55 % rabatt + 25 % rabatt på myggnett
Energieffektivitet til vinduer forklart image

Energieffektivitet til vinduer forklart

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Nå som strømprisene stiger og sannsynligvis vil fortsette være en stor del av utgiftene våre, er det viktigere enn noen gang å vurdere hjemmene våre for områder hvor små forbedringer kan gjøre en stor forskjell for energieffektiviteten. Vinduer betraktas som svake punkter når man kikker på hjemmets isolasjon i sin helhet, og det å skru opp termostaten med bare 1 °C kan gå hardt utover strømregningen din hvis du har vinduer som lekker varme. 

Hvordan går energi tapt?

La oss se nærmere på de ulike måtene vinduene holder på og mister varme, for å få en bedre forståelse av hvordan energieffektiviteten kan påvirkes.

En prosess hvor hetebølger beveger seg fra et varmere legeme til et kaldere legeme. Strålingsenergien absorberes, akkurat som når man er kald og varmes opp av solens. En vindusrute vil absorbere varmeenergien fra innsiden av hjemmet ditt og deretter overføre den direkte til kjøligere uteluft via strålingsoverføring.

Omtrent halvparten av et gjennomsnittlig hjems varme- og kjøleenergi går tapt til det fri via luftlekkasjer, det meste fra vinduene. (https://bct.eco.umass.edu/publications/articles/windows-understanding-energy-efficient-performance/).

Dette fungerer akkurat som det høres ut: varm luft lekker der hvor vinduet er dårlig sammenføyd. Vinduets svake punkter inkluderer der glasset møter rammen, der rammen møter karmen, og andre steder hvor segmenter møter hverandre. Jo bedre disse områdene er sammenføyd, jo mindre luftlekkasje vil du oppleve.

I likhet med strålingsoverføring er varmeledning også bevegelse av varme til et kaldere legeme, men gjennom et fast materiale. Du har utvilsomt opplevd dette selv når du, ved et uhell, har berørt en varm panne på komfyren med relativt kjøligere fingre. Varmen ble ledet gjennom det faste materialet i kokeplaten din til kroppen din. På samme måte kan varme fra innsiden av hjemmet ditt ledes ut av huset via glasset, rammen og avstandsprofilene til vinduene dine - i utgangspunktet hvilket som helst av de faste materialene.

Konveksjon beskriver overføringen av varme som oppstår når varmere, mindre tette luftpartikler stiger mens kaldere, tettere luft synker med tyngdekraften, og setter i gang en syklus. Når den varme inneluften passerer en kald vindusrute, blir den avkjølt og faller ned på gulvet, og mister varmen igjen og igjen. Jo varmere du kan holde den innvendige glassoverflaten, jo mer vil du bremse den naturlige konveksjonsprosessen.

Måter å bekjempe varmetap på

For å forbedre energieffektiviteten til vinduet må du fokusere på hver av disse områdene for seg. Jo mer du kan redusere disse prosessenes varmetap, jo bedre vil vinduene i hjemmet ditt fungere, og jo lavere vil strømregningen din bli.

Prosess for varmetapTiltak
Overføring av strålingLegg til et lag med glass eller velg et energiglass-glassbelegg
LuftlekkasjeTett eventuelle lekkasjer rundt vinduer og velg fastkarm, vippe eller sidehenglsede vinduer
VarmeledningLegg til lag med isolasjon for å hindre varmeledningen og se etter vinduer med rammer og avstandsprofiler laget av mindre varmeledende materialer
KonveksjonInvestere i flere lag med glass, velg vinduer med avstandsprofiler med varmkant

Å reparere eller ettermontere eksisterende vinduer med noen av de ovennevnte tiltakene vil gi noen fordeler og er definitivt bedre enn å ikke gjøre noe.

Det beste du kan gjøre for å bekjempe varmetap i hjemmet ditt er utvilsomt å investere i nye energieffektive vinduer, som dem som tilbys av Klar.

Viktige egenskaper ved energieffektive vinduer

Når du vurderer å bytte ut vinduer, må du holde utkikk etter et produkt som har noen av egenskapene som er skissert nedenfor for å oppnå maksimal energieffektivitet.

  • 2 eller 3-lags glass - flere isolerende lag med glass med luftspalter mellom.

  • Energiglass - har et metalloksidbelegg som reflekterer varmen tilbake inn i boligen.

  • Vinduskarmer er av et  materiale med lav ledningsevne - for eksempel tre eller aluminiumsbelagt tre.

  • Avstandsprofiler med varmkant - vanligvis laget av plast i motsetning til metall

  • Gassfylte hulrom mellom rutene - med for eksempel av argon, krypton eller xenon

  • Mellomrom mellom rutene med passende avstand - optimalt 16 mm, men akseptabelt mellom 10-18 mm.

  • Vindustype der rammen lukkes ved å trykke mot karmen - for eksempel et vippe eller sidehengslet vindu.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke vinduer er mest energieffektive?

De mest energieffektive vinduene er de med høyest energimerking, som A, A+ eller A++. I tillegg er det allment anerkjent av fagfolk i bransjen at nye vinduer med 2-lags og 3-lags glass er de mest energieffektive vinduene på markedet. Disse har vanligvis lavenergiglass, tre eller tre/alu ramme og 16 mm hulrom mellom glassene fylt med en inert gass og varme avtsandsprofiler.

Bidrar vinduer til energieffektivitet?

Vinduer betraktes generelt som termiske hull,  og er ansvarlig for omtrent 17% av varmetapet i hjemmet ditt, så de bidrar ikke nødvendigvis til energieffektivitet. Når det er sagt, gjør nye teknologier, som utvikles er under utvikling, det mulig for vinduer å bidra til å øke energieffektiviteten med forbedrede isolasjonsegenskaper og andre tiltak for å bekjempe varmetap.

Hva er en god energimerking for vinduer?

En høy energimerking viser at vinduene har god energieffektivitet. En karakter fra A til A++ angir en energipositiv ytelse.