60 % SALG. Ender på
Hva er best: Tre/aluminium vs. PVC-vinduer image

Hva er best: Tre/aluminium vs. PVC-vinduer

Kadi Siilik Author Photo
Skrevet av Kadi Siilik10.03.2023

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Noen av disse begrepene kan høres ut som et fremmedspråk når du begynner å undersøke de ulike materialtypene som er tilgjengelige for nye vinduer. Hva er disse merkelige akronymene og forkortelsene? Tre/aluminium og uPVC er begge ord du bør bli kjent med når du undersøker vindusalternativer, for de kan være det beste alternativet for akkurat ditt unike hjem.

Hva er de egentlig?

Aluminium er et lett, sølvfarget metall som har blitt brukt til å lage vinduer i flere  tiår, men som har blitt mer populært i takt med den økte interessen for mer "moderne" hjem. Begrepet "tre/aluminium" refererer til en vinduskjerne av tre som utvendig er "kledd" eller dekket med aluminiumsprofiler, og kalles også "komposittvinduer".

UPVC står for uplastisert polyvinylklorid, et teknisk plastmateriale i pulverform som varmes opp og sprøytes inn i støpeformer for å forme det. Når det er avkjølt, kan det solide UPVC-produktet skjæres til og settes sammen for vindusmontering. Begrepet "uplastisert" refererer til det faktum at materialet ikke inneholder noen myknere, noe som gjør det stivere sammenlignet med standard PVC-materiale.

Forhåpentligvis har du nå fått en forståelse av forskjellen mellom tre-/aluminiums- og uPVC-vinduer, slik at vi kan gå videre til å sammenligne fordelene og ulempene ved de ulike materialtypene.

1) Utseende

AluminiumuPVC
Høykvalitets, elegantEnklere
Moderne estetikkSyntetisk utseende

Som nevnt gir tre-/aluminiumsvinduer et elegant, moderne utseende til et hjem, noe som gjør dem spesielt egnet for mer moderne stiler. Materialet er naturlig sterkt, så det kan romme større glassruter i en tynnere ramme enn uPVC, noe som gir mer naturlig lys inn i rommet ditt.

Aluminiumsvinduer produseres vanligvis med en pulverlakkert overflate og er tilgjengelige i mange utførelser og farger. Vinduer i tre/aluminium har den samme fordelen som aluminium, nemlig det ytre belegget på overflaten. Hos Klar holder vi oss til klassikerne og de mest populære alternativene - hvitt, svart og antrasittgrått.

I motsetning til dette kan valgmulighetene for uPVC være mer begrenset, selv om de har blitt utvidet utover den hvite grunnfargen som du sannsynligvis er vant til å se. UPVC-vinduer har også en tendens til å ha et enklere plast utseende, noe som folk kan synes er mindre attraktivt og assosieres ofte med lavere kvalitet.

2) Holdbarhet

Tre/AluuPVC
40-50 års levetid10-35 års levetid

Aluminium er et utrolig slitesterkt materiale som er motstandsdyktig mot rust, råte, sprekkdannelser og misfarging. Med et pulverlakk som beskytter overflaten mot korrosjon, har disse vinduene en av de lengste levetidene, ofte opp til 45 år. Ettertrevinduer tilbyr tre/aluminium det beste fra to verdener, med overlegen holdbarhet fra både tre og aluminium.

PVC-vinduer, derimot, holder vanligvis bare i maksimalt 30-35 år, så de må sannsynligvis skiftes ut med jevne mellomrom. Selv om uPVC er like motstandsdyktig mot avskalling og rust, kan det degraderes og forvrenges ved langvarig eksponering for høy varme.

Klar gir opptil 12 års garanti på vinduer og dører kjøpt hos oss.

3) Vedlikehold

Tre/AluuPVC
Tørk med en fuktig klutTørk med en fuktig klut

I kategorien for vedlikehold er aluminium og uPVC nesten like gode, da de begge krever svært lite av huseieren. En enkel avtørking med en fuktig klut og en bøtte med vann med jevne mellomrom er nok til å holde disse typer vinduer i god stand.

Selvfølgelig bør du også sjekke om vinduene fungerer som de skal, akkurat som alle andre vinduer, men generelt krever disse materialene og aluminiumsplatene svært lite vedlikehold.

4) Energieffektivitet

Tre/AluuPVC
Like så utmerkede som trevinduerMeget isolerende, svært liten sjanse for luftlekkasje

PVC har lenge vært kjent som et svært isolerende materiale, og vinduer laget av dette materialet med flerkammers rammer har utmerket energieffektivitet. PVC-vinduer holder varmen inne, kald trekk ute og er også effektive når det gjelder å minimere støyforurensning.

Aluminium i seg selv bidrar til varmeoverføring, noe som kan føre til varmetap og -økning mellom ulike områder. Vindusprodusentene har innsett dette og har derfor integrert varmeskjold i vindusrammene.

Vinduer i tre/aluminium vil naturlig nok ha denne barrieren mot varmeoverføring, ettersom trekjernen har treets overlegne varmeisolerende egenskaper.

5) Pris

Tre/AluuPVC
Større innledende kostnadMer budsjettvennlig

I likhet med tre ligger aluminiumsvinduer ofte i den øvre enden av prisskalaen og krever en større initial investering enn PVC. Material- og produksjonskostnadene er rett og slett høyere for aluminium og aluminiumsplater enn for uPVC.

Men med tanke på den lange levetiden til aluminiumsbaserte produkter, kan denne høyere innkjøpsprisen godt tjenes inn på lengre sikt, ettersom PVC-vinduer har kortere levetid enn aluminiums-/aluminiumskledde vinduer, som krever utskifting og reinvestering.

6) Sikkerhet

Tre/AluuPVC
Overlegen styrke i materialetOfte med en kjerne av stål som er svært sikker

Aluminium som metall er naturligvis sterkere enn uPVC som plast. Mens uPVC-vinduer vanligvis produseres med en kjerne av stål som forsterkning, gir aluminium i seg selv en utmerket trygghet når det gjelder sikkerhet i hjemmet.

Vinduer i tre/aluminium, som dem fra Klar, utnytter materialstyrken til aluminium for å forhindre potensielle skader på trevinduer ved et innbruddsforsøk, så huseiere som velger dette, kan være helt trygge.

7) Miljømessig fotavtrykk

Tre/AluuPVC
100% og uendelig gjenvinnbarKrever langt mer energi å produsere

"Aluminium er et av de mest resirkulerte - og resirkulerbare - materialene som brukes i dag. En vindusramme i resirkulert aluminium ... vindusramme resirkuleres ofte direkte tilbake til seg selv. Og denne prosessen kan praktisk talt foregå i det uendelige", ifølge The Aluminium Association.

Dette er et sterkt bevis på at aluminium er et miljøvennlig materiale til de nye vinduene dine. Tre/aluminium-vinduer kombinerer både aluminium og tre, en annen naturlig, biologisk nedbrytbar ressurs, noe som også gjør dem til et miljøbevisst valg. Hos Klar velger vi dessuten kun trevirke fra bærekraftig skogbruk i form av FSC-sertifisering.

UPVC er derimot et svært bearbeidet materiale som er vanskelig å resirkulere, og som ofte havner på søppelfyllingen. Selv om det er giftfritt, krever det også mye mer energi å produsere, noe som etterlater et større karbonfotavtrykk.

Utfallet av den store debatten mellom aluminiums-/trevinduer og uPVC-vinduer avgjøres av dine prioriteringer som boligeier, ettersom du må finne en balanse mellom utseende, holdbarhet, vedlikehold, energieffektivitet, pris, sikkerhet og miljøpåvirkning. Aluminiumsbaserte vinduer har en fordel når det gjelder utseende, holdbarhet og miljøpåvirkning, men de koster mer enn uPVC.

FAQ

Aluminium holder nesten dobbelt så lenge som uPVC når det gjelder vinduets levetid. Dette kan veie opp for den større økonomiske investeringen, ettersom behovet for å skifte ut uPVC-vinduer vil være hyppigere.

De fleste huseiere synes også at aluminiumsvinduer eller aluminiumskledde vinduer ser mer attraktive ut enn plast- og uPVC-vinduer. Til slutt har aluminium et mye mindre karbonavtrykk ettersom det kan resirkuleres.

Ulempene med et vindu med aluminiumsramme er minimale. Hvis boligen din ligger i et verneverdig område - eller i en spesielt kresen huseierforening - kan det være vanskelig å finne aluminiumsvinduer som overholder alle restriksjoner, men aluminiumskledde vinduer kan ofte gi det mer tradisjonelle utseendet som kreves, sammen med alle fordelene ved aluminium. Selv om aluminiumskledde vinduer garanterer utmerket varmeisolasjon, må du sørge for at aluminiumsvinduene er produsert med en annen form for varmeisolasjon for å oppnå optimal energieffektivitet.