60 % SALG. Ender på
Få inspirasjon til orangeriet - det nye innenfor utestuer og drivhus image

Få inspirasjon til orangeriet - det nye innenfor utestuer og drivhus

Kadi Siilik Author Photo
Skrevet av Kadi Siilik06.05.2022

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Orangerier er det nye innen drivhus og uterom, og her kan du lære mer om hva de er, hvor de kommer fra og kanskje bli inspirert til å skaffe deg et selv.

Hva er et orangeri?

Et orangeri er en type drivhus eller vinterhage. Det brukes vanligvis til å oppbevare ømfintlige planter over vinteren. Men orangeriet brukes også ofte som et oppholdsrom i nær kontakt med naturen i hagen. Orangeriet har gjerne store vinduer som slipper inn lys.

Du kan tenke på det som et utvidet drivhus. Men orangeriet vil ofte ha et mer solid utseende og en støpt sokkel.

Hvis du er på utkikk etter vinduer til et orangeri, anbefaler vi at du tar en titt på våre vinterhagevinduer både med og uten fast karm.

Hvite utestuelementer

Hva er forskjellen mellom et orangeri og et drivhus?

Et drivhus brukes vanligvis til å dyrke grønnsaker og andre planter. Et orangeri er derimot mer som en frittstående vinterhage.

Hvor kommer orangeriet fra?

Orangeriet stammer opprinnelig fra Frankrike, der gamle appelsintrær ble dyrket som dekorasjon.

Et av de eldste orangeriene ligger i Versailles, i nærheten av Paris. De første orangeriene hadde lette konstruksjoner og kunne raskt fjernes om sommeren. Etter hvert som orangerier ble mer og mer populære, begynte utviklingen å skyte fart - og de ble raskt tatt i bruk av hagedesignere og arkitekter.

Tidligere var orangeriet ikke bare et drivhus, men et symbol på prestisje og rikdom. Man gjorde mye ut av å gi gjestene en omvisning i orangeriet for å beundre frukten og ikke minst arkitekturen. Orangerier var generelt større enn de er i dag.

Orangerier har for alvor gjort sitt inntog i den danske hagescenen, og flere og flere dansker velger dette som en integrert, koselig - og ikke minst viktig - del av hagen, der bygningen dekketav vinduer oppløser grensene mellom inne og ute.

Hva er forskjellen på et orangeri og et drivhus?

Orangeriet var tidligere et sted der bøndene kunne oppbevare sitrusplantene sine om vinteren. Nå fungerer orangeriet som et fristed i hagen der det er lunt og koselig.

I et drivhus er det ikke alltid plass til en hagestol blant alle agurk- og tomatplantene. I orangeriet er det plass til hagemøbler, moderne vinduer og et gulv. Felles for begge er at de er bygget rundt vinduer som gjør at rommet varmes opp av solen.

Drivhus og orangerier varierer i størrelse

  • Et drivhus er typisk lite og mellom 6 m2 og 12 m2

  • Et orangeri vil ofte være større

Hvite vinduer sett innenfra i et orangeri

Det finnes to forskjellige typer orangerier

Det finnes faktisk to ulike typer orangerier - det integrerte og det frittstående orangeriet. Les om begge typene nedenfor, slik at du kan finne inspirasjon og velge det som passer best til din hage!

Det integrerte orangeriet

Orangeriet er designet for å stå "alene" i hagen, men med det integrerte orangeriet kan du gjøre det til en del av huset. Ved å bruke orangeriet på denne måten kan det fungere som vinterhage og orangeri på samme tid.

Orangeriet gir huset personlighet, sjarm og skaper hygge når det blir en integrert del av huset. Ved å bruke orangeriet er du et skritt nærmere hagen din i all slags vær uten å måtte ta på deg yttertøy.

Det frittstående orangeriet

Det frittstående orangeriet blir en integrert del av hagen i stedet for en del av huset - og du velger selv hvor det skal plasseres! Denne typen orangeri minner mer om et drivhus, fordi de ofte også plasseres frittstående som en del av hagen.

I likhet med det integrerte orangeriet kan du bruke et frittstående orangeri hele året - og få mer glede og nytte av hagen din.

Orangeriet kan tilføre huset ditt personlighet og sjarm, men det kan også gjøre det samme for hagen din. Så hvis du ønsker å skape en harmonisk, koselig og sjarmerende hage, er et orangeri det perfekte alternativet.

Det finnes mange ulike typer, utforminger og måter å presentere dem på - men felles for dem alle er at de skaper ro, glede og koselige stunder.