55 % SALG. Ender på
Hva er U-verdi?  image

Hva er U-verdi?

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Hvis du vurderer å kjøpe nye vinduer, er U-verdi et begrep du kanskje har kommet over. Men hva er egentlig U-verdi? Det er viktig å forstå begrepet når det gjelder den termiske ytelsen til et vindu. Enkelt sagt angir U-verdien hvor mye varme som går tapt. Det betyr at jo lavere U-verdi, desto bedre ytelse.

Hvis U-verdien for et bestemt vindu for eksempel er nærmere null, betyr det at vinduet nesten er perfekt isolerende, ettersom det nesten ikke slipper ut varme i det hele tatt. Det sier seg selv at en gunstig U-verdi derfor er en ganske viktig faktor å ta hensyn til når man skal sammenligne ulike typer vinduer.

Hele Klars sortiment av vinduer med 2-lags og 3-lags glass er ekstremt energieffektive med lave U-verdier. Dette betyr lavere energiregninger og et mer komfortabelt bomiljø.

Hvordan måles U-verdien?

Nå som vi har svart på spørsmålet: "Hva er U-verdi?", la oss se på hvordan den måles. Den måles i enheter av watt og grader Kelvin, forkortet W/m2K. Enkelt sagt angir dette varmestrømmen i watt gjennom 1 m2 av et vindu når det er en temperaturforskjell mellom rutene på 1 Kelvin-grad.

U-verdien gjelder ikke bare for vinduer - den kan gjelde for alle typer konstruksjoner. For å gi en oversikt over variasjonene som finnes i varmetransmisjonen, viser vi her de tilsvarende U-verdiene for ulike typer vinduer. Verdiene i de to nederste kategoriene - moderne vinduer med tolags glass og trelags glass - er de verdiene som finnes i Klar-vinduer.

VinduestypeU-verdi
Gammeldags to-lags glass3.0 W/m2K
Moderne vinduer med termoruter1.3-1.5 W/m2K
3-lags glassvinduer0.8 W/m2K

Energieffektive vinduer: Lave U-verdier og høyere energimerking

Energieffektive vinduer har lavere U-verdier og høyere energimerking. Siden det er en rekke faktorer som avgjør om et vindu er energieffektivt eller ikke, er det lurt å sjekke den generelle energiklassifiseringen sammen med U-verdien. Når du har en god forståelse av hva en U-verdi er, er neste skritt å sette seg inn i energimerkingen, ettersom de måler forskjellige ting.

Vindusbransjen har sammen med Energistyrelsen i Danmark utviklet en energimerkeordning. Du kan lese mer om den på energivinduer.dk. Den fungerer som en upartisk vurdering av ulike vindusprodusenter.

En upartisk vurdering betyr at den er leverandørnøytral og uavhengig av spesifikke produsenter. De er forbrukervennlige fordi de er enkle å forstå, f.eks. at A er bedre enn B eller C.

Hva er U-verdi: 2- eller 3-lags glass?

Avhengig av hva du prioriterer når du skal kjøpe vinduer, lurer du kanskje på om du bør velge 2- eller 3-lags glass. Hvis du først og fremst ønsker å redusere kostnadene på strømregningen og oppleve minst mulig varmetap, er 3-lags glass et godt alternativ, siden det har den laveste U-verdien.

Klare vinduer med trelagsglass har overlegen termisk ytelse og kan konkurrere med de beste på markedet. Hva er U-verdien til et klart 3-lags glass? For en standard EU-teststørrelse på 123x148 cm er U-verdien 0,8 W/m2K, og noen ganger kan du til og med oppnå en så lav verdi som 0,7 W/m2K.

Hvis du er nysgjerrig på U-verdien og den termiske ytelsen til ulike typer energieffektive vinduer, kan du lese mer om det i artikkelen vår.

Rammemateriale, spesielle overflatebehandlinger og fyllinger

Selv om glasset spiller en viktig rolle for vinduets energieffektivitet, kan også rammematerialet, spesielle overflatebehandlinger og fyllinger bidra til den samlede energimerkingen. Det er derfor lurt å ta hensyn til andre elementer som brukes i vinduskonstruksjonen når du sammenligner de ideelle vinduene med lav U-verdi.

For eksempel er Klars trippelglassvinduer av svært høy kvalitet og er produsert med et spesielt lavemisjonsbelegg på innsiden og utsiden, noe som ytterligere reduserer varmestrålingen fra overflaten og reflekterer varmen tilbake inn i boligen. Argongassfyllingen mellom glassene reduserer luftsirkulasjonen i dette området og bidrar også til mindre varmeoverføring og en lavere U-verdi.

I tillegg isolerer tre/aluminium eller vinduer laget av tre av høy kvalitet, for eksempel Klars FSC-sertifiserte furu, bedre enn rammer som kun er laget av aluminium eller PVC.

Ofte stilte spørsmål

Hva er den beste U-verdien for isolasjon?

De beste isolasjonsmaterialene har en U-verdi nær null.

Hvorfor er et lavere tall et bedre estimat av U-verdien?

Fordi U-verdien måler varmetransmisjonen til en konstruksjon, og jo nærmere null, jo bedre, ettersom det betyr at det nesten ikke er noe varmetap.

Siden vinduer med trippelglass har den laveste U-verdien, vil det gjøre en betydelig forskjell for energieffektiviteten i boligen min om jeg skaffer dem?

Sannsynligvis, så lenge huset ditt også har andre energieffektive funksjoner og du ikke har et stort varmetap fra for eksempel en trekkdør. Sammenlignet med vinduer med dobbelt glass kan vinduer med tredobbelt glass gi rundt en tredjedel mer i energibesparelser.