Spar opptil 60 %
Dugg på vinduet - 14 tips til bedre utsikt og sunnere inneklima image

Dugg på vinduet - 14 tips til bedre utsikt og sunnere inneklima

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Dugg på innsiden av vinduer ødelegger først og fremst den gode utsikten, og kan i noen tilfeller forverre hjemmets inneklima. Særlig gamle vinduer risikerer tåke og kondens som på sikt kan føre til råte i treverket, sopp og dårlig inneklima.

Men hva betyr duggete vinduer og hvordan skal du håndtere dem? Det kan du finne ut mer om her, hvor du får 14 tips for å unngå dugg på vinduer.

Hvorfor dugger vinduene dine?

Dugg og kondens er begge et resultat av høy luftfuktighet, som sees på kalde overflater når varme og kulde møtes. Du har kanskje lagt merke til det på en iskald boks med brus hvor det dannes dugg på utsiden av boksen. Dugg samler seg fra utsiden og derfor på utsiden av vinduet.

Dugg oppstår når fuktig og varm luft treffer den kalde ruten på vinduet ditt. Temperaturendringen tømmer luften for vann, som deretter driver nedover vinduet. Den kalde luften kan ikke holde på like mye fuktighet som varm luft. Ettersom den fuktige luften så tvinges til å gi fra seg vann, vil det komme dugg på vinduene.

Dugg på utsiden av vinduene er generelt et tegn på at vinduene fungerer som de skal. De holder kulden ute og varmen inne. Så du trenger ikke å prøve å unngå ekstern kondens.

Kondens, derimot, er det som samler seg fra innsiden og er generelt et dårlig tegn.

Hvis du vil unngå at det dannes kondens og dugger på vinduene dine, er det viktig å finne ut hvor nøyaktig kondensen sitter og hvilken type vindu du har.

Fuktighet i vinduer kan påvirke helsen din

Dugg er helt normalt, spesielt om morgenen, og du kan ofte fikse det ved å tørke det av med en klut og ventilere.

En person avgir i gjennomsnitt 1 liter væske om dagen gjennom åndedrett og ikke synlig svette. Det øker fuktigheten i hjemmet ditt, spesielt på soverommet, hvor du tilbringer 7-8 timer hver dag, eller på samlinger der mange mennesker er i samme rom i lengre perioder.

Det blir problematisk hvis dugg renner nedover vinduet og danner små dammer, enten på vinduskarmen eller mellom rutene. Fukt i vinduer og dører kan føre til husstøvmidd, råte og mugg. Husstøvmidd trives i rom med høy luftfuktighet, og hovedingrediensen for mugg er fuktighet. Råte, mugg og husstøvmidd er dårlig for hjemmet ditt, men også for helsen din - spesielt hvis du har allergi! Den optimale luftfuktigheten i hjemmet og på jobben skal være mellom 30% og 60%.

Hvis luftfuktigheten er over 60%, kan bakterier og virus til og med forbli i luften lenger enn ved lav luftfuktighet. De fleste tror at årsaken til at folk er sykere om vinteren er på grunn av lavere temperatur, men i virkeligheten er det fordi vi bruker mer tid innendørs, der sykdom har lettere for å spre seg gjennom luften.

Det er utrolig viktig å ha et godt inneklima i hjemmet, men du kan ta det med ro. Så lenge treverket ikke råtner eller det oppstår mugg, kan du se dugg i hjemmet som en påminnelse om å lufte. Hvis problemet skyldes vinduene, kan den beste løsningen være å investere i nye vinduer.

Les også: Bør vinduet byttes ut?

Dugg og kondens på innsiden, utsiden eller mellom rutene

Det er tre forskjellige typer dugg på vinduer:

 • Dugg og kondens mellom ruter: Undersøk

 • Dugg oppstår på utsiden av vinduet: Bør ikke være grunn til bekymring.

 • Dugg og kondens på innsiden av vinduet: Undersøk nærmere

Har du kondens på innsiden og mellom rutene, bør du komme til bunns i saken. Avhengig av hvilken type vindu du har, kan denne typen dugg oppstå i varierende grad, og type dugg og vindu avgjør hvordan du skal behandle det.

Vinduetypen er avgjørende

 • Vindu med 1-lags glass

 • Koblet vindu eller dobbeltvindu

 • Termovindu

Vindu med 1-lags glass

Vinduer med 1-lags glass gir ofte kondens. Et enkelt lag med glass gir ikke mye isolasjon, så dugg dannes raskt siden den varme luften fra hjemmet ditt møter det avkjølte glasset fra luften utenfor.

Dette kan resultere i en høy strømregning mens varmen siver ut av de dårlig isolerte vinduene. Her blir det fort billigere å kjøpe nye 3-lags vinduer, avhengig av hvor varm og høy luftfuktighet du har hjemme, kan det i verste fall være så mye dugg at det driver nedover vinduet og gjør treverket vått. Hvis dette skjer over lang tid, kan råteskader oppstå og føre til vekst av mugg.

Koblet vindu eller dobbeltvindu

Et koblet vindu er som navnet antyder, to vinduer koblet sammen via rammen. En variant av dette er to vinduer sammen, hvor et vindu kan åpnes innover og et vindu som åpnes utover. Det er luft mellom rutene til disse typer vinduer, og du bør derfor først sjekke om dugg er på innsiden av ruten eller mellom rutene.

Hvis dugg er mellom vinduene på et koblet vindu, kan du ikke tørke opp duggen med en klut for å redde treverket. Er duggmengden voldsom og daglig går ned i treverket, bør du uten tvil reagere.

Dugg mellom rutene skjer normalt fordi tetningslistene ikke er tett, så en god løsning vil være å skifte de ut. Når varm luft kan trenge igjennom i den innerste ruten, vil den kondensere når den møter den ytterste ruten som er kald. På den måten dannes det dugg mellom vinduene dine.

Termorute eller isoleringsruter

En termorute er den mest tradisjonelle ruten i dag, og det er også den vi bruker hos Klar, uansett om du velger 2-lags eller 3-lags. Isolerruter gjør det de er designet til - det gir god isolasjon. Dette betyr at hjemmet ditt vil være tett, og ventilasjon, utlufting og luftsirkulasjon er høyst nødvendig.

Hvis det er dugg på innsiden av isolerruter, skyldes det inneklimaet i hjemmet ditt. Her bør du også legge merke til om det er aluminiums- eller plastlister i vinduet ditt. Egenskapene til aluminium gjør det til en kald bro, så glasset rundt vil være kaldere enn om det var plastlister. På vinduer med isolerruter og aluminiumslister ser du ofte dugg langs sidestykkene av vinduet. Hos Klar bruker vi kun "varme" plaststrimler som minimerer kondens. Hvis det oppstår dugg mellom rutene til termorutene dine, er det et tegn på at vinduet ditt er punktert og må byttes ut.

14 gode råd mot dugg og kondens på vinduer:

Tips mot kondens på innsiden av vinduet:

 • Bruk ventilasjon på badet og på kjøkkenet

 • Forsikre deg om at luften kan sirkulere hjemme hos deg

 • Luft ut 3 ganger daglig i 5-10 minutter

 • Bytt ut vinduet om nødvendig

 • Plasser en radiator under vinduet

 • Fjern planter fra vinduet

 • Ikke heng klesvask til tørk innendørs uten å lufte ut

 • Sett et vindu på klem hvis du har mange gjester og området i rommet er lite

 • Åpne utluftingsventilene eller kjøp nye vinduer med ventiler

Tips mot kondens mellom rutene:

 • Rengjør vinduene slik at du kan være sikker på at det er dugg og ikke smuss eller fett

 • Bytt ut panelene eller tetningslistene

 • Bytt ut vinduet, hvis det er utett

Tips mot utvendig dugg:

 • Vær tålmodig - den forsvinner igjen

 • Test anti-dugg produkter

Kondens på vinduer om vinteren

Mange opplever bare problemet med kondens på vinduer om vinteren når forskjellen mellom temperaturen inne og ute er størst. Du bør derfor være oppmerksom på hvilken tid på året du får dugg og/eller kondens på vinduet og om det bare er om morgenen eller skjer hele dagen.

Hvis dugg oppstår på utsiden av vinduet ditt, er det veldig normalt om vinteren når det er stor forskjell mellom natt og dagstemperatur. Dette betyr ganske enkelt at vinduene dine fungerer og isolerer som de skal. Kondens på vinduer om vinteren kan være en stor plage.

Forsøk først å vurdere hvor sesongmessig problemet er. Da bør du undersøke inneklimaet og vinduet ditt - kanskje det er på tide å lufte eller kjøpe nye vinduer! Om vinteren får du vanligvis gode tilbud på nye vinduer og dører, og det er mye penger å spare på oppvarming. Prøv våre 3-lags vinduer med utluftnigsventil - så er du godt dekket!

Slik kan vi hjelpe deg

Hvis dommen er at du trenger å kjøpe nye vinduer, kan vi hjelpe deg med ekspertråd. Les vår 10-punkts sjekkliste for bruk når du kjøper nye vinduer her, og du er også alltid velkommen til å ringe vår kundeservice.

Hos Klar kan du få:

 • Vinduer med "varme" lister som minimerer sjansen for kondens

 • Vinduer med ventiler som du kan lukke og åpne etter behov

 • 2- og 3-lags vinduer med god isolasjon 

 • Treverk med så god kvalitet at vi gir opptil 12 års garanti