Redningsåpning via vindu: Forstå kravene for din sikkerhet
Innholdsfortegnelse
Din og familiens sikkerhet i hjemmet er det aller viktigste. I tilfelle brann er rask og sikker evakuering avgjørende. Derfor stiller norske byggeforskrifter (TEK) krav til rømningsveier og redningsåpninger i alle boliger. Dette sikrer at man kan komme seg ut, selv om den primære fluktveien skulle være blokkert. Å forstå disse kravene er essensielt, spesielt ved nybygg eller ombygging.
Hva er en rømningsvei og en redningsåpning?
Det er viktig å skille mellom disse to begrepene:
Rømningsvei: Dette er din primære fluktvei ut av boligen til et sikkert sted. Normalt er dette hovedinngangsdøren, en terrassedør eller en annen dør som fører direkte ut i det fri eller til en sikker rømningskorridor/trapp.
Kravene til dørdimensjoner for en rømningsvei er som følger:
Dører i første etasje må være minst 90 cm brede.
Dører i 1. etasje må være minst 70 cm brede.
Redningsåpning: Dette er en alternativ vei ut, typisk et vindu eller en luke, som kan brukes dersom den primære rømningsveien er blokkert av røyk eller flammer. Redningsåpningen skal også gjøre det mulig for redningsmannskap å komme inn. Den må være lett å åpne innenfra uten spesialverktøy og må ikke være blokkert.
Loven krever at alle oppholdsrom (som stue, kjellerstue), soverom og kjøkken skal ha tilgang til en rømningsvei eller ha en egen redningsåpning direkte til det fri.
Hvilke krav gjelder for din bolig?
Kravene til rømningsveier og redningsåpninger er ikke helt like for alle boliger. De avhenger av boligtype og hvilket regelverk (TEK-versjon) som gjaldt da boligen ble bygget eller sist godkjent ombygget. Det er ditt ansvar som eier å sørge for at gjeldende krav er oppfylt. Sjekk derfor alltid hvilke regler som gjelder for din spesifikke situasjon, spesielt ved renovering eller bruksendring av rom.
Generelt gjelder følgende prinsipper:
Enebolig på ett plan: Her er det normalt krav om én utgang direkte til terrenget (typisk hoveddøren). I tillegg må alle soverom og oppholdsrom ha minst én godkjent redningsåpning (vindu eller dør).
Bolig med flere plan (enebolig/leilighet): I tillegg til hovedrømningsveien, skal det være alternative rømningsmuligheter fra hver etasje som inneholder oppholdsrom eller soverom. Dette kan være et godkjent rømningsvindu (redningsåpning), en balkong med nedstigning, en utvendig trapp eller lignende.
Leilighet på ett plan (blokk): Kravene varierer med etasjeplassering og bygningens totale utforming (f.eks. antall trapperom, sprinkleranlegg). Ofte kreves utgang til rømningskorridor/trapp, men mange leiligheter må også ha en godkjent redningsåpning (vindu) eller tilgang til branntrapp/-stige.
Minimumskrav til redningsåpning i vindu
For at et rømningsvei vindu skal kunne godkjennes som redningsåpning, må selve åpningen oppfylle bestemte minimumsmål når vinduet står helt åpent. Dette sikrer at en voksen person kan komme seg ut, og at brannmannskap kan komme inn.
De grunnleggende kravene til den frie åpningen er:
Fri høyde + Fri bredde: Summen må være minst 1,50 meter.
Fri høyde: Må være minst 0,60 meter.
Fri bredde: Må være minst 0,50 meter.
I tillegg er det krav til plasseringen:
Maksimal høyde til underkant: Avstanden fra gulvet opp til underkanten av den åpne vindusrammen må ikke overstige 1,20 meter. Dette er for at man enkelt skal kunne klatre ut.
Det er viktig å merke seg at disse målene gjelder for den faktiske frie åpningen når vinduet er maksimalt åpnet, ikke selve karm- eller rammemålet på vinduet.
Hvordan vindustypen påvirker muligheten for rømningsvei
Ikke alle vindustyper er like egnet som redningsåpning, selv om de har store glassflater. Åpningsmekanismen og eventuelle midtposter eller sprosser spiller en stor rolle for den reelle frie åpningen.
Fastkarmsvinduer kan selvsagt ikke brukes som redningsåpning, da de ikke kan åpnes.
Sidehengslede vinduer og sprossevinduer med 2 fag (to rammer som kan åpnes) har ofte en fast midtpost som deler åpningen. For at et slikt vindu skal kunne fungere som redningsåpning, må det bestilles med en løs midtpost (også kalt avtakbar eller rømningspost). Denne posten kan frigjøres med et spesielt grep etter at den ene rammen er åpnet, slik at hele åpningen blir fri. Hos Klar er denne mekanismen typisk plassert slik at høyre side (sett utenfra) åpnes først. Vær oppmerksom på at utseende og betjening endres noe med denne funksjonen.
Toppsvingte vinduer (og lignende typer som toppstyrte) åpner ved at bunnen skyves ut og toppen glir ned. Dette begrenser den frie høyden i åpningen. For at et toppsving vindu skal kunne godkjennes som redningsåpning, må det derfor ha en betydelig minimumsstørrelse.
Som en tommelfingerregel (basert på Klars konstruksjon, men sjekk alltid spesifikt) må et 1-fags toppstyrt vindu ofte være minst ca. 99 cm bredt og 112 cm høyt (utvendige karmmål) for å oppnå den nødvendige frie åpningshøyden på 0,60 m og en samlet sum på 1,50 m.
Det er avgjørende at du kontrollerer de faktiske frie åpningsmålene for den spesifikke størrelsen du vurderer i vår konfigurator eller ved å kontakte kundeservice. Vær også oppmerksom på at en eventuell vindbrems (friksjonsbrems) ofte ikke kan monteres på den siden som skal fungere som redningsåpning, da den må kunne åpnes mer enn 90 grader.
Dreie-kip vinduer kan ofte være godt egnet som redningsåpning, da de kan sideåpnes helt innover og dermed gi en stor, fri åpning, forutsatt at størrelsen er tilstrekkelig.
Viktig ved bestilling: Slik sikrer du godkjent redningsåpning
Når du bestiller nye vinduer hos Klar og har behov for en godkjent redningsåpning, er det viktig å:
Velge en egnet vindustype: Sidehengslet, toppstyrt/toppsving i tilstrekkelig størrelse, eller dreje-kip.
Kontrollere de frie åpningsmålene: Bruk vår konfigurator eller kontakt kundeservice for å verifisere at den valgte størrelsen gir en fri åpning som oppfyller H+B ≥ 1.5m, H ≥ 0.6m, B ≥ 0.5m.
Spesifisere behovet ved bestilling: Hvis vinduet krever en spesiell mekanisme (f.eks. løs midtpost), sørg for at dette er valgt korrekt i bestillingen.
Vurdere betjening: Sørg for at vinduet er lett å åpne innenfra, selv i en stresset situasjon.
Sikkerhet møter funksjon
Selv om en redningsåpning skal være lett å åpne innenfra, må den fortsatt være sikker mot innbrudd utenfra. Våre vinduer er konstruert med fokus på sikkerhet, med solide profiler, gode lukkemekanismer og mulighet for sikkerhetsglass. Du trenger altså ikke gå på kompromiss med innbruddssikkerheten for å oppfylle kravene til rømningsvei.
Anbefaling: Planlegg for to rømningsveier
Selv om regelverket kun krever én rømningsvei eller redningsåpning fra hvert rom, anbefales det generelt å ha to uavhengige rømningsmuligheter fra hvert oppholds- og soverom hvis mulig (f.eks. en dør pluss et godkjent vindu). Dette gir økt sikkerhet dersom den ene veien skulle bli blokkert.
Trenger du hjelp med kravene?
Regelverket rundt rømningsveier og redningsåpninger kan virke komplisert. Er du usikker på hvilke krav som gjelder for din bolig, eller hvilke vinduer fra Klar som kan oppfylle behovet, er du alltid velkommen til å kontakte vår kundeservice. Våre rådgivere har god kunnskap om produktene og kan veilede deg. Husk likevel at det er ditt ansvar som boligeier å sørge for at alle byggeforskrifter overholdes.