En kjøpsguide for hvilke ytterdører du skal kjøpe image

En kjøpsguide for hvilke ytterdører du skal kjøpe

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Litt på samme måte som øynene sies å være sjelens vinduer, er husets vinduer og dører en refleksjon av husets ånd. Vindustypene du velger kan harmonisere med resten av arkitekturen eller kan skille seg ut som en kontrast for å oppnå et dristig utseende. En ytterdør kan gjøre boligen din mer attraktivt for potensielle kjøpere, da det er en av de første trekkene forbipasserende vil legge merke til.

Ytterdører er ikke bare estetisk tiltalende, de kan også legge til et lag av sikkerhet til hjemmet ditt og sørge for at du og familien din føler dere trygge. I tillegg bør de tilby overlegne isolasjonsegenskaper, noe som gjør hjemmet ditt så energieffektivt som mulig.

Når du vurderer hvilke ytterdører du skal kjøpe, bør du vurdere alle mulighetene dine for å forstå dine prioriteringer og begrensninger.

Stiler av utvendige dører

Når det gjelder husets utvendige estetikk, vil stilen på døren du velger ha en stor innvirkning. Det finnes fem vanlige vindustyper med har forskjellige bruksområder:

 1. Enkle ytterdører (og platedører)

 2. Dobbeldører (franske dører)

 3. Enkele eller doble terrassedør

 4. Skyvedører

 5. Foldedører

Enkle ytterdører

Enkle ytterdører er blant de vanligste inngangsdørene du vil se, og kan være alt du har plass til. Men hvis du har plass til et bredere inngangsparti, kan du vurdere å legge til sidepartier for å la mer naturlig lys å komme inn enn et enkelt panel kan tillate, eller installere dobeltdører

En dobbeldør

Dobbelt ytterdør

Disse doble dørene åpnes vanligvis utover, er en effektiv måte å bringe utendørs på, og brukes ofte når de står foran et innbydende uterom. En dobbel eller enkel terrassedør gir en lignende fordel, men kan bare åpnes fra innsiden, og gir derfor større sikkerhet.

Skyvedører og foldedører

Du kan også benytte skyvedører brukes når det ikke er plass til vanlige svingdører. Ulempen med denne typen er at bare en av rutene vanligvis åpnes.

Løsningen på dette problemet er en foldedører, som kan åpnes helt og gir maksimal luft og lysinnslipp. Denne typen tar mest plass - både en bred veggåpning og plass til at panelene kan foldes på hverandre.

Utvendige dørmaterialer

Et annet viktig hensyn når du ser etter hvilke ytterdører du skal kjøpe, er typen materiale som brukes i konstruksjonen. Ikke bare vil det ha en effekt på estetikken til hjemmet ditt, men det vil også bidra til sikkerhetsnivået og energieffektiviteten.

Tre

 • Det tradisjonelle valget med et karakteristisk høykvalitets utseende.

 • Kan beises eller males i hvilken som helst farge, og kan enkelt slipes eller kappes ned til riktig størrelse.

 • Det tyngste og dyreste alternativet, som krever regelmessig vedlikehold for å sikre lang holdbarhet.

Tre/Aluminium

 • Ofte laget av en kjerne av furutre med utvendig aluminiumskledning.

 • Gir større værbestandighet med mindre behov for vedlikehold.

 • Forbedret varme- og lydisoleringsevne med flere lag av materiale.

uPVC

 • Laget av ikke-plastifisert polyvinylklorid, et resirkulerbart byggemateriale av plast.

 • Et rimeligt alternativ med svært få krav til vedlikehold.

 • Vannbestandig og lett og kan være sikrere enn tre.

 • Kun tilgjengelig i et begrenset antall farger og kan se "billig" ut.

Aluminium

 • Et annet lett alternativ med lite vedlikehold for et moderne utseende.

 • Tilbyr utmerket termisk effektivitet og holdbarhet.

 • I den dyrere enden av prisskalaen.

Kvalitetsnivå på glass og maskinvare

Akkurat som designet og materialet til en ytterdør, vil antallet og kvaliteten på rutene også påvirke estetikken, sikkerheten og energieffektiviteten. Mengden naturlig lys du ønsker å slippe inn via ytterdøren, vil ha innvirkning på hjemmets ytre utseende så vel som stemingen innenfor.

Plasseringen av vinduene kan enten legge til eller forringe personvernet du opplever. Vinduer varierer sterkt i kvalitet og funksjoner, så å sikre at ytterdøren din har 2 eller 3-lags glass, som de som er tilgjengelige hos Klar, vil sikre maksimal sikkerhet og minimalt varmetap.

En kritisk del av en ytterdør sin sikkerhet er naturligvis håndtaket og låsemekanismen. Sterke stålbeslag, sylinderlåser og en innfelt lås er ting du bør se etter.

Når du har gjort din personlige vurdering av hvilke ytterdører du skal kjøpe, vil du kanskje bli overrasket over å finne ut at du til og med kan måle, bestille og montere dine nye dører selv. Les Klars omfattende guide til gjør-det-selv-montering av vinduer og dører her, for inspirasjon.

Ofte stilte spørsmål

Hva er den mest populære stilen og fargen for inngangsdører?

Den vanligste inngangsdøren i norske hjem er enkeltdøren, som nyter solid popularitet, omtrent som sidehengte vinduer. Å legge glass til inngangsdøren er en økende trend for å slippe inn mer naturlig lys. Grå har vært blant de mest populære fargene for inngangsdører i Norge de siste fem årene, etterfulgt av de andre nøytrale fargene, svart og hvitt.

Hvilken type ytterdør er best?

Det er ingen "beste" ytterdør å anbefale, men man kan generelt si at en ytterdør i den stilen som passer best til åpningen din, laget av tre/alu, med doble vinduer av høy kvalitet og overlegen sikkerhet vil være et utmerket valg.

Hvilken type dør varer lengst?

Den mest holdbare døren på markedet er mest sannsynlig en dør laget av aluminium og tre, med en forventet levetid på over 45 år.

Hvilken type dør er best for vedlikehold?

Den beste døren når det gjelder enkelt og minimalt vedlikehold er en som er laget av enten en kompositt med tr/aluminium eller ren aluminium, som krever intet mindre enn rengjøring og at du oljer hengslene nå og da..