55 % rabatt + 25 % rabatt på myggnett
Den komplette vindusvedlikeholdsveiledningen image

Den komplette vindusvedlikeholdsveiledningen

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Med tanke på antall vinduer du sannsynligvis har i hjemmet ditt, kan det virke som en skremmende oppgave å håndtere vedlikeholdet av dem. Men ved å legge til bare noen få minutter til din vanlige rengjøringsrutine vil du garantere at du er på toppen av eventuelle problemer så snart de oppstår, og øke levetiden til vinduene dine. I tillegg vil du ved å følge Klars vindusvedlikeholdsveiledning nedenfor sikre at vinduene dine fungerer optimalt så lenge de varer.

Glassruter

La oss begynne med den største komponenten i ethvert vindu - selve glassrutene. Enten du har enkle, doble eller til og med tredoble vinduer, bør glasset ideelt sett rengjøres innvendig en gang i måneden og utvendig minst en eller to ganger i året.

Spray en løsning av eddik og vann eller et vanlig glassrengjøringsmiddel på overflaten, tørk av med en lofri klut eller avispapir, og følg opp med en tørr klut for en stripefri glans.

Legg merke til kondens, dugg eller uklarhet i vindusrutene. Med enkeltvinduer er dette en indikator på dårlig isolasjonsevne, og du vil være godt tjent med å budsjettere med nye vinduer med flere glass. I et vindu med doble eller tredoble vinduer kan kondens bety at fuktighet siver inn mellom rutene, noe som betyr at forseglingen har sviktet.

Hvis vindusforseglingen ikke lenger er intakt eller du oppdager sprekker i glassrutene, må du bytte ut vinduet. Les Klars veiledning om hvilke vinduer du bør kjøpe her for viktige hensyn.

Vinduspakninger og innramming

De nest viktigste områdene for din vedlikeholdsinnsats er tetningene og innrammingen av glassrutene. Hvis du har trevinduer, kan dette kreve litt mer oppmerksomhet, men alle typer vinduer vil ha nytte av det følgende:

Støv av vindusrammene ukentlig med en vanlig støvbørste eller tørr klut.

Tørk av rammene, karmene, skinnene og kittede overflater med en ikke-slipende blanding av mildt vaskemiddel og vann. En gammel tannbørste kan være effektiv for å skrubbe bort smuss på vanskelige steder. Avslutt med å tørke av disse områdene med en klut for å fjerne overflødig fuktighet.

Du kan også prøve å støvsuge vindusskinnene, spesielt de som åpnes og lukkes ofte, da det sannsynligvis har samlet seg smuss og rusk. Hvis vinduet sitter fast, kan det hjelpe å legge til et passende smøremiddel i sporet.

Se etter flassende eller eroderende tetningslister og skadede tetningslister, og påfør på nytt eller skift ut om nødvendig.

Inspiser vindusrammer av tre for flassende eller avskallende maling, bare treflekker og eventuelle tegn på mugg eller mindre råte. Fyll sprekker og lave flekker med et epoksy trefyllstoff påført med en sparkel. Etterbehandle vinduskarmen, og sørg for å bruke en maling eller beis som er egnet for enten innvendig eller utvendig, alt etter hva som er aktuelt.

Vindusbeslag

Å holde oversikt over vindusbeslagene bør være et annet viktig trinn i vedlikeholdsprogrammet ditt. Dette vil bidra til å sikre at disse inngangspunktene låses sikkert for å beskytte mot innbrudd, samt åpnes jevnt og raskt hvis du trenger å bruke dem i en nødsituasjon.

  • Tørk av vindushåndtak, låsemekanismer og eventuelle hengsler med et husholdningsrengjøringsmiddel.

  • Påfør et smøremiddel på hengsler eller låser for å opprettholde jevn drift.

  • Se etter rustne områder som kan indikere fuktinntrengning og som krever behandling.

  • Trekk til eventuelle løse skruer på komponenter, spesielt håndtak.

  • Undersøk om det er bulker eller skader på deler som må skiftes ut.

Når vedlikehold ikke er nok

Selv om du kan følge alle trinnene som er beskrevet i denne omfattende vindusvedlikeholdsveiledningen, vil det sannsynligvis komme en tid da utskifting av vinduer er det eneste alternativet. De fleste fagfolk i bransjen er enige om at godt vedlikeholdte vinduer av høy kvalitet bør vare i minst 20 år, men det er neppe et helt liv.

Sørg for å sjekke vindusgarantien din, da de fleste vil ha 10 års løpetid. Vi gir 12 års garanti på aluminiumskledde produkter og 7 års garanti på treprodukter. Dette kan vise seg å være svært gunstig hvis det vanlige vedlikeholdet ditt har avdekket et problem som dekkes av planen.

Like viktig i hjemmet ditt er vedlikehold og service av inngangsdøren din, så ikke glem å lese Klars praktiske vedlikeholdsveiledning for inngangsdører her.

Ofte stilte spørsmål

Hva forårsaker uklarhet i doble vinduer?

Uklarhet eller tåke i doble vinduer er mest sannsynlig forårsaket av kondens som bygger seg opp på glassflatene. Hvis det er på utsiden, er det ingen grunn til bekymring, da dette er et tegn på effektiv isolasjonsevne. Hvis det er på den innvendige overflaten, kan dette være et resultat av høy luftfuktighet i hjemmet ditt, noe som krever lufting. Hvis det er plassert mellom de to glassrutene, indikerer dette en mislykket forsegling i isolasjonsenheten din, og må byttes ut.

Hvordan stopper du vinduskarmer fra å råtne?

Forebyggende vedlikehold er nøkkelen til å hindre at vindusrammer i tre råtner. Regelmessig rengjøring og inspeksjon er avgjørende for å oppdage opphopning av fuktighet som på lang sikt kan føre til mugg, jordslag og til slutt råte. Hvis det oppdages tidlig, kan avbøtende tiltak iverksettes for å eliminere fuktighet, og problemområder kan behandles.

Hvordan vedlikeholder du doble vinduer?

Riktig vedlikehold av doble vinduer krever investering av tid i regelmessig rengjøring, inspeksjon og reparasjoner av alle vinduets komponenter - fra glassrutene, til tetninger og innramming, til maskinvare, til skjermer.