55 % rabatt + 25 % rabatt på myggnett
Huseierens praktiske vedlikeholdsguide for inngangsdører image

Huseierens praktiske vedlikeholdsguide for inngangsdører

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

De fleste av oss går sannsynligvis inn og ut av inngangsdørene våre flere ganger om dagen uten å tenke over det. Vi forventer ganske enkelt at den skal fungere feilfritt og tror sannsynligvis at den vil vare evig. Men skal de faktisk vare "evig", så finnes det viktige steg du kan og bør ta som huseier for å forbedre den forventede levetiden til inngangsdøren din.

5 viktige trinn for vedlikehold av inngangsdøren

Denne vedlikeholdsguiden for inngangsdører tar deg gjennom oppgavene vi anbefaler for å sikre optimal ytelse og holdbarhet for en av hjemmets viktigste oppgaver.

Selv om listen over steder å vaske hjemme ditt sannsynligvis er lang nok, beklager vi å måtte informere deg om at du blir nødt til legge til ett til. Alle inngangsdører, uavhengig av materiale, vil dra nytte av en regelmessig vask.

Dette bør omfatte først å tørke støv av overflaten, da støv kan inneholde salt, et etsende middel, samt andre partikler som kan ripe og slite på det beskyttende belegget til døren. Bruk en vanlig støvkost eller tørr klut til denne ukentlige oppgaven.

En gang i måneden bør en inngangsdør tørkes av med en ikke-slipende svamp eller klut og en løsning av vann og mildt oppvaskmiddel. Dette vil også bidra til å fjerne skadelig smuss fra overflaten og la deg fullføre det neste viktige trinnet mer effektivt.

Hvis døren din har glass i seg, bør glassrutene sprayes med en blanding av eddik og vann og tørkes grundig av som en del av rengjøringsrutinen.

Når inngangsdøren din er ren, vil du enkelt kunne sjekke alle de seks sidene for tegn på slitasje og ta tak i eventuelle behov for reparasjon. Vi anbefaler at du er oppmerksom på hvert av disse områdene:

 • Maling / lakk - se etter sprekker, avskalling, matt eller falmende maling, splinter, steder hvor man kan se inn til treet, utstikkende kvister eller sprekker i toppstrøket.

 • Dørens forsegling og ramme - se etter trekk i tetningslister, avskalling eller sprekker i tetningslistene og eventuelle sprekker eller skjevheter i rammen.

 • Hengsler, håndtak og låskasse - se etter rustflekker, knirking og dårlig bevegelighet, og sørg for at alle skruer er stramme.

 • Vinduer - undersøk vinduene for tegn på kondens eller fuktighet mellom rutene eller rundt karmen.

Avhengig av hva den månedlige inspeksjonen avslører, kan det hende du må ta ytterligere skritt for å utbedre eventuelle problemer, samt utføre regelmessig vedlikehold på visse deler.

En trist finish på en tredør kan friskes opp med en rask polering med polyuretan, lakk, voksbasert eller lakkpolering. Eventuelle sviktende tetningslister og fuging bør påføres på nytt for å sikre en solid tetning.

Rustne skruer bør byttes ut med galvaniserte som er godkjent til utendørs bruk. Låser og hengsler må smøres en gang i året med en tørr PTFE-spray. Mens den mer kjente WD-40 kan brukes, har den en tendens til å tiltrekke seg støv og smuss og tørke ut området, noe som noen ganger resulterer i dårligere bevegelighet.

Med tanke på overflatebehandling, vil en oljet tredør vanligvis kreve ny påføring hver sjette måned til et år, mens en lakkert dør varer lenger, og en malt overflate holder vanligvis i mellom fem og 15 år.  

Selvfølgelig, hvis du merker noen av tegn på slitasje av toppstrøket, som de som står nevnt ovenfor, bør du handle umiddelbart og fikse inngangsdøren din på følgende måte:

 • Ta døren av hengslene

 • Fjern alle metalldelene

 • Fjern den gamle finishen ved hjelp av malingsfjerning

 • Forbered overflaten ved å slipe og fjerne eventuelle ujevnheter.

 • Tørk av døren for å fjerne alt støv

 • Bruk et anti-rust middel 

 • Påfør to til tre strøk utvendig finish

 • Vurder å tilsette et UV-beskyttende middel til malingen/beisen.

Hvis hjemmet ditt har en inngangsdør du har arvet fra tidligere eiere som begynner å bli gammel, eller din rett og slett har nådd slutten av sin levetid, kan det være på tide å vurdere en fullstendig utskifting. På samme måte, hvis glasset i inngangsdøren din svikter, bør du prioritere å bytte ut vinduene.

For inspirasjon og råd om hvilken ytterdør du skal velge, se Klars kjøpsguide for ytterdører her. Som du vil kunne lese, vil det å velge en ytterdør som består av en massiv tredør kledd med aluminium, bidra til å minimere mengden vedlikehold av ytterdøren i fremtiden.

I tillegg kan du legge til et overheng eller en baldakin som strekker seg minst 1,5 meter ut over den nye inngangsdøren din, som et tiltak du kan gjøre for å beskytte den mot de tøffe elementene på lang sikt.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan får jeg inngangsdøren min til å skinne igjen?

Hvis finishen på inngangsdøren din har blitt matt, er det en relativt rask jobb å forsiktig påføre en polyuretan, vannbasert eller polish-lakk med en klut. Hvis dette ikke gjør susen, kan det hende du må ta på deg den mer tidkrevende oppgaven med å etterbehandle inngangsdøren din.

Hvordan vedlikeholder du en inngangsdør?

De fem viktigste trinnene for å vedlikeholde inngangsdøren din er regelmessig rengjøring, se etter problemer, reparere av eventuelle problemer, gjenopprette av finishen og utskift, om nødvendig, inklusive rutene. Ta en titt på Klars brede utvalg av førsteklasses dører og vinduer.

Hvor ofte bør du smøre inngangsdøren din?

En oljet tredør vil vanligvis trenge en ny påføring hver 6. måned til et år, avhengig av om den er på et overbygd sted, om den er sørvendt (utsatt for mer solskader), og om den er utsatt for sjøluft eller hardt vintervær.

Hvordan beskytter jeg døren min mot solskader?

For å beskytte inngangsdøren din mot solskader kan du vurdere å montere et 1,5 meter høyt tak eller overheng over døren for å beskytte den mot de sterke UV-strålene. Du kan også legge et UV-beskyttende tetningsmiddel over dørens maling eller beis.