55 % SALG. Ender på
Skal nye vinduer ha kondensvann på innsiden? image

Skal nye vinduer ha kondensvann på innsiden?

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Hvis du nylig har kjøpt nye vinduer, er det naturlig å forsikre seg om at de fungerer optimalt. 

Når du begynner å legge merke til at det av og til dannes små vanndråper på innsiden av de nye vinduene, er det en god idé å sjekke om det er noe å bekymre seg for.

Svaret på spørsmålet om du bør ha kondens på innsiden av vinduene, er definitivt ja. Det er helt normalt med kondens på innsiden av vinduene, men det avhenger av den innvendige overflaten.

Det er smart å gjøre litt research før et viktig kjøp, som for eksempel,et nytt sett med vinduer. I dag kan du kjøpe rimelige og energieffektive vinduer av høy kvalitet, men det er viktig at du kjøper dem fra en pålitelig selger som du kan henvende deg til - hvis de nye vinduene dine skulle få kondens på innsiden av isolerglasset eller andre problemer. Som et kundesentrert varemerke står Klar 100 % bak produktene sine og tilbyr oopptil 12 års garanti.

Kondens er en naturlig forekomst på energieffektive vinduer

Hvis det dannes kondens på overflaten som du kan ta på når du er inne i bygningen, er det et positivt tegn på at vinduene gjør jobben sin med å holde varmen inne. Hvor godt et vindu isolerer, måles ved hjelp av U-faktoren, og jo lavere tallet er, desto bedre er energieffektiviteten. Clear 3-lags glass er svært energieffektivt med en U-faktor på 0,7.

Hvis det oppstår kondens på innsiden mellom de to glassrutene i et vindu med flerlagsglass, er det imidlertid et tegn på et potensielt problem. Når det dannes vanndråper mellom de doble glassrutene, kan det bety at forseglingen er ødelagt og må vedlikeholdes eller skiftes ut.

Slik dannes kondens på vinduer

Når du skal svare på spørsmålet om nye vinduer bør ha kondens på innsiden, kan det være nyttig å ta et skritt tilbake for å få et bredere perspektiv. La oss se på hvordan kondens dannes for å få et klarere bilde.

For å ta noen enkle, vitenskapelige fakta: Kondens er det motsatte av fordampning. Fordampning skjer når vann i flytende form blir til damp, som når en regnpytt krymper i løpet av dagen under den varme solen. Akkurat som vitenskapen her kommer til liv med bildet, liker vi i Klar tydelige visuelle presentasjoner - og det er derfor vi har lagt ned så mye arbeid i det digitale utstillingslokalet vårt.

Og nå tilbake til kondens. Det skjer når damp blir til væske, for eksempel når varm luft møter kjøligere overflater. Naturlig kondens oppstår i dugg, frost, tåke og skyer. Det kan også oppstå som vanndråper eller tåke på innvendige vinduer når luftfuktigheten i en bygning er høy.

Soap and water

Ekstra fuktighet i hjemmemiljøet ditt

Når den fuktige luften kommer i kontakt med en kald overflate, avkjøles den raskt og blir til vanndråper. Tenk bare på vanndråpene som dannes i en skål med is om sommeren. Det er akkurat det som skjer når den varme luften inne i boligen din kolliderer med den kalde vindusflaten når det er betydelig kjøligere ute enn inne. Så hvis de nye vinduene dine har kondens på innsiden når utetemperaturen har sunket, vet du nå hvorfor dette skjer med vinduene dine.

Jo mer vann det er i luften, desto mer kondens kan det naturligvis dannes på vinduene dine. Ifølge Cambridge City Council viser følgende diagram hvor mange pints (ca. 600 ml) vann som tilføres under visse aktiviteter, og hvor mye ekstra fuktighet du kan få inn i hjemmet ditt på daglig basis:

AktivitetAntal *pints*
Tørking av klær innendørs9 pints 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧
Bruk av vannkoker6 pints 💧 💧 💧 💧 💧 💧
To personer som puster3 pints 💧 💧 💧
Å ta et bad eller en dusj2 pints 💧 💧
Oppvask2 pints 💧 💧

*Vi anbefaler ikke at du slutter å puste

Daglig total = 22 pints ekstra fuktighet og væske i hjemmet ditt.

💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧

Basert på denne informasjonen er det tydelig å se hvordan nye vinduer har kondens på innsiden, spesielt når det er kjøligere ute, som for eksempel i høst- og vintersesongen. Og hvis vinduene dine er veldig store, som med gulv-til-tak-vinduer - som Klar tilbyr både en fast og en åpningsbar modell - er det en mer ekspansiv overflate der det sannsynligvis vil dannes kondens. Hvis de nye vinduene dine har kondens på innsiden og du føler at det er mer enn normalt, kan det skyldes at du har tilført ekstra fuktighet til bomiljøet ditt.

Hva kan jeg gjøre med kondens på innsiden av de nye vinduene mine?

Det finnes to hovedmåter å håndtere overflødig kondens på vinduene på. For eksisterende vinduer bør du lufte regelmessig, helst daglig. Når det er varmt inne og kaldt ute, kan det oppstå betydelig kondens på klare treglassvinduer som et tegn på at de fungerer utmerket, slik de er designet for å gjøre, ved å holde den varme luften ute. Svært godt isolerte hus har ofte dette problemet fordi fuktigheten ikke slipper ut naturlig, slik som i eldre hus som er mindre energieffektive.

Et annet alternativ er å kjøpe et vindu med ventil, slik at du kan lufte kontinuerlig uten at det påvirker innetemperaturen i boligen nevneverdig.

Ofte stilte spørsmål

Når kan det oppstå kondens på vinduene mine?

Når det er stor forskjell mellom temperaturen i luften ute og temperaturen inne i boligen, kan det lett oppstå kondens på vinduer og til og med på veggene i en bygning.

Hvordan kan jeg beskytte vindusrammene mine av tre mot for mye kondens?

Kondens er en naturlig forekomst, men du kan forhindre at treverket blir for vått ved å tørke bort overflødig fuktighet og lufte ut regelmessig.

Må de nye vinduene mine også ha kondens på innsiden og utsiden?

Det kan også dannes kondens på utsiden av vinduene når utetemperaturen er varm og fuktig og innetemperaturen er betydelig kjøligere, for eksempel ved bruk av klimaanlegg.