60 % SALG. Ender på
Er trippelvinduer verdt investeringen? image

Er trippelvinduer verdt investeringen?

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Tre lags glass er et glass lagd av 3 lag som gir maksimal isolasjon. Det er bygget med lavenergiglass og er noe som har tatt markedet med storm. Vindusprodusentene prøver hele tiden å innovere og forbedre teknologien for å oppnå best mulig energieffektivitet. 3-lags glasset er neste steg etter 2-lags glasset og gir huseiere muligheten til å holde varmen innendørs som gir reduserte energiregninger. 

I denne artikkelen ser vi på om 3-lags glasset er et bedre alternativ og forklarer deg hvordan det fungerer. Vi veier også opp fordelene mot ulempene. 

Hvordan fungerer 3-lags glass 

Vinduer med 3-lags glass har tre glassruter med lik avstand i stedet for to, noe som skaper to luftrom i stedet for et. Som med tolagsglass kan tykkelsen på glassrutene variere, og det samme kan typen stillestående glass som brukes. Alle de tre glassflatene kan også påføres spesialbelegg for ulike formål.

En annen viktig forskjell mellom trippel- og dobbeltglass er de respektive U-verdiene (mål på varmetap), der lavere tall indikerer mindre varmetap. Det er her man kan se en betydelig gevinst med trippelkonstruksjonen, som har et mye lavere mål. Jo lavere verdi, desto mindre varme slipper ut gjennom vinduet.

VinduetypeU-verdi
Gammeldagse termoruter3,0 W/m2K
Moderne termoruter1,3-1,5 W/m2K
Klar termoruter1,3 W/m2K
Trippelruter, inkludert Klar0,8 W/m2K

Fordeler med trippelvinduer

Det er mange fordeler med trippelvinduer, ikke bare holder de bedre på varmen, men er også mer energieffektive, forhindrer kondens og skaper et bedre inneklima. I tillegg øker de sikkerheten i hjemmet ditt, på grunn av at de er robuste og tåler mye kraft - ved for eksempel et innbruddsforsøk. 

La oss gå gjennom en kort beskrivelse av hver av disse fordelene.

Større energieffektivitet

Som vist ovenfor er det ingen overraskelse at en av de største fordelene med trippelvinduer er forbedret energieffektivitet. Dette er også hovedgrunnen til at det ble oppfunnet i utgangspunktet.

Mindre kondens

Med den varmere indre glassoverflaten reduseres risikoen for kondens, ettersom varmen holdes inne i stedet for å reagere med den kalde luften utenfor og danne duggdråper.

Mer komfortabelt inneklima

Den forbedrede varmeisolasjonen i tre lags glass gir rett og slett en jevnere innetemperatur i boligen, med færre kuldepunkter og et mer komfortabelt inneklima.

Forbedret sikkerhet i hjemmet

Når det gjelder sikkerhet i hjemmet, er tre glassruter faktisk bedre enn to. De gir et ekstra lag som en inntrenger ikke kan passere gjennom. Det ekstra glasset vil sannsynligvis virke enda mer avskrekkende på potensielle innbruddstyver.

Ulemper med trippelvinduer

Det finnes ikke bare fordeler med trippelvinduer, men også ulemper. De skal vi se på nå. Dette inkluderer blant annet høyere kostnader, tyngre enheter, støyforurensning og mindre solvarme. 

Høyere kostnader

Med de ekstra materialene som kreves for å konstruere trippelvinduer, kan du forvente at totalkostnaden blir høyere enn for isolerglass. Avhengig av leverandør kan du forvente en prisforskjell på mellom 10-20 % mer. Hvis du ikke har råd til å bruke trelagsvinduer, kan du lese vår guide til isolerglass her og vår oversikt over ulike typer vinduer her.

.Tyngre enheter

Med det ekstra glasslaget, samt de større og sterkere rammene som trengs for å bære glasset, blir trippelglassvinduer en god del tyngre enn isolerglassvinduer. Dette bør du ta hensyn til, slik at veggene der vinduene skal monteres, gir tilstrekkelig støtte - og slik at du kan få riktig hjelp når du skal montere vinduene.

Støyforurensning

I motsetning til hva man kanskje skulle tro, reduserer ikke trippelvinduer nødvendigvis støyen som kommer inn i boligen mer enn doble vinduer. Den midterste ruten kan bidra til økt vibrasjon av lydbølger og større lydoverføring. I Klars tilfelle er det imidlertid en forskjell på 1 dB, så det oppveier egentlig ikke alle fordelene.

Mindre solvarme

De tre glassrutene skaper også et ekstra lag som sollyset kan passere gjennom, og kan minimere mengden solenergi i boligen din. Bruk av lavutslippsglass kan imidlertid bidra til å motvirke dette ved å reflektere mer varme tilbake inn i rommet.

Derfor bør du velge vinduer med 3-lags glass

Når du skal vurdere om det lønner seg å velge trelagsvinduer, er det nyttig å ta hensyn til din spesifikke situasjon, ettersom investeringen vil være mer tilrådelig i noen tilfeller enn andre.

Kaldt klima

Trippelglass har vært mest populært i land med mer ekstreme vintertemperaturer, som Norge, Sverige, Tyskland og Østerrike. Dette skyldes at ønsket om overlegen energieffektivitet er mer utpreget i disse områdene, men alle som ønsker å forbedre isolasjonsevnen i boligen sin, kan dra nytte av trippelvinduer.

Retningen på vinduene

Med tanke på den høyere prisen på trelagsvinduer kan det være fornuftig å være litt strategisk og bare velge dette alternativet for de vinduene i boligen som er utsatt for gjennomgående kaldere forhold, for eksempel de som vender mot nord.

Alternativt kan det være sør- eller vestvendte vinduer i en bolig som er utsatt for "drivhuseffekten" på grunn av for mye solinnstråling. Også her kan trippelvinduer bidra til å avverge dette ekstra varmetilskuddet.

Helhetlig tilnærming

For å få mest mulig ut av trippelglass er det mest fornuftig å installere det når man konstruerer et komplett ytre skall med høy ytelse - for eksempel i nybygg. Da kan man også sørge for optimal vegg- og takisolasjon, slik at man ikke går på akkord med trippelglassets fordeler.

Det beste eksempelet på dette er byggingen av et Passivhaus, et hus som oppfyller et sett med kriterier for ekstremt lavt energiforbruk. Her er det et krav at trippelglasset har en U-verdi som ikke overstiger 0,8 W/m2K for å sikre at bygningen har et minimalt karbonfotavtrykk.

FAQ

Ulempene med trippelglass er økte kostnader, tyngre produkter, svekket lydisolasjon og minimert solinnstråling. Noen av disse ulempene kan imidlertid motvirkes med ulike glasstyper eller belegg.

Dette er et omdiskutert tema, ettersom prisen på tre lags glass generelt anslås til å være 10-20 % høyere enn for isolerglass. Men energieffektiviteten øker med ca. 20-30 %, og jo flere vinduer som installeres, desto større blir den potensielle fordelen. Så du kan potensielt tjene det inn igjen i form av lavere energiregninger.

Trelagsvinduer kan øke energieffektiviteten i et hjem med mellom 20 og 30 % sammenlignet med andre vinduer, basert på U-verdier. Det kan altså utgjøre en betydelig forskjell i en bolig der tak- og veggisolasjon også er av avgjørende betydning.