Hjemmetest: Bør du bytte vinduer? image

Hjemmetest: Bør du bytte vinduer?

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Dugg på vinduet, kalde vinduer eller økende strømregning? Test om det er på tide å bytte vinduer. Vær oppmerksom på at det er forskjell på om det er nødvendig å bytte vindu inkludert karm og karm, eller du kan bare bytte ut rutene til en lavere pris. I denne artikkelen gjennomgår vi sjekkpunkter du kan bruke på dine egne vinduer.

Hvordan finner jeg ut om jeg har utette vinduer?

Utette vinduer er kilden til mange problemer. I tillegg til ubehaget ved gjennomtrekk, kan det også ha stor effekt på strømregningen. 

Er din varmeregning stigende?

Hvis du har lagt merke til at du år etter år betaler mer og mer for varmeforbruket ditt - uten at energivanene dine har endret seg - kan det være fordi vinduene dine er ødelagt eller ikke lukkes godt nok. Ved å investere i nye energieffektive vinduer fra Klar og nye dører vil gi deg et bedre isolert hjem, som derfor også blir billigere å bo i.

Hvis du i den forbindelse er i tvil om hvor gammelt vinduet ditt er, kan du som regel sjekke det på klistremerket på innsiden av karmen når du åpner det.

Hvor godt lukker vinduet ditt?

Det er flere måter du kan teste om vinduet ditt lekker eller ikke lukker godt nok. Du kan sjekke fra utsiden om det er sprekker og lekkasjer i fugene. Du kan også prøve "papirtesten".

Slik gjør du det:

  1. Åpne vinduet og stikk et stykke papir halvveis ut.

  2. Lukk vinduet igjen

  3. Prøv å trekke papiret mot deg

Hvis det ikke er noen særlig motstand når du prøver å trekke papiret ut, så lekker vinduene dine. Det er viktig at du prøver dette trikset i alle fire sidene av vinduet.

Trekker det gjennom vinduet?

Sjekk hvor mye den trekker enkelt og raskt ved å sette et tent lys i vinduskarmen og se om flammen flimrer mye. Dette er tegn på trekk og utette vinduer. Nye vinduer kan dermed bli en investering for hjemmet ditt.

Er treverket slitt og råttent? Sjekk kvaliteten

Kvaliteten på treverket har mye å si når det gjelder holdbarhet. Vinduer kan være mange år gamle og fortsatt være funksjonelle og energieffektive hvis de er laget av riktig tre.

Vinduer fra Klar er laget av saktevoksende kjernefuru som kommer fra våre egne leverandører i Estland. Dette sikrer at treverket trekker til seg mindre fuktighet og dermed ikke råtner, slik det kan være med trevirke av mindre god kvalitet, og du får derfor bedre kvalitet for pengene gjennom våre leverandører.

Hvordan teste om treverket er slitt

  1. Finn en syl eller skrutrekker

  2. Prøv å stikke dette inn i vinduskarmen fra utsiden og innsiden

  3. Hvis spissen synker 2-3 mm. i, alt er som det skal være.

  4. Ved 3-6 mm. er det et tegn på at vinduet er råttent. Vær imidlertid oppmerksom på at et vått vindu er mykere enn et tørt.

  5. Kan tuppen av verktøyet nå mer enn 6 mm. inn, er det et tydelig tegn på at vinduet bør skiftes. Her kan vi anbefale å vurdere det værbestandige vinduet i tre/aluminium.

Er du nødt til at male dine vinduer ofte?

Et bilde av maling som famler

Det er vanligvis forårsaket av fukt at malingen på vinduene dine famler av og du må male de en eller flere ganger i året. Slitt maling kan også føre til av bobler i malingen, bøyde kanter eller sprekker.

Ved å montere nye vinduer fra Klar får du en penere og langt mer holdbar løsning, som – i tillegg til pengene du sparer på maling – har en positiv innvirkning på varmeregningen din og verdien av ditt hjem.

Dugg på vinduet?

Dugger vinduene dine eller er det kaldt om vinteren? Dette kan være et tegn på at ruten er punktert eller at det er et gammelt vindu som isolerer dårlig. Hvis du opplever dugg, og du vet at vinduene er nye og energivennlige, så er det fordi du trenger å lufte, eller fordi det nye vinduet ditt ikke har varme kanter, så dugget legger seg langs sidene av vinduet.

Du kan med fordel bytte glass eller vurdere nye energivinduer med varme kanter fra Klar, så du kan spare penger på sikt og sikre et bedre inneklima.

Forskning har vist at et dårlig inneklima kan få store helsemessige konsekvenser – ikke minst for de yngste i familien. Hos Klar kan du designe dine egne vinduer etter mål, og med våre egne leverandører i ryggen presser vi markedet slik at dagens billige vinduer kan leveres i virkelig fin kvalitet med tilvalg som for eksempel utluftingsventiler. Hvis vinduskarmene dine fortsatt er i god kvalitet, trenger du bare å bytte ut glasset og får dermed nye vinduer til en lav pris.

Interessant lesing:

Dugg på vinduer - 14 tips for bedre utsikt og sunnere inneklima

Hva kan jeg gjøre med utette vinduer?

Kort fortalt finnes det tre løsninger på utette vinduer.

Sett inn isolasjonstape

En kortsiktig løsning er å kjøpe og bruke isolasjonstape. Dette er en midlertidig løsning, da isolasjonstape ofte må skiftes. Du kan isolasjonstape hos din lokale jernvarehandel og finne instruksjoner om det der.

Nye tetningslister

En vanlig årsak til utette vinduer er at tetningslistene er blitt gamle og møre. Derfor kan du bytte ut tetningslistene og gi vinduet ditt litt lengre levetid.

Bytt vinduer

Har du generelle problemer med lekkasjer, stigende varmeregninger, dugg og de andre problemene beskrevet ovenfor? Så bør du vurdere å bytte vinduene helt. Som skillelinje mellom eksteriør og interiør er vinduer utsatt for vind og vær. Uavhengig av kvaliteten på vinduene dine, vil dette til slutt tære på deres isolasjonsevne.

Hvis det har gått så langt, må du bytte vinduer. Dette er ofte en god handel som betaler seg inn i besparelser på varmeregningen. Selv om det kan være litt av en utgift i starten, er det verdt det når du er sitter i ditt varme og tørre hjem.

Nye vinduer øker verdien på boligen

Nye energivinduer gir ikke bare bedre inneklima og besparelser på strømregningen, men er også en langsiktig investering i verdien av boligen din. Lysinnslipp og vedlikehold er avgjørende faktorer når boligen vurderes på eiendomsmarkedet. Vær oppmerksom på at eldre vinduspartier typisk har brede karmer eller karmprofiler og dermed ikke gir samme lysinnslipp som nye vinduer fra Klar, hvis slanke profiler og smale karmer sikrer maksimalt lysinnslipp.

Med nye vinduer fra Klar kan du dermed også få et sunnere inneklima og bedre komfort. I tillegg kommer herlighetsverdien som ligger i nyervervet, samt nevnte besparelser på varmeregningen.

Er du i tvil om dine gamle vinduer må skiftes, er du mer enn velkommen til å kontakte oss. Det går fint an å foreta de tidligere nevnte visuelle inspeksjonene selv, men det kan ofte være hyggelig og betryggende samtidig å ha et profesjonelt blikk på vinduene.

Hos Klar har vi inngående kunnskap om vindusbransjen. Du inviteres til å ringe vår kundeservice, så kan vi snakke om tilstanden til dine vinduer og sammen finne den beste løsningen for akkurat din hjem.

Se utvalget av vinduer


Newsletter Image
whitebtnarrow
Meld dig på nyhetsbrevet - og få 5% ekstra rabatt!