1. Planlegg og mål opp
 1. Planlegg og mål opp

Planlegg med våre guider for enten renovering eller nybygg

Se våre guider

2. Design & bestilling
 1. Design & bestilling

Bruk vår konfigurator for å tilpasse produktet ditt

3. Installer
 1. Installer

Gjør det selv med vår veiledning eller få hjelp

Veiledning for installasjon

Design ditt eget krysspostvindu og gi boligen et idyllisk preg

Krysspostvinduer er klassiske vinduer som gir boligen din et pent og tradisjonelt uttrykk. Mange forbinder krysspostvinduer med sørlandsidyll, sommerbris og skjærgården. Kanskje du til og med assosierer krysspostvinduet med det norske flagget? Det er ikke rart, fordi vindusposten og rutene i vinduet danner et mønster som minner om flagget. Derfor er krysspostvinduer gjenkjennelige i mange boliger. 

Et krysspostvindu består av én vinduspost og flere ruter, som oftest er omkranset av to separate vindusrammer. Vindusrammene er ofte skilt med en tverrpost og loddpost, der vindusrammen under tverrposten utgjør størstedelen av vindusåpningen. Når det er sagt, har du mulighet til å tilpasse vinduet etter dine preferanser når du handler hos Klar. 

Design ditt eget krysspostvindu etter egendefinerte mål, preferanser til antall ruter og vindusfag, samt hvilke farger, materialer og vindustyper du ønsker deg. Se hvilke variasjoner du kan velge mellom hos oss nedenfor: 

 • Krysspostvindu med 1 fag og 2 til 10 ruter. 

 • Krysspostvindu med 2 fag og mellom 4 og 20 ruter.    

 • Krysspostvindu med 3 fag og 6 til 30 ruter. 

 • Krysspostvindu med 4 fag og 8 til 40 ruter. 

Vi produserer vinduer på bestilling, som betyr at du får vinduet akkurat slik som du vil ha det, i tillegg til at vi ikke bidrar til overproduksjon eller unødvendige mengder avfall. Produksjonen foregår uten mellomledd, utelukkende på vår fabrikk i Estland, og etterfølger bærekraftige standarder som ikke går på bekostning av de skandinaviske designprinsippene som vi holder kjær.

Slik designer du ditt eget krysspostvindu

Utover å velge antall fag og ruter, tilbyr vi andre estetiske og funksjonelle valgmuligheter i designprosessen. For det første, leverer vi alle krysspostvinduer i enten svart, antrasittgrå eller hvit – og du kan velge ulike farger på rammen og den innvendige karmen også. Når du har bestemt deg for farge, må du velge det riktige materialet og glasstypen for hjemmet ditt. 

Materiale 

 • Tre: FSC-sertifisert furu fra Estland.

 • Kombinasjon av tre og aluminium: Vinduskarm og -ramme av tre som er kledd i beskyttende aluminium.

Vi anbefaler å velge kombinasjonen tre og aluminium, fordi det scorer høyt på både estetikk og funksjon. Kjernen av vinduet er laget av tre, men blir dekket av beskyttende aluminium. Dette gjør vinduet langt mer slitesterkt sammenlignet med et vindu av heltre. Det er dessuten mye enklere å vedlikeholde. Husk også at du alltid har 12 års garanti på alle aluminiumskledde produkter fra Klar, og 7 års garanti på alle treprodukter.

Glasstyper 

 • 2-lags glass eller 3-lags glass: Hvor viktig er isolasjon for deg? 

 • Klart glass eller råglass: Prioriterer du inn- og utsyn, eller artig og funksjonell design?

 • Herdet glass: Vil du ha ekstra beskyttelse?

 • Solbeskyttende glass: Reduser hvor mye varme som slipper inn med opptil 63%.

 • Lydisolerende glass: Reduser støy fra nabolaget ditt.

Alle våre glass er produsert av Saint Gobain, hvis produkter er kjennetegnet av høy kvalitet og lang levetid. Utover å velge tykkelse på glasset, kan du også velge mellom klart glass eller råglass. Vil du introdusere subtile detaljer i hjemmet ditt, gir mønsteret i råglass akkurat det! Du kan også velge glass med unike egenskaper, som for eksempel lydisolasjon og solbeskyttelse.

Hengsler og håndtak 

Alle våre hengsler og håndtak er produsert i Danmark og Sverige. Det er vanligst at krysspostvinduer er utstyrt med sidehengte hengsler, som betyr at vinduet åpner utover. Hos oss har du også muligheten til å velge sidesvingte hengsler, som er usynlige fra utsiden og gjør det lettere å vaske vinduene innenfra. Når det gjelder håndtak, kan du velge mellom anverfer med stormkrok, eller et klassisk grep i enten krom eller hvit finish. 

Bør krysspostvinduet ha 2-lags eller 3-lags glass? 

Å velge mellom 2-lags og 3-lags glass, er blant de viktigste beslutningene du tar når du designer krysspostvinduet. Forskjellen mellom 2-lags og 3-lags glass ligger i hvor energieffektive vinduene er. Det er en ulik u-verdi i glasstypene, som henviser til hvor mye varme som passerer per kvadratmeter ved en temperaturforskjell på 1 grad celsius. I praksis betyr dette at en lav u-verdi gir bedre isolasjon. 

 • 3-lags glass: U-verdi på 0,53 og total tykkelse på 48 mm. 

 • 2-lags glass: U-verdi på 1,1 og den totale tykkelsen er mellom 26 og 32 mm. 

Ønsker du et svært energieffektivt hjem med minst mulig varmetap, bør du gå for 3-lags glass. Tykkelsen og den lave u-verdien gjør at det isolerer bedre sammenlignet med 2-lags glass. Selv om 2-lags glass er rimeligere, holder 3-lags glass bedre på varmen og gir en bedre beskyttelse mot innbrudd.

Oppmåling og montering av krysspostvinduer 

Når du skal måle opp vindusåpningen og finne ut av hvor stort krysspostvindu du trenger, er det særlig to ting som er nyttig å vite på forhånd. Det første er at du må måle vindusåpningen fra utsiden. Bruk en tommestokk og noter ned målene i en notatblokk. Dette er hullmålene. Når du bestiller vinduer fra Klar, oppgir du imidlertid karmmålene, som utgjør grunnlaget for produksjonen vår. Dette er det andre punktet du må huske på. Du finner karmmålene ved å trekke fra 2,5 cm fra hullmålene. Vi bruker karmmål for å beregne plass til isolasjon. 

Når du har målt vindusåpningen, designet og bestilt drømmevinduet ditt, og fått det levert, er det på tide å montere det. Du sparer tid og penger på å gjøre dette selv. Alt du trenger er et par hjelpende hender, redskaper og noen gode tips – og det siste hjelper vi deg med. Vi har samlet gode råd og videoguider som forteller deg hvordan du monterer krysspostvinduet ditt. Følger du disse trinnene, blir monteringen smidig og knirkefri. Skulle du ha noen spørsmål, kan du alltid kontakte vår norske kundeservice, som er tilgjengelig alle hverdager, fra kl. 8 til 15, på telefon og e-post. 

Enkel vedlikehold og rengjøring av vinduene 

Vedlikehold av krysspostvinduer handler primært om to ting; nemlig å holde glassrutene rene og vinduskarmene fri for smuss og skitt. Rengjøring går hånd-i-hånd med vedlikehold og vi anbefaler å vaske vinduene jevnlig. Ikke bare forhindrer smuss og skjolder et godt lysinnfall, men det reduserer også levetiden til vinduene. 

 • Vask av glassruter: Kombiner eddik og vann, eller alminnelig glassvask, og spray på vinduet. Vask med en fuktig klut og avslutt med en tørr klut for å sikre optimal glans.

 • Vedlikehold av vindusramme og -karmer: Inspiser ramme, karmer og lister jevnlig og nøye, og tørk av støv eller vask med mildt såpevann. 

 • Smøring av hengsler: Inspisering av vinduskarm og -ramme, involverer også å sjekke lukke- og låsebeslag som håndtak og hengsler. Vi anbefaler at du smører alle bevegelige deler med syrefri olje en gang i året. Dette sikrer god funksjonalitet og holdbarhet. 

Det er verdt å merke seg at vedlikehold av vinduene, avhenger av hvilke materialer du velger. Tre krever for eksempel mer vedlikehold enn aluminium, fordi tre er følsomt for vær og vind. Dekker du imidlertid vinduet med aluminium, men hvor kjernen fortsatt er av tre, blir det en barriere mellom treet og ytre påvirkninger. Dette gir et mer slitesterkt krysspostvindu, som også er lettere å rengjøre og vedlikeholde. Valg av materiale har med andre ord en direkte påvirkning på vinduenes levetid. 

Fordeler med å velge krysspostvinduer fra Klar 

I Klar leverer vi på pris, design og bærekraft, og derfor kan du være trygg på at du får krysspostvinduer av høy kvalitet til en rimelig pris når du handler hos oss. Vi har bygget opp vår forretningsmodell for å innfri disse behovene. Det gjør det mulig for oss å produsere billige vinduer på spesialmål og levere dem til dem på rekordtid. 

Vi produserer nemlig krysspostvinduer og andre vinduer på bestilling, som betyr at produksjonen går i gang så snart du har designet og bestilt vinduet ditt. Samtidig er det utelukkende Klar-produkter som blir produsert på fabrikken vår i Estland. Det er heller ingen mellomledd, som gir færre kostnader og kortere ventetid. Vi har også introdusert avfallsminimerende tiltak på fabrikken vår i Estland, som er i tråd med de bærekraftsprinsippene vi vil følge. 

Samtidig benytter vi oss av lokale, FSC-sertifiserte treprodukter i produksjonen. Disse har et kvalitetsstempel for å ikke bidra til avskoging. I tillegg til kortreiste furutrær, velger vi produkter av resirkulerbar plast for å gi deg et grønnere produkt. Vi er dessuten stolte av at vi samtidig etterlever skandinaviske designprinsipper og tilpasser krysspostvinduene etter nordisk vær, vind og klima i produksjonen. Alt-i-alt ønsker vi at produksjonen skal etterleve bærekraftige standarder og være smidig, slik at du sitter igjen med produkter du er fornøyd med. 

Husk også at vi tilbyr prismatch på alle vinduer, som betyr at vi matcher andre produsenters priser. Når du handler hos Klar, kan du derfor være sikker på at du får de beste varene, produsert av kvalitetsmaterialer, til det beste tilbudet.

Ofte stilte spørsmål 

Hva er et krysspostvindu? 

Et krysspostvindu er et klassisk vindu som oftest er sammensatt av én vinduspost og flere ruter. Disse danner et mønster som ligner norgesflagget. Krysspostvinduer kan imidlertid fås i mange variasjoner og størrelser.

Hvilke materialer kan man få krysspostvinduer i?

Man kan få krysspostvinduer i forskjellige materialer, der de mest vanlige er tre, aluminium og PVC. Man kan også kombinere aluminium og tre, noe vi i Klar tilbyr og anbefaler for flere av vinduene våre. 

 • Tre: Klassisk, tradisjonelt og veldig pent, men krever en god del vedlikehold. 

 • Aluminium og tre: Tre er dekket med et lag av aluminium som gjør vinduet langt mer slitesterkt, uten å gå på bekostning av utseende. 

 • PVC: Rimelig alternativ, som er enkelt å vedlikeholde.   

Kan man få krysspostvinduer med 3-lags glass? 

Ja, det er mulig å få krysspostvinduer med 3-lags glass. Det er et mer energieffektivt valg, ettersom 3-lags glass isolerer bedre sammenlignet med 2-lags glass. Det tykkere glasset gir også en bedre beskyttelse mot innbrudd eller skader. 

Klar kundeservice
Vi er her for å hjelpe deg!

Å kjøpe nye vinduer og dører kan virke komplisert, men vi er her for å gjøre det enkelt. Hvis du har spørsmål – så spør i vei!

Kontakt ossBlue Phone Icon