5 gode råd: Vedlikehold av vinduer og dører

Uansett om dine vinduer er nye eller gamle er det en god idé at holde dem ved like. Som med alt annet forlenger godt vedlikehold vinduer og døres levetid og bevarer et pent utseende. Du kan vedligeholde dine vinduer både innvendig og utvendig, og materialet spiller en viktig rolle for hvor mye vedlikehold vinduet eller døren din krever.

Vedlikehold av aluminiumsvinduer og plastvinduer er minimalt sammenlignet med vedlikehold av trevinduer. Det er derfor et opplagt valg for den «late» handymannen som heller vil bruke tiden sin på noe annet. Her får du 5 gode tips til både utvendig og innvendig vedlikehold av dine vinduer og dører.

 1. Rengøring

godt vedlikehold forlenger vinduer og døres levetid

Vanlig oppvaskmiddel er som utgangspunkt egnet for rengjøring av vinduer og dører, og det er lurt å gjøre det i forbindelse med vindusvask - alternativt min. 2 ganger i året. Skal du bygge nytt er det lurt å starte umiddelbart etter at byggingen er ferdig.

Tilsett litt husholdningseddik for å unngå kalkavleiringer på ruten, og hell litt salmiakk i såpevannet for å løse opp smuss på vinduene. Husk også å åpne vinduer og dører for å se etter skitt, og insekter i mellom. Spindelvev må også fjernes da det kan blokkere både vannavløp og ventilasjon rundt rammen.

Bestill her: vinduer & dører 

2. Smøring

Alle hengsler og bevegelige deler (inkludert lukke-, låse- og andre beslag) skal inspiseres og smøres en gang i året. Gi metalldelene noen dråper syrefri olje, for eksempel symaskinolje eller WD-40, og påfør litt universalfett på eventuelle glideskinner.

3. Gjennomgå fuger og tettningslister

Når du skal ordne ovennevnte smøring bør du gjerne gjennomgå skjøter og tetningslister samtidig. Fugen rundt vinduskarmen, der vinduet møter ytterveggen, skal sørge for at det ikke kommer fukt inn mellom vegg og terskel. Det er derfor viktig å sjekke om de er sprukket eller råtnet så de må skiftes.

På nyere vinduer er det også en tetningslist mellom karm og karm, som spiller en viktig rolle for vinduets tetthet mot fukt og i forhold til dets varme- og lydisolerende egenskaper. Stripene krever begrenset vedlikehold i tillegg til vanlig rengjøring, men det er lurt å bruke en klut med litt silikonpleiemiddel fra tid til annen, slik at de holder seg myke. Som ved en fuge skal tetningslisten skiftes hvis den er mør eller har falt vinduet.

4. Vedlikehold av karm og ramme

Det er lurt å vaske og tørke vinduskarmen og karmen noen ganger i året – både innvendig og utvendig. I tillegg til å fjerne smuss slik at de blir rene igjen, forlenger det også elementenes levetid. Bruk en myk børste eller bare en klut med vann og litt tilsatt mildt vaskemiddel. Mindre riper i aluminium kan fjernes med poleringsmiddel.

For utvendig vedlikehold av vinduer og dører er materialet relevant. Trevinduer må males en gang i blandt da malingen vil forringes over tid uansett hvor god kvalitet vinduet har. Har du fått helt nye vinduer, for eksempel fra Klars fabrikk, trenger du først å male dem på nytt etter ca. 10 år under normale forhold. Har du valgt våre vinduer eller dører med aluminiumsramme, så har du nesten vedlikeholdsfrie vinduer og trenger derfor ikke male! 

Det innvendige vedlikeholdet i forhold til maling av treverk er ikke på langt nær like kritisk, ettersom regn og fuktighet ikke er et like stort problem inne som ute. Slites malingen bort ute slik at treverket blir synlig, vil omfanget av vedlikehold vokse jo lenger du venter. Vi anbefaler derfor at du maler før malingen begynner å sprekke. Fasader mot solen vil ofte være dårligst inkludert, da UV-strålene fra solen forringer beskyttelsen av treverket. Mørke farger kan man forvente har en dårligere levetid enn lyse farger.

Det er opp til deg når du vil male vinduer og ytterdører, men det anbefales at du gjør det før malingen sprekker eller blir matt. Innvendig maling av dine vinduer og dører er kun aktuelt dersom du opplever mye fukt og dugg på innsiden, som kan skade treverket over tid.

Bestill her: vinduer & dører 

5. Ventilasjon og kondens

Vindu med kondens

Kanskje du har prøvd å tørke klær inne om vinteren, noe som ofte skaper kondens inne i boligen. Det samme gjelder på badet og ofte også på soverommet og kjøkkenet, hvor luften har en tendens til å bli fuktig. Her er det spesielt viktig å lufte ut, og det kan være en stor fordel å tørke av lister og kanter med jevne mellomrom for å bedre unngå mugg og råte.

Les også: Dugg på vinduer - 14 tips til bedre utsikt og sunnere inneklima

Bestill her: vinduer & dører 

Gjør hjemmet ditt til et bedre sted

Oppgrader hjemmet ditt med energieffektive dører og vinduer. Du kan designe dine nye dører og vinduer så de passer nøyaktig til dine behov.

Fra 
kr 1 398,23
 kr 838,94
40%
Kjøp Vinduer
Fra 
kr 3 063,45
 kr 1 684,90
45%
Kjøp Dører
Relatert innhold