og arkitektoniske preferanser har stor betydning når du velger vinduer til boligen din. Vinduer med sprosser endrer hele fasaden til huset og gir et klassisk uttrykk som uten tvil vekker nostalgiske følelser av nasjonalromantikk og Hytte-Norge. Samtidig kan et nybygg, både moderne og tradisjonelt, tjene på å være dekket med sprossevinduer. Ofte kan man finne gull i å skape kontraster mellom eldre og moderne elementer. 

Hvorfor kjøpe vinduer med sprosser hos Klar? 

Å velge sprossevinduer fra Klar er ikke bare et økonomisk smart valg, det er også et bærekraftig valg. Vi etterlever bærekraftige standarder fra start til slutt i produksjonen vår. Ved å velge kortreiste furutrær og produkter av resirkulerbar plast, samt introdusere avfallsminimerende tiltak på fabrikken vår i Estland, kan vi levere et grønnere produkt til deg. Fabrikken vår produserer utelukkende Klar-produkter og starter først etter at du har sendt inn bestillingen din. Dermed unngår vi overproduksjon og overfylte lagre.

Vår høye standard går likevel ikke på bekostning av raske leveringstider og rimelige rater. Etter at varene er sendt fra Estland og har ankommet Norge, kontakter vår transportpartner deg for å avtale nøyaktig leveringsdato. Du får dessuten opptil 12 års garanti på sprossevinduer fra Klar. På alle treprodukter har du 7 års garanti, mens du kan nyte 12 års garanti på aluminiumskledde vinduer. I tillegg er vår norsktalende kundeservice alltid behjelpelig hvis du har spørsmål.

Ofte stilte spørsmål 

Hvorfor har vinduer sprosser? 

Vindussprosser har tradisjonelt blitt brukt av flere grunner:

 • Estetikk: Sprosser kan gi vinduer et mer dekorativt og klassisk utseende. De kan være med på å definere stilen på et hus og gi det et mer personlig preg.

 • Funksjonalitet: Sprosser kan forsterke vinduet og gjøre det mer motstandsdyktig mot innbrudd. De kan også bidra til å hindre trekk og holde på varmen.

 • Sikkerhet: Sprosser gir en ekstra beskyttelse for barn og dyr som ferdes i hjemmet og reduserer faren for ulykker. 

 • Privatliv: Sprosser hindrer innsyn i hjemmet.

Hva koster sprosser til vindu? 

Prisen på vindussprosser varierer avhengig av materialet, størrelsen, designet og hvor de monteres. Du kan forvente å betale alt fra noen hundre kroner til flere tusen kroner per vindu.

Hos Klar tilbyr vi prismatch, som betyr at vi matcher prisen til konkurrentene. Send oss dokumentasjon på deres produkt og pris og vi vender tilbake med et enda bedre tilbud. Vi gjør det rimelig og enkelt å designe og kjøpe vinduer til hjemmet ditt. 

Kan man ettermontere sprosser? 

Ja, det er mulig å ettermontere sprosser på vinduer. Dette er en relativt enkel jobb som du kan gjøre selv eller få et snekkerfirma til å utføre. Det er mange penger å spare på å ettermontere vinduet selv, alt du trenger er de riktige redskapene og kanskje et par ekstra hender til å løfte vinduet. Les vår guide til montering av vinduer for en trinnvis forklaring.

Hva er duplex sprosser? 

Duplex sprosser er en type sprosser som består av to lag med tynne sprosser. De gir vinduene et mer elegant og sofistikert utseende. Duplex sprosser er vanligvis laget av tre eller metall.

Klar kundeservice
Vi er her for å hjelpe deg!

Å kjøpe nye vinduer og dører kan virke komplisert, men vi er her for å gjøre det enkelt. Hvis du har spørsmål – så spør i vei!

Kontakt ossBlue Phone Icon