Salget fortsetter! Opptil 60 % rabatt
Tid til å vaske vinduer? Les denne guiden image

Tid til å vaske vinduer? Les denne guiden

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Alle setter pris på rengjorte vinduer og dører, men vi kjenner også følelsen av at det ikke er noe verre enn å skulle vaske dem, siden de allikevel ikke vil se rene ut det meste av tiden. Vi har samlet en komplett guide til hvordan du raskt og enkelt kan vaske vinduer og dører, slik de profesjonelle gjør det. Se mer nedenfor.

Pussing av vinduer og dører

I utgangspunktet er alminnelig oppvaskmiddel velegnet til å vaske vinduer og dører og det er en god ide å gjøre min. 2-4 ganger i året. Nedenfor har vi samlet noen enkle råd og tiks til å optimere vinduspussingen og du kan bruke samme veiledning til dine dører med rute i. 

Les også vår veiledning om vedlikehold av vinduer

1. Været er en viktig faktor når du vasker vinduer.

Skog med snø og sol

I utgangspunktet kan du rengjøre dine vinduer og dører i all slags vær, dog skal du være oppmerksom på at vannet om sommeren fordamper raskt, grunnet solens varme, og at det fryser raskt på vinteren. Derfor skal du være raskere med vindusnalen enn ellers. Våren og høsten er derfor det helt perfekte tidspunktet å vaske vinduer. 

Har du bestemt deg for å pusse vinduer og trosse kulden, så husk å være oppmerksom på at du skal bruke ekstra varmt vann, så du unngår at vannet fryser på ruten. I varmt vær eller direkte sol gjelder det i stedet å bruke kaldt vann og være rask!

Kanskje dette trikset kan hjelpe deg ytterligere: Isbiter! Isbiter er nemlig det rette svaret i sommermånedene, da de medfører vannet bruker lengre tid på å fordampe.

2. Utstyret teller når du vasker vinduer

Glem alt om avispapir og en gammel vindusnal fra badet, hvis du ikke har det riktige utstyret kan du rengjøre dem nokså mye uten å komme ordentlig i mål.

Dette utstyret trenger du:

 • En god nal

 • Kjøkkenhåndklær

 • En god svamp eller klut

Ved å bruke en svamp eller klut på dører og vinduer løser du smusset før du går i gang med nalen og dine vinduer vil være enklere å rengjøre. Avispapir blir brukt i mange norske hjem til pussing av vinduer, speil m.m. og det kan i og for seg være brukbart, men du oppnår ikke det beste resultatet siden avispapir ikke lengre inneholder blybasert trykksverte.

3. Lag din egen såpeblanding

Lage den perfekte såpeblandingen til pussing av vinduene dine

Faktisk er det hverken krevende eller vanskelig å lage den perfekte såpeblandingen til pussing av vinduene dine. Alt du trenger er:

 • En dert husholdningseddik, slik at du unngår eventuelle kalkavleiringer på ruten.

 • En kork salmiakkspiritus løser opp smusset på rutene.

 • Ca. 4-5 liter kaldt vann (væravhengig)

 • 1 spiseskje oppvaskmiddel

Ved bruk av vann fra kranen kan det oppstå striper når du vasker vinduer, grunnet vannets kalkinnhold. Derfor kan du med fordel bruke husholdningseddik, hvis du bruker vann direkte fra kranen. Ellers er vannet fra en kondenstørketrommel et godt alternativ, da vannet derfra ikke inneholder like mye kalk.

4. Pussing av vinduer uten striper

 • Hemmeligheten bak et rent vinduer uten striper er å vaske vinduet grundig og raskt!

 • Så skal du ikke glemme vindusrammer og karmer – disse skal også vaskes et par ganger årlig med en klut, rikelig med lunkent vann og en smule universalrengjøring. Husk alltid å vaske rammene før du begynner på vinduene.

 • Det er en fordel å fjerne eventuelt spindelvev, da dette kan blokkere både vannavløp og ventilasjon rundt rammen.

window cleaning
 • Når du har såpet inn ruten med svamp eller klut, så skal nalen i bruk – da er det viktig at du skraper vannrett og dreier håndleddet i hjørnene i et jevnt og raskt tempo. Ytterligere er det viktig at du overlapper banene dine, for nettopp å unngå stripene i etterkant.

 • Hvis rutene dine er svært smussete bør de vaskes to ganger for å komme til livs med alt smuss og skitt.

God fornøyelse!

Gjør hjemmet ditt til et bedre sted

Oppgrader hjemmet ditt med energieffektive dører og vinduer. Du kan designe dine nye dører og vinduer så de passer nøyaktig til dine behov.