60 % SALG. Ender på
Friskluftventil til vindu image

Friskluftventil til vindu

Kadi Siilik Author Photo
Skrevet av Kadi Siilik03.11.2023

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Siden 1961 har byggeforskriftene krevd at alle vinduer skal kunne åpnes eller ha en justerbar ventil for å slippe inn frisk luft. I dag er det også krav om at det skal tilføres minst 0,3 liter frisk luft i sekundet per kvadratmeter oppvarmet gulvareal i en enebolig - det vil si at all luften i boligen skiftes ut annenhver time. Dette kravet er basert på kunnskapen om hvor viktig ventilasjon og god luftsirkulasjon er for et godt og sunt inneklima.

For å sikre et bedre inneklima anbefales det at du lufter ut minst tre ganger om dagen i ca. 5-10 minutter, men ikke lenger hvis det er kjølig i boligen. Men hvis du er en person som kanskje glemmer å lufte ut i løpet av dagen, eller hvis du tilbringer mesteparten av dagen på jobb, kan du i stedet bruke lufteventilen - eller friskluftventilen som den også kalles - i vinduet ditt for å få inn konstant frisk luft i løpet av dagen.

Hva er en vindusventil?

En friskluftventil er en ventil som er designet for å slippe en kontrollert strøm av frisk luft inn gjennom selve vinduet uten at du trenger å åpne det. Det er et svært populært ventilasjonssystem som brukes i boliger for å forbedre luftkvaliteten. I dag er de fleste ventilene plassert på innsiden av vindusrammen, slik at de ikke er synlige fra utsiden, og du aktiverer dem ved å trykke på enten en liten knapp eller selve ventilen.

Når du kjøper vinduer fra Klar, har du muligheten til å få alle våre ulike vindustyper med friskluftsventiler. De er bygget inn i selve designet, slik at de smelter inn i selve vinduet og er skjult.

Det nytter imidlertid ikke å ha bare ett ventilert vindu hvis du ønsker effektiv ventilasjon. Jo flere friskluftsventiler du har rundt om i boligen, desto mer optimal blir luftsirkulasjonen.

Vil jeg miste varme ved å installere et ventilert vindu?

Fordi en ventil er en slags åpning i vinduet, vil det unektelig være et lite varmetap når friskluftsventilen er åpen. Ved å åpne ventilen slipper du inn frisk luft, noe som kan gjøre det kaldt i nærheten av vinduet om vinteren eller når det blåser mye. Når vinden blåser, skapes det et overtrykk på den ene siden av boligen og et undertrykk på den andre. Dette fører til at frisk luft blåses inn i boligen og raskt suges ut igjen, noe som forårsaker trekk.

Hos Klar har vi designet ventilene våre for å minimere varmetapet så mye som mulig, men det vil være umulig å unngå varmetapet helt. Vi anbefaler at du lukker ventilene fra tid til annen, spesielt hvis temperaturen er veldig lav eller hvis det blåser kraftig.

Forbedre inneklimaet ditt med vindusventilasjon

Det finnes nesten ingen enklere måte å unngå mugg, fukt og støv på enn ved å velge vinduer med ventiler. Hvis du synes dette høres ut som en god idé, kan du alltid utforske vårt utvalg av vinduer her. Hvis du vil ha vinduer som sikrer et godt inneklima samtidig som de hjelper deg med å spare penger på varmeregningen, anbefaler vi våre 3-lags vinduer. Du kan lese mer om fordelene ved å velge trelagsvinduer fra Klar i vårt blogginnlegg .