60 % SALG. Ender på
Hva er best: Trevinduer vs. uPVC image

Hva er best: Trevinduer vs. uPVC

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Å kjøpe nye vinduer er en viktig beslutning for alle huseiere, så det er viktig å gjøre hjemmeleksen sin. Ved å undersøke de ulike typer vinduer på markedet kan du finne den rette balansen mellom flere viktige faktorer, og finne det som passer perfekt til hjemmet ditt.

Når du undersøker alternativene, vil du garantert støte på de mange ulike materialene som brukes til å konstruere moderne vinduer, inkludert både tre og PVC.

Hva er de egentlig?

Alle kjenner nok til trevinduer, ettersom de har eksistert lengst av alle typer vinduer. Men konstruksjonsteknologien har utviklet seg over tid, og de bygges nå også med høyt isolerende 2-lags og 3-lags glass, akkurat som andre vindusmaterialer.

UPVC vinduer

uPVC står for upolarisert polyvinylklorid, et teknisk plastmateriale i pulverform, som oppvarmes og sprøytes inn i former for å gi det form. Når det er avkjølt, kan det faste uPVC-produktet kuttes i lengder og settes sammen til vindusmontering. Uttrykket "upolarisert" refererer til at materialet ikke inneholder myknere, noe som gjør det stivere enn standard PVC-materiale.

Nå som vi er bedre kjent med forskjellen mellom trevinduer og uPVC-materialer, kan vi se nærmere på hvordan de er i forhold til hverandre når det gjelder noen av de vanligste problemene huseiere står overfor.

1) Utseende

TrevinduerPVC-vinduer
NaturligeSyntetiske
Tradisjonelt, høykvalitets utseendeEt enklere utseende

Spør du folk flest, vil de mene at et helt naturlig trevindu er mer estetisk tiltalende og sjarmerende enn det enklere, plastlignende utseendet til uPVC. En rapport fra English Heritage viste faktisk at den største trusselen mot eiendomsverdiene i bevaringsverdige områder var "usympatisk utskifting av vinduer og dører", og da særlig utbredelsen av plast og uPVC.

En annen fordel med trevinduer er det store utvalget av farger som huseiere kan velge mellom. Tre kan beises, lakkeres eller males for å matche akkurat det utseendet du ønsker, mens uPVC-alternativene vanligvis er mer begrensede, selv om de har utvidet seg utover hvitt og til og med tilbyr noen alternativer som etterligner utseendet til tre.

Denne fleksibiliteten i tilpasningsmulighetene er også noe du bør tenke på i det lange løp, ettersom det er mye enklere å male om trevinduer til en ny farge enn å velge å skifte ut alle uPVC-vinduene dine i stor stil.

2) Holdbarhet

TrevinduerPVC-vinduer
Opptil 60 årOpptil 35 år

En av grunnene til at man bruker PVC i vinduskonstruksjonen, er at det er holdbart. I likhet med andre plastmaterialer tåler uPVC et bredt spekter av værforhold, fra høye temperaturer til slagregn og eksponering for sjøluft. Denne egenskapen er en av grunnene til at "de er de mest brukte isolerglassvinduene i Storbritannia", ifølge GreenMatch. De er ikke utsatt for råte, rust eller avskalling som andre vindusmaterialer.

Men tre er også et naturlig sterkt og holdbart materiale, noe de utallige hundre år gamle bygningene som fortsatt har velfungerende og vakre trevinduer, vitner om.

"Når du vedlikeholder og maler trevinduer, begynner levetiden deres på nytt."

~ House Beautiful

Så selv om du kanskje må jobbe mer aktivt for å vedlikeholde trevinduer, slipper du å måtte bytte ut alle vinduene i boligen din og gir dem en levetid som er minst dobbelt så lang som PVC.

Plast er også kjent for å brytes ned over tid, bli skjevt og misfarges ved langvarig soleksponering. Den generelt lettere konstruksjonen til PVC-vinduer gjør at det er større risiko for at rammen synker ned og går i stykker under ekstreme forhold enn ved trevinduer.

3) Vedlikehold

TrevinduerPVC-vinduer
Mal igjen hvert 7-10. årTør av med en fuktig klut

Det er ingen tvil om at en av hovedattraksjonene ved PVC-vinduer er at dette materialet krever mindre vedlikehold. Den glatte plasten kan enkelt holdes ren med jevnlig avtørking, og det oppstår ikke problemer som sprekker eller råte som kan kreve etterfylling eller maling.

For å dra nytte av den lange levetiden som er beskrevet ovenfor, bør trevinduer inspiseres årlig, og avhengig av kvalitet, klima og beliggenhet bør de sannsynligvis males hvert 7. til 10. år.

4) Energieffektivitet

TrevinduerPVC-vinduer
Tre er et naturlig isolerende materialeMindre risiko for luftlekkasje

Både tre- og PVC-vinduer har utmerket isolasjonsevne når de kombineres med 2-lags glass eller 3-lags glass.

Tre er et naturlig isolerende materiale, og styrken egner seg faktisk bedre til trelagsvinduer, som gir bedre energieffektivitet.

Trerammer er imidlertid mer utsatt for termittangrep og sprekkdannelser, noe som kan føre til luftlekkasjer og påvirke energikostnadene. Dessuten kan trevirke som ikke vedlikeholdes, være utsatt for krymping og vridning, noe som gradvis kan føre til at glasset løsner i rammen, noe som resulterer i lignende luftspalter.

5) Pris

TrevinduerPVC-vinduer
Høyere kostnad som utgangspunktMere budgetvenlig

I gjennomsnitt koster trevinduer mer ved førstegangs kjøp, mens uPVC er et mer økonomisk materiale som er billigere på kort sikt. Men siden trevinduer har lengre holdbarhet, kan den totale kostnaden på lang sikt ende opp med å bli lavere, ettersom behovet for utskifting bør være ubetydelig.

Vinduer i uPVC er også vanskelige å reparere, så hvis karmene blir betydelig skadet, vil det sannsynligvis koste en komplett utskifting i stedet for en enklere reparasjon med tre.

7) Miljøkostnader

TrevinduerPVC-vinduer
Bærekraftig ressursKrever mer energi å produsere

FAQ

Trevinduer legger vanligvis beslag på en større del av budsjettet i begynnelsen, men det manglende behovet for utskifting vil sannsynligvis veie opp for dette i det lange løp. Trevinduer krever også en mer aktiv rolle i vedlikeholdet, men de mer tidkrevende behandlingene er bare nødvendig hvert tiår eller så.

I gjennomsnitt er PVC-vinduer billigere enn tre ved første kjøp. Levetiden er imidlertid halvparten så lang som for trevinduer, så huseiere bør ta høyde for utskiftingskostnader i det totale budsjettet. Avhengig av området kan det dessuten føre til et betydelig verditap på eiendommen hvis man velger PVC-vinduer fremfor trevinduer.