Dugg på vinduet - 14 tips til bedre utsikt og sunnere inneklima

Dugg og kondens på vinduer ødelegger først og fremst den gode utsikten, og kan i noen tilfeller ødelegge hjemmet ditt. Spesielt gamle vinduer står i fare for å forverres i treverket. Hvis det går helt galt, kan det være sopp som vil ødelegge hjemmet ditt og forverre inneklimaet.

Hvorfor dugger vinduene dine?

Dugg og kondens er begge et resultat av fuktighet. Det vises på overflater når varme og kulde møtes. For eksempel på en iskald hermetisk cola du tar ut av kjøleskapet. Her har du kanskje lagt merke til vannperlene som renner nedover utsiden av boksen. Tåke samler seg fra utsiden og derfor på utsiden av vinduet. Dette er generelt et tegn på at vinduene dine fungerer og holder kulden ute og varmen inne. Kondens derimot er det som akkumuleres innenfra og er generelt et dårlig tegn!

“Hvis du vil bli kvitt kondens og tåke på vinduene, er det viktig å finne ut nøyaktig hvor kondensen kommer fra og hvilken type vindu du har.”

Fuktighet i vinduer kan påvirke helsen din

Dugg er helt normalt, spesielt om morgenen, og du kan ofte fikse det ved å tørke det av med en klut og ventilere. En person avgir i gjennomsnitt 1 liter væske om dagen gjennom åndedrett og ikke synlig svette. Det øker fuktigheten i hjemmet ditt, spesielt på soverommet, hvor du tilbringer 7-8 timer hver dag, eller på samlinger der mange mennesker er i samme rom i lengre perioder.

Det blir problematisk hvis dugg renner nedover vinduet og danner små dammer, enten på vinduskarmen eller mellom rutene. Fukt i vinduer og dører kan føre til husstøvmidd, råte og mugg. Husstøvmidd trives i rom med høy luftfuktighet, og hovedingrediensen for mugg er fuktighet. Råte, mugg og husstøvmidd er dårlig for hjemmet ditt, men også for helsen din - spesielt hvis du har allergi! Den optimale luftfuktigheten i hjemmet og på jobben skal være mellom 30% og 60%.

“ Råte, mugg og husstøvmidd er dårlig for hjemmet ditt, men også for helsen din - spesielt hvis du har allergi!”

Hvis luftfuktigheten er over 60%, kan bakterier og virus til og med forbli i luften lenger enn ved lav luftfuktighet. De fleste tror at årsaken til at folk er sykere om vinteren er på grunn av lavere temperatur, men i virkeligheten er det fordi vi bruker mer tid innendørs, der sykdom har lettere for å spre seg gjennom luften.

Det er utrolig viktig å ha et godt inneklima i hjemmet, men du kan ta det med ro. Så lenge treverket ikke råtner eller det oppstår mugg, kan du se dugg i hjemmet som en påminnelse om å lufte. Hvis problemet skyldes vinduene, kan den beste løsningen være å investere i nye vinduer.


Dugg på innsiden, utsiden eller mellom rutene

Det er tre forskjellige typer dugg på vinduer:

 • Dugg mellom vindusrutene

 • Dugg på yttersiden av vinduet

 • Dugg på innersiden av vinduet

Tåke på utsiden skal ikke skape bekymring. Hvis du derimot har kondens på innsiden og mellom vindusrutene, bør du komme til bunns i saken. Avhengig av hvilken type vindu du har, kan denne typen dugg forekomme i varierende grad, og typen duk og vindu er avgjørende for hvordan du behandler den.

Vinduetypen er avgjørende

 • Vindu med 1-lags glass

 • Forsatsvindu

 • Termovindu

Vindu med 1 lag glass

Vinduer med 1 lag glass gir ofte kondens. Et enkelt lag med glass gir ikke mye isolasjon, så dugg dannes raskt siden den varme luften fra hjemmet ditt møter det avkjølte glasset fra luften utenfor. Dette kan resultere i en høy strømregning mens varmen siver ut av de dårlig isolerte vinduene. Her blir det fort billigere å kjøpe nye 3-lags vinduer, avhengig av hvor varm og høy luftfuktighet du har hjemme, kan det i verste fall være så mye dugg at det driver nedover vinduet og gjør treverket vått. Hvis dette skjer over lang tid, kan råteskader oppstå og føre til vekst av mugg.

Koblet vindu

Et koblet vindu er som navnet antyder, to vinduer koblet sammen via rammen. En variant av dette er to vinduer sammen, hvor et vindu kan åpnes innover og et vindu som åpnes utover. Det er luft mellom rutene til disse typer vinduer, og du bør derfor først sjekke om dugg er på innsiden av ruten eller mellom rutene.

Hvis dugg er mellom vinduene på et koblet vindu, kan du ikke tørke opp duggen med en klut for å redde treverket. Er duggmengden voldsom og daglig går ned i treverket, bør du uten tvil reagere. Dugg mellom rutene skjer normalt fordi tetningslistene ikke er tett, så en god løsning vil være å erstatte dem. Når varm luft kan trenge igjennom i den innerste ruten, vil den kondensere når den møter den ytterste ruten som er kald. På den måten dannes det dugg mellom vinduene dine.

Termovindu eller isolerruter

En isolerrute er den mest tradisjonelle ruten i dag, og det er også den vi bruker hos Klar, uansett om du velger 2-lags eller 3-lags. Isolerruter gjør det de er designet til - det gir god isolasjon. Dette betyr at hjemmet ditt vil være tett, og ventilasjon, utlufting og luftsirkulasjon er høyst nødvendig.

Hvis det er dugg på innsiden av isolerruter, skyldes det inneklimaet i hjemmet ditt. Her bør du også legge merke til om det er aluminiums- eller plastlister i vinduet ditt. Egenskapene til aluminium gjør det til en kald bro, så glasset rundt vil være kaldere enn om det var plastlister. På vinduer med isolerruter og aluminiumslister ser du ofte dugg langs sidestykkene av vinduet. Hos Klar bruker vi kun "varme" plaststrimler som minimerer kondens. Hvis det oppstår dugg mellom rutene i isolerrutene dine, er det et tegn på at vinduet ditt er punktert og må byttes ut.

  “På vinduer med isolerruter og aluminiumslister ser du ofte dugg langs sidestykkene av vinduet. Hos Klar bruker vi kun "varme" plaststrimler som minimerer kondens.”

Her kan du bestille vinduer & dører

14 gode råd mot dugg og kondens på vinduer:

Tips mot kondens på innsiden av vinduet:

 1. Bruk ventilasjon på badet og på kjøkkenet

 2. Forsikre deg om at luften kan sirkulere hjemme hos deg

 3. Luft ut 3 ganger daglig i 5-10 minutter

 4. Bytt ut vinduet om nødvendig

 5. Plasser en radiator under vinduet

 6. Fjern planter fra vinduet

 7. Ikke heng klesvask til tørk innendørs uten å lufte ut

 8. Sett et vindu på klem hvis du har mange gjester og området i rommet er lite

 9. Åpne vindusventilene eller kjøp nye vinduer med ventiler

Tips mot kondens mellom vindusdelene:

 1. Rengjør vinduene slik at du kan være sikker på at det er dugg og ikke smuss eller fett

 2. Bytt ut panelene eller tetningslistene

 3. Bytt ut vinduet

Tips mot dugg:

 1. Vær tålmodig - den forsvinner igjen

 2. Test anti-dugg produkter

Kondens på vinduer om vinteren

Mange opplever bare problemet med kondens på vinduer om vinteren når forskjellen mellom temperaturen inne og ute er størst. Du bør derfor være oppmerksom på hvilken tid på året du får dugg og / eller kondens på vinduet og om det bare er om morgenen eller skjer hele dagen.

Hvis dugg oppstår på utsiden av vinduet ditt, er det veldig normalt om vinteren når det er stor forskjell mellom natt og dagstemperatur. Dette betyr ganske enkelt at vinduene dine fungerer og isolerer som de skal. Kondens på vinduer om vinteren kan være en stor plage. Forsøk først å vurdere hvor sesongmessig problemet er. Da bør du undersøke inneklimaet og vinduet ditt - kanskje det er på tide å lufte eller kjøpe nye vinduer! Om vinteren får du vanligvis gode tilbud på nye vinduer og dører, og det er mye oppvarmingspenger å spare. Prøv våre 3-lags vinduer med ventil - så er du godt dekket!

Slik kan vi hjelpe deg

Hvis dommen er at du trenger å kjøpe nye vinduer, kan vi hjelpe deg med ekspertråd. Les vår 10-punkts sjekkliste for bruk når du kjøper nye vinduer her, og du er også alltid velkommen til å ringe vår kundeservice.

Hos oss kan du få:

 • Vinduer med "varme" lister som minimerer sjansen for kondens

 • Vinduer med ventiler som du kan lukke og åpne etter behov

 • 2- og 3-lags vinduer med god isolasjon 

 • Treverk med så god kvalitet at vi gir 10 års garanti

Gjør hjemmet ditt til et bedre sted

Oppgrader hjemmet ditt med energieffektive dører og vinduer. Du kan designe dine nye dører og vinduer så de passer nøyaktig til dine behov.

Fra 
kr 1 398,23
 kr 838,94
40%
Kjøp Vinduer
Fra 
kr 3 063,45
 kr 1 684,90
45%
Kjøp Dører
Relatert innhold