Salget fortsetter! Opptil 60 % rabatt
5 gode råd: Vedlikehold av vinduer og dører image

5 gode råd: Vedlikehold av vinduer og dører

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Uansett om dine vinduer er nye eller gamle er det en god idé at holde dem ved like. Som med alt annet forlenger godt vedlikehold vinduer og døres levetid og bevarer et pent utseende.

Du kan vedligeholde dine vinduer både innvendig og utvendig, og materialet spiller en viktig rolle for hvor mye vedlikehold vinduet eller døren din krever.

Vedlikehold av aluminiumsvinduer og plastvinduer er minimalt sammenlignet med vedlikehold av trevinduer. Det er derfor et opplagt valg for den «late» handymannen som heller vil bruke tiden sin på noe annet.

Her får du 5 gode tips til både utvendig og innvendig vedlikehold av dine vinduer og dører.

 1. Rengøring

Vanlig oppvaskmiddel er som utgangspunkt egnet for rengjøring av vinduer og dører, og det er lurt å gjøre det i forbindelse med vindusvask - alternativt min. 2 ganger i året. Skal du bygge nytt er det lurt å starte umiddelbart etter at byggingen er ferdig.

Tilsett litt husholdningseddik for å unngå kalkavleiringer på ruten, og hell litt salmiakk i såpevannet for å løse opp smuss på vinduene. Husk også å åpne vinduer og dører for å se etter skitt, og insekter i mellom. Spindelvev må også fjernes da det kan blokkere både vannavløp og ventilasjon rundt rammen. Les vår guide om vinduspussing.

2. Smøring

Alle hengsler og bevegelige deler (inkludert lukke-, låse- og andre beslag) skal inspiseres og smøres en gang i året.

Gi metalldelene noen dråper syrefri olje, for eksempel symaskinolje eller WD-40, og påfør litt universalfett på eventuelle glideskinner.

3. Gjennomgå fuger og tettningslister

Når du skal ordne ovennevnte smøring bør du gjerne gjennomgå skjøter og tetningslister samtidig.

Fugen rundt vinduskarmen, der vinduet møter ytterveggen, skal sørge for at det ikke kommer fukt inn mellom vegg og terskel. Det er derfor viktig å sjekke om de er sprukket eller råtnet så de må skiftes.

På nyere vinduer er det også en tetningslist mellom karm og karm, som spiller en viktig rolle for vinduets tetthet mot fukt og i forhold til dets varme- og lydisolerende egenskaper.

Listene krever begrenset vedlikehold i tillegg til vanlig rengjøring, men det er lurt å bruke en klut med litt silikonpleiemiddel fra tid til annen, slik at de holder seg myke. Som ved en fuge skal tetningslisten skiftes hvis den er mør eller har falt vinduet.

4. Vedlikehold av karm og ramme

Det er lurt å vaske og tørke vinduskarmen og karmen noen ganger i året – både innvendig og utvendig. I tillegg til å fjerne smuss slik at de blir rene igjen, forlenger det også elementenes levetid.

Utvendig vedlikehold

For utvendig vedlikehold av vinduer og dører er materialet relevant.

Vedlikehold av tre/aluminium vinduer

Har du valgt dine nye vinduer eller dører i tre/alu har du tilnærmet vedlikeholdsfrie vinduer og dører, fordi den utvendige aluminiumsrammen beskytter elementet mot vind og vær. Du trenger derfor ikke å male! Hvis du merker at det har oppstått mindre riper i aluminiumet, kan de fjernes med et poleringsmiddel.

Vedlikehold av trevinduer

Trevinduer må males en gang i blandt da malingen vil forringes over tid uansett hvor god kvalitet vinduet har. Har du fått helt nye vinduer, for eksempel fra Klars fabrikk, trenger du først å male dem på nytt etter ca. 10 år under normale forhold.

Hvis du opplever at malingen utvendig er slitt bort slik at treverket er synlig, vil omfanget av hvor mye vedlikehold elementet krever vokse jo lenger du venter.

Du må derfor sjekke utsiden av trevinduene dine minst en gang i året. Når du sjekker vinduet, hold øye med om malingen har begynt å flekke, sprekke eller boble. Problemet er at når malingen først har begynt å flasse av, har du allerede invitert fuktighet inn i treverket.

Vi anbefaler derfor at du begynner å male før malingen på utsiden begynner å sprekke. Selv om det kan virke som mye arbeid å stå og male et vindu som ser nesten plettfritt ut, vil du takke deg selv mange år inn i fremtiden når treverket holder lenger.

På fasader som peker mot solen kan du finne på å måtte male mer, da UV-strålene fra solen bryter ned beskyttelsen av treverket.

Det er selvfølgelig opp til deg når du vil male utsiden av vinduene og dørene dine, men for å lette arbeidsmengden anbefales det at du gjør det før malingen sprekker eller blir matt.

Tips til maling av trevinduer

Du bør male når det ikke er for fuktig ute, ellers rekker ikke malingen å tørke. Samtidig trenger det selvfølgelig ikke regne og det skal helst være 10-20 grader. Vinduene bør også holdes åpne mens malingen tørker. Alt dette tyder på at det bør gjøres om våren eller på forsommeren.

Indvendig vedligehold

I forhold til maling er det innvendige vedlikeholdet ikke på langt nær like kritisk som det ytre, da regn, vind og fuktighet ikke er et like stort problem innvendig. Opplever du fukt eller dugg på innsiden av eldre vinduer, kan det godt skade treverket innvendig over tid.

Du kan derfor ofte være fornøyd med kun å rengjøre karmen og karmen på innsiden av dine vinduer og dører. Du kan gjøre dette med en våt klut eller myk børste og bruke et mildt vaskemiddel.

5. Ventilasjon og kondens

Kanskje du har prøvd å tørke klær inne om vinteren, noe som ofte skaper kondens inne i boligen. Det samme gjelder på badet og ofte også på soverommet og kjøkkenet, hvor luften har en tendens til å bli fuktig. Her er det spesielt viktig å lufte ut, og det kan være en stor fordel å tørke av lister og kanter med jevne mellomrom for å bedre unngå mugg og råte.

Les også: Dugg på vinduer - 14 tips til bedre utsikt og sunnere inneklima