Fordelene ved 3-lags glass  image

Fordelene ved 3-lags glass

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Når du ønsker å oppgradere vinduene i hjemmet ditt, kan det være et ganske åpenbart valg å gå fra 1-lags til 2-lags glass, ettersom fordelene ved den forbedrede isolasjonen er godt dokumentert.

Med dokumenterte fordeler som større energieffektivitet, økt sikkerhet og trygghet i hjemmet, bedre lydisolering og mindre kondens, er to glassruter definitivt bedre enn én når det gjelder vinduer. Men gjelder alt dette også når man sammenligner 3 og 2-lags glass?

La oss ta en titt på hver og en av fordelene ved 2-lags glass og forstå om det også kan betraktes som en fordel ved 3-lags glass.

Energieffektivitet

Når det gjelder energieffektivitet, er svaret helt klart ja. Med sin unike konstruksjon med en ekstra tredje glassrute, som skaper to separate rom til gass, gir et vindu med 3 glassruter definitivt bedre isolasjonsevne enn et vindu med 2 glass.

Forbedringen av energieffektivitet måles konkret i noe som kalles U-verdi, en vurdering av varmetap i watt per kvadratmeter Kelvin (W/m2K). Jo lavere U-verdien er, desto mer effektivt holder vinduet på varmen.

VinduU-verdi
Gammeldagse vinduer med 2-lags glass3.0 W/m2K
Moderne vinduer med 2-lags glass, som Klar's1.3-1.5 W/m2K
Vinduer med 3-lags glass, inkludert Klar's0.8 W/m2K

Disse tallene kan direkte oversettes til følgende vurdering gjort av Local Architects Direct:

"Et vindu med tre glassruter kan gi en reduksjon av varmetapet på 35 % sammenlignet med et vindu med to glass. Du trenger kanskje ikke lenger radiatorer under vinduene, og den største belastningen på oppvarmingen av hjemmet reduseres."

Større energieffektivitet kan også merkes i de varmere sommermånedene, når 3-lags glass på samme måte vil redusere mengden solvarme, og det er mindre sannsynlig at hjemmet ditt blir overopphetet.

Det er flere andre sidefordeler med de forbedrede isolasjonsegenskapene til vinduer med tre glassruter, inkludert:

  • Månedlige besparelser på strømregningen din

  • Et mer konsistent, komfortabel innemiljø

  • Et hjem med et redusert karbonavtrykk

Trygghet og sikkerhet i hjemmet

På samme måte kan det å legge til en ekstra glassrute bidra til å forbedre hjemmets sikkerhet, ganske enkelt ved å skape enda en barriere mot mulige inntrengere. Når det gjelder innbrudd, vil en potensiell inntrenger bli mer avskrekket fra å måtte bryte gjennom et ekstra lag med glass.

3-lags glass er også mer holdbare og motstandsdyktige mot hardt vær og sterke vindforhold. Som en anerkjennelse av denne overlegne ytelsen installeres de nå i hus i orkanutsatte områder som et ekstra sikkerhetstiltak (https://www.theglazingpeople.co.uk/advantages-disadvantages-triple-glazing/).

Lydisolering

Når det gjelder å redusere støyforurensning i hjemmet ditt, er fordelene ved 3-lags glass mindre tydelige. Logisk sett skulle man tro at en ekstra glassrute sammen med et ekstra luftrom ville gjøre det vanskeligere for lyd å passere fra utsiden og inn.

I noen tilfeller kan imidlertid den midterste ruten bidra til økt vibrasjon av lydbølger og dermed større lydoverføring. Evnen et vindu med fler glass har til å isolere mot lyd påvirkes i stor grad av tykkelsen til glassrutene, hvor mye plass det er mellom rutene, samt om det er valgt spesielle lyddempende glass.

Kondensering

Vannmolekyler samler seg når de kommer i kontakt med en kaldere overflate. Dette skaper duggdråper, eller kondens. Dette kan oppstå på innsiden av enkeltvinduer når varmere, fuktig luft inne i et hjem kommer i kontakt med den avkjølte vindusoverflater som ikke er særlig godt isolert overfor kjøligere utetemperaturer.

Vinduer med 2-lags og 3-lags glass gir et sterkt forsvar mot dette fenomenet, ettersom den forbedrede isolasjonen som flere glassruter gir, ikke tillater at den innvendige overflaten av vinduet blir kald nok til at det kan dannes kondens på innsiden.

Konstruksjonen av vinduer med flere glass inkluderer også vanligvis et tørkemiddel, som finnes i avstanden mellom glassrutene. Dette absorberer overflødig fuktighet i luftkamrene og eliminerer kondens ved kontakt.

Løpende kondens på innsiden av vinduer resulterer i irriterende og skadelig mugg og til slutt råte på trerammen. Å velge vinduer som bekjemper denne prosessen mest effektivt er i din beste interesse som huseier.

I bunn og grunn

Når det gjelder energieffektivitet, sikkerhet i hjemmet og bekjempelse av kondens, er fordelene ved 3-lags glass like imponerende som isoleringsglass, om ikke enda mer, gitt den ekstra isolasjonsevnen tre glassruter har.

Den største fordelen ved 3-lags glass i forhold til annet isoleringsglass at de har en overlegen energieffektivitet. Det er her den største forbedringen vil merkes av en huseier, og som sannsynligvis også vil føre til en økning i eindommens verdi. Ethvert godt isolert hjem som kan vise til en lavere strømregnig, vil med sikkerhet være mer attraktivt for poteniselle kjøpere, særlig når strømprisene er så høye.

Ofte stilte spørsmål

Hvor stor forskjell gjør 3-lags glass?

3-lags glass kan redusere varmetapet om vinteren med 35% i forhold til 2-lags glass, i tillegg til 20% mindre soloppvarming i sommermånedene. Evnen til de 3 glassrutene til å holde på mer varme betyr at forskjellen mellom den innvendige overflaten til vinduet ditt er 18 grader med 3-lags glass og 16 grader med 2-lags glass når rommet ditt er oppvarmet til 21 grader.

Hva er ulempene med 3-lags glass?

Ulempene med 3-lags glass er økte kostnader, et tyngre produkt, mulig støyforurensning og redusert solinnstråling i kaldere klima. Noen av disse kan imidlertid motvirkes ved å velge forskjellige slags glass eller belegg.

Er det verdt å skaffe 3-lags glass i Norge?

Ja, 3-lags hører hjemme i et nordlige klima med kalde temperaturer, som Norge og Sverige. Allikevel har de begynt å gjøre sitt inntog i andre land. I Storbritannia, for eksempel, som vanligvis har et litt mildere klima året rundt og 2-lags vinduer kan være tilstrekkelig, kan 3-lags vinduer fortsatt gi visse fordeler for en huseier.