Sprossevinduer er sidehengslede vinduer med sprosser.

Historien til sprossevinduet

I perioden 1600-1850 var det dette den vanligste måten å produsere vinduer på i Danmark.

Sprossevinduene hadde på den tiden buet glass, som senere bare ble erstattet av enkeltlags glass som var kittet i falsede sprosser. På den måten oppnådde man det spesielle karakteristiske utseendet, hvor vinduets ramme ble oppdelt i felter med flere små ruter.

Sprossevinduer kalles bondehusvinduer på dansk og det navnet forteller om opprinnelsen – de ble brukt på danske bondehus og er blant de eldste typene av vinduer i Danmark. De klassiske vinduene er med andre ord et stykke dansk historie, som vekker en følelse av nostalgi og glede hos mange danskere. Selv om vinduer med sprosser i tre først var tiltenkt stråtekkede hjem, oppført med bindingsverk som lå i landlige omgivelser, er det derfor snakk om et vindu med langt bredere appell.

Sprossevinduet er nemlig et storslått eksempel på hvordan det på vakreste vis kan smelte sammen med en fasade, slik som boligens generelle arkitektoniske uttrykk. Det allsidige og unike designet har vært medvirkende til at de klassiske vinduene har overlevd atskillige arkitekturskifter og i dag fremstår det stort sett uendret i forhold til deres utforming for 200-300 år siden.

Alt mens det opprinnelige design fremdeles brukes, er komponentene på vinduer med sprosser løpende tilpasset de meget krevende nordiske vær-, vind- og sollysforhold samt behovet for mer ventilasjon. Energiruter, bedre beslag og utluftingsventiler er blant de forbedringer som gjør at man i dag får et langt mer slitesterkt sprossevindu samt får mer lys inn i ditt hjem.

Moderne optimert, men fremdeles klassiske vinduer

Fremfor å legge separate ruter i hvert enkelt felt i vindusrammene på vinduer med sprosser, anvender vi Klarvinduer en litt bedre metode. Vi bruker et samlet ruteparti, hvor glasset er oppdelt i det antall felter du velger, og sprossene settes deretter oppe feltenes linjer. Det gir den fordelen at sprossene blir mindre kraftige, hvilket gir et større lysinnfall. Samtidig oppnås et utseende på sprossevinduene som er tro mot det klassiske designet, og i tillegg kommer både rute og ramme under langt mindre press og dermed vil begge deler holde lengre. Til sist, så får sprossevinduet langt bedre energimessige egenskaper, fordi ruten vil isolere bedre. Disse fordelene understrekes av de kvalitetsmaterialene som anvendes i fremstillingen av vinduet, deriblant 2 eller 3 lags-glass.

I dag velger mange vinduer med sprosser i forbindelse med renovering av eldre hus, for eksempel sprossevinduer i tre som passer til den eldre stilen, men også til boligtyper hvor man ønsker den elegante kombinasjonen av spinkle og kraftige dimensjoner. Å velge dører og vinduer med sprosser som passer til boligen er en gevinst i mer enn en forstand. Salgsprisen på huset vil for eksempel bedres, da kjøpere normalt verdsetter at man har vært tro mot et opprinnelig uttrykk, deriblant arkitektonisk fremtoning og autensitet. Ved nybygg er vinduer med sprosser i tre/aluminium for eksempel et uttrykk for tidløst dansk design, som på samme tid forener det stilrene og minimalistiske med et hyggelig og innbydende uttrykk.

Uansett om du liker eldre eller nyere uttrykk, har du mulighet for å velge vinduer med sprosser i tre eller i tre/aluminium. Hvis du velger vinduer med sprosser i tre, skal du være oppmerksom på at de krever mer vedlikehold enn de andre.

Hvilket materiale skal jeg velge til sprossevinduet mitt?

Uansett om du er til det eldre eller nyere utseendet har du muligheten til å velge sprossevinduer i tre eller sprossevinduer i tre/alu. Velger du sprossevinduer i tre, vær oppmerksom på at de krever mer vedlikehold enn de andre.

Vinduer i tre/aluminium har en lang rekke fordeler. Her kan nevnes:

  • De er nesten vedlikeholdsfrie

  • Tre/aluminium er svært motstandsdyktig mot det harde nordiske klimaet

Du kan lese mer i vår guide om tre/aluminium.

Hvilket glass skal jeg velge?

Som utgangspunkt bør du alltid velge 3-lags glass, fordi det isolerer langt bedre enn 2-lags glass I tillegg kan du også velge lydisolerende glass som demper støy utenfra. Vi har også solbeskyttelsesglass og ornamentert glass, for de som verdsetter privatliv. Du kan lese mer om vårt glassutvalg her.

Design dine egne sprossevinduer etter mål

De klassiske vinduene har gjenvunnet fortidens popularitet, blant annet fordi det er en lang rekke spennende, unike sammensetningsmuligheter. Hos Klarvinduer kan du velge mellom 27 varianter av de estetisk tiltalende sprossevinduene, deriblant 1 fag 3 ruter, 2 fag 16 ruter eller 4 fag 32 ruter.

Våre vinduer med sprosser i standardmål passer til en karmbredde på 37-80 cm og en høyde på 40-150 cm (1 fag), så det er gode muligheter for å tilpasse vinduer med sprosser til størrelsen på ditt hus. Har du odde mål, som sprossevinduer i 89x99 cm (2 fag) er ikke det noe problem.

I tillegg kan du kombinere etter smak og behag og for eksempel selv velge inn- og utvendig farge, hengsler, lukketype med mer. Du kan også la oss hjelpe deg med å finne en løsning på vinduer med sprosser, som vil passe til ditt hjem. Uansett om du ønsker små eller store vinduer, et enkelt eller mange, er det en løsning til deg og ditt hus.

Vi tilbyr billige vinduer med sprosser, men kvaliteten er allikevel god. Vinduene tar utgangspunkt i følgende:

  • Klassiske vinduer produsert i kvistfritt langsomtvoksende nordisk kjernetre.

  • Hengsler, grep, låser, utluftingsventiler og vindbremser er produsert i Danmark og Sverige av blant annet IPA og ASSA ABLOY.

  • Vinduene er CE-merket og det garanterer kvalitet og yteevne.

  • 12 års garanti på aluminiumskledde produkter og 7 års garanti på treprodukter.

Når du overveier et tilbud på vinduer med sprosser, kan du samtidig tenke på det flotte resultatet, som får alle dine naboer til å bli grønne av misunnelse. Er det ikke fristende å kunne vinke til dem, ut gjennom dine nye billige vinduer med sprosser med et kvalitetsbevisst smil på leppene?

Vi hjelper deg med å måle opp til ditt sprossevindu

Oppmåling til sprossevindu kan kanskje føles som en utfordring, og det er også flere ting du skal være oppmerksom på, før du bestiller. I denne guiden kan du lese om alle de tingene du skal være oppmerksom på når du måler opp. Her kan du også finne en video som viser hvordan man måler opp til vinduer med sprosser i standardmål.

Hvis du fortsatt ikke er helt komfortabel med å måle deg selv og bestille vårt sprossevindu, er det hjelp å få. Kontakt vår kundeservice, og de vil hjelpe deg med dine spørsmål.

Fun facts

Visste du…

  • At ordet «vindu» kommer av det oldnordiske order «vindauga», som betyr «vindøye»? Det var en gjennomskinnelig åpning i nordiske oldtidshus. Som regel var den plassert på eller under takryggen. Lengre sørpå i Europa ble vindøyet også brukt som ventilasjonsåpninger.

  • At glass ble innført i Norge på 1400-tallet? Det var så dyrt materiale at man i starten bare benyttet det til de nederste rutene, og til de øverste brukte man papir. Glasset var dog ikke særlig gjennomsiktig. I dag er ikke materialet like dyrt lenger, så dermed kan du få en god pris på vinduer med sprosser hos Klarvinduer.

  • At det eldste vindusglasset antas å stamme fra tiden omkring Kristus fødsel? Romerne kunne støpe klare glass i mål opptil 40 x 60 cm allerede på dette tidspunktet, men metoden gikk dessverre i glemmeboken fra Romerrikets fall og inntil ca. år. 1670.

Ofte stilte spørsmål

Hva er et sprossevindu?

Sprossevinduet er et sidehengslet vindu med sprosser og var i perioden 1600-1850 den dominerende måten å produsere vinduer på i Danmark. Det er en av de eldste typer vinduer både i Norge og Danmark.

Hvor mye koster et sprossevindu?

Hos Klar har vi gode startpriser på vinduer med sprosser. Er du ute etter en eksakt pris på dine nye vinduer, kan bruke vår priskalkulator og fylle inn målene, så får du prisen på dine nye vinduer med sprosser til hjemmet ditt. Finn prisen din her.

Hvor mye koster det å skrifte vinduer?

Du kan spare mye penger ved å måle opp og montere sprossevinduene dine selv. På denne måten presser du prisen ned, spesielt hvis du kjøper vinduer til en lav pris fra Klarvinduer.

Hvordan måle opp til dine nye vinduer?

Du kan enkelt måle opp til de nye vinduer på egen hånd. Det krever at du har papir, blyant og en tommestokk for hånden. Les vår oppmålingsguide her.

Hvordan monterer jeg nye vinduer?

Å montere nye vinduer er ikke så avansert som mange kanskje tror, men det krever at du er litt handy. Hvis du vil montere vinduene selv, kan du lese vår monteringsguide til dører og vinduer her.