Spar opptil 60 %
11 gode tips for et bedre og sunt inneklima image

11 gode tips for et bedre og sunt inneklima

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

I følge det danske Sundhedsstyrelsen dekker inneklimaet temperatur, lys, støy, fuktighet samt mer kjemiske faktorer som luftpartikler som radon eller fra stearinlys.

Hvorfor er inneklima viktig?

Inneklimaet er det viktigste for å ha et sunt hjem, hvor det ikke oppstår ubehag eller sykdom. I følge en arbeidsgruppe fra EU, da kan dårlig inneklima og luftforurensning forårsake en lang rekke sykdommer og tap av livskvalitet. Arbeidsgruppen fra EU anslår at dårlig inneklima kan være ansvarlig for tap på opptil to millioner friske leveår hvert år i hele EU.

Her må vi sørge for at det er ren luft vi puster inn, som ikke fyller oss med skadelige partikler. Samtidig er det viktig å ha høy tetthet i vinduene dine, slik at det ikke oppstår lekkasjer i form av dugg og kondens. Vinduer spiller en stor rolle for det sunne inneklimaet. Hvis de ikke er skikkelig isolert eller lekker, vil du kunne kjenne det både på varmeregningen og på trekket. Det er skadelig for både deg og miljøet.

Hva er dårlig inneklima?

Dårlig inneklima kan beskrives på mange måter. Den dekker både faktorer som vi kan se og føle, men som også kan være mer usynlige.

Muggsopp

En av de store synderne er mugg i hjemmet. Mugg kommer fra sporer som alltid er i luften. Sporene vokser og setter seg i boliger med høy luftfuktighet. Muggsoppen skal ikke ha en effekt på hjemmet ditt, men har en effekt på helsen din.

Det kan typisk sees av store, fargede skjold på innsiden. Mugg forårsaker også ofte en jordaktig eller direkte muggen lukt.

Fuktighet

Som nevnt ovenfor, fører fukt til mugg. Men både en for høy og en for lav luftfuktighet kan få konsekvenser. Tørr luft kan føre til økt sykdom og tilstedeværelse av andre partikler, mens høy luftfuktighet kan være ubehagelig og føre til mugg. Den relative luftfuktigheten skal være mellom 35-60% ifølge det danske Astma-Allergi forbundet.

Fuktighet i luften reduseres gjennom god ventilasjon av boligen. Dette kan gjøres ved å bruke luftventiler i vinduene dine. I tillegg er det lurt å lufte mye og regelmessig.

Fukt legger seg som kondens og dugg på vinduene. Les vår guide her om hvordan du kan unngå dugg inne.

Støv og allergi

Støv og allergener i luften er også en del av et dårlig inneklima. Hvis du er allergisk mot hundehår, vil en høy mengde hundehår inne være et dårlig inneklima for deg. På samme måte er støv dårlig for inneklimaet, da det kan irritere luftveiene dine. Støv kan også være fullt av bakterier.

Stearinlys

Stearinlys forbindes av mange med hygge. Men de er også en kilde til luftforurensning. I hjemmet skiller vi ut mange ultrafine partikler, som kan være forstyrrende for luftveiene. Dette kan for eksempel være ved matlaging eller ved fyring i komfyren. Men det har vist seg at så mye som 60% av disse partiklene kommer fra stearinlys. Faktisk frigjøres 1000 ganger flere partikler og røykgasser i hjemmet når et lys er tent enn når det ikke er det.

Det er imidlertid forskjell på når lysene er mest skadelig og slipper ut flest partikler. Det er når:

 • Lysene flimrer på grunn av trekk

 • Lysene soter eller brenner urent/skjevt

 • Lysene er med duft eller påføring

 • Når lyset slukkes

Hvordan får du et bedre og sundt indeklima?

Du får her 11 tips:

 1. Luft ut tre ganger daglig. Dette bør gjøres 5-10 minutter av gangen.

 2. Du bør holde innetemperaturen på 20-23 grader i alle husets rom

 3. Ikke tørk klær inne. Det er en viktig kilde til fuktighet.

 4. Bruk kjøkkenviften før, under og etter matlagingen.

 5. Ikke plasser store møbler mot veggen, da dette kan føre til kondens.

 6. Unngå fuktighet fra badet. Dette gjør du ved å holde døren lukket mens du er i dusjen og ved å la ventilasjonen kjøre.

 7. Rengjør hjemmet ditt ordentlig minst en gang i uken

 8. Sørg for god luftsirkulasjon

 9. Ikke røyk innendørs. I tillegg til å bevare hjemmet ditt, skaper det et sunnere inneklima uten lukt av røyk og farlige partikler.

 10. Ikke bruk stearinlys inne. Hvis du ikke kan hjelpe deg selv, bør du minimere det i ferien.

 11. Skaff energieffektive vinduer som hjelper på temperaturen

Hvordan gjør du en grundig lufting?

Det er flere viktige faktorer for god ventilasjon. God lufting kan oppsummeres veldig enkelt: du må lufte ut 5-10 minutter av gangen og sørge for å lage trekk. Trekk skapes ved å åpne flere vinduer i ulike rom og ha fri passasje mellom rommene.

Her er noen andre tips:

 • Det er bedre å ha flere korte ventiler enn en lang. Lange ventiler skaper kulde, som kan øke den relative luftfuktigheten.

 • I nyere hus er det enda viktigere å lufte ut, da de ofte er mye tettere enn eldre hus.

 • Du trenger ikke å slå av radiatoren når du lufter ut, så lenge du gjør det kort. Det avhenger imidlertid av type radiator, termostat og hvor nærme den er vinduet. Det vil imidlertid sjelden merkes på varmeregningen.

FAQ

Hva er et sunt inneklima?

Et sunt inneklima handler om å unngå farlige luftpartikler, en luftfuktighet som verken er for høy eller lav, og å unngå muggsopp eller allergener.

Hva er den største kilden til dårlig inneklima i hjemmet?

Det finnes nok ingen klare svar, men ofte er fuktighet og dermed mugg en stor synderen.