Guide til tetting av trevinduer image

Guide til tetting av trevinduer

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Som enhver huseier sannsynligvis vet, er vinduer både en estetiske måte å få lys inn i hjemmet på, og den primære kilden for mulig utskifting av luften innendørs med den utendørs. Mens vindusrammer av tre gir tilstrekkelig isolasjon, kan eventuelle lekkasjer rundt rammen gå på bekostning av energieffektiviteten.

Ikke bare vil disse områdene tillate luftlekkasje inn og ut av hjemmet ditt, men de kan også tillate at vann trenger inn, som resulterer i skade og eventuell forringelse av vinduet ditt. Eventuell fuktighet som tillates å ha langvarig kontakt med treoverflater vil på sikt forårsake treråte og bidra til at vinduene går i oppløsning.

Måter å stoppe problemet

Det bør ikke være vanskelig å overbevise noen om at regelmessig inspeksjon av ens trevinduer, for eventuelle hull eller sprekker som kan har dannet seg rundt dem, vil være vel verdt tiden og pengene dine i det lange løp.

Tips

Noe av det beste du kan gjøre, når det kommer til å undersøke trevinduer for hull, er å gjøre det før årstidene skifter, for eksempel før den tunge vinteren setter inn, og når det har begynt å bli varmere igjen om våren.

Å forsegle enhver lekkasje av luft rundt vinduene dine vil bidra til å beskytte mot varmetap og vannskader. Noen metoder som brukes for å stoppe luftlekkasje er:

 • Varevindu – dette ekstra vinduslaget kan installeres i henhold til sesongen, og dekker hele vindusflaten og beskytter dermed eventuelle lekkasjer.

 • Vindussperreteip – denne selvklebende teipen, som ofte blir brukt rundt dører, kan også påføres på bunnen av vinduer som kan åpnes for å tette sprekken der luften eller vannet kan komme inn.

 • Sparkelremse – Et spesialprodukt som kan brukes langs hullene mellom vinduene som kan åpnes i vintersesongen og deretter enkelt fjernes for å åpne vinduene igjen om våren.

 • Fugemasse – Å påføre denne typen produkter rundt vindusrammer i tre er en enkel og effektiv måte å stoppe eventuelle hull.

Kvalitetstetningsmiddel

Å velge riktig tetningsmiddel til tetting av trevinduer er nøkkelen til den langsiktige effekten av et slikt prosjekt. Tre er et pustende, porøst materiale, så det er avgjørende å bruke en fugemasse som kan få et godt grep på denne typen overflate.

De to primære typene fugemasse som brukes på utvendige jobber som forsegling av trevinduer er silikon og polyuretan. Silikonfugemasse er en ekstremt holdbar løsning, som ofte holder i 10-20 år, ifølge Calfeutrage Apex Caulking, og er svært fleksibel i sin påføring. Den tørker i løpet av minutter, er fullstendig vanntett og motstår å sprekke opp ved temperatursvingninger. Selv om den vanligvis er tilgjengelig i noen få forskjellige fargetoner, er en ulempe med silikonfuger er deres manglende evne til å kunne bli malt over.

For dette kan det være lurt å vende seg til en polyuretan fugemasse, som kan både trimmes og males over. Den tilbyr også en værbestandig forsegling som forblir intakt når den utsettes for endringer i temperaturen, men som har en tendens til å ha en kortere levetid.

5 enkle trinn for å tette trevinduer

Å tette trevinduer med en velvalgt tetningsmasse er et enkelt oppussingsprosjekt som de fleste huseiere kan gjøre selv. La oss gå gjennom de fem enkle trinnene:

 1. Ta hånd om avstanden – fjern alt gammelt tetningsmateriale med en sparkelspade eller silikonfjerningsmiddel for å sikre et rent underlag for påføring.

 2. Fyll den opp – før du legger på tetningsmassen, vil du være sikker på at avstanden er fylt med et isolerende materiale som fugestrimmel, skjøvet inn dobbelt så dypt som avstanden.

 3. Sett på tape – bruk maskeringstape langs vindusrammen for å få en ren kant mens du fuger.

 4. Tegn linjen – påfør en linje med tetningsmasse i en kontinuerlig bevegelse ned langs vinduskarmen med jevnt trykk.

 5. Glatt den ut – bruk en fuktet finger, en isbit eller passende verktøy og glatt ut tetningsmassen for å sikre at den fyller hele avstanden før overflaten størkner. Når den er tørr, kan du trekke av maskeringstapen og beundre det ferdige resultatet.

Tip

For å øke sjanserne dine for å lykkes når du tetter vinduet, skal du sørge for at overflaten til trevinduene dine er så glatt som mulig for å få best mulig feste. Dette kan bety fjerning av eksisterende løs maling, sliping og utbedring av vinduskarmen

Vanlige feil

Selv om forsegling av trevinduer er et relativt enkelt prosjekt å fullføre som kan gi betydelig verdi til hjemmeopplevelsen din, kan noen vanlige feil folk pleier å gjøre gå utover resultatet. Pass på å unngå disse typiske feiltrinnene:

 • Bruk av feil tetningsmasse – å velge feil tetningsmasse kan redusere kvaliteten på arbeidet ditt, så sørg for å følge anbefalingene ovenfor.

 • En uforberedt arbeidsoverflate – hvis du hopper over å grundig fjerne den gamle tetningen før du påfører den nye, risikerer du at den ikke fester seg ordentlig og at du får problemer senere.

 • Feil påføringsverktøy – fugepistoler er et nødvendig verktøy i denne prosessen, siden de bidrar til å et sikre jevnt, konsistent trykk under påføringen; sørg for å holde pistolen i en 45-graders vinkel i forhold til overflaten du sprøyter på.

 • Påføring av for mye produkt – du kan bli fristet til å sprøyte inn så mye fugemasse som trengs for å fylle hullene og mere til, men hvis fugene er mer enn ½ tomme brede eller dype, er det best å først fylle med isoleringsstrimmel før du fyller på med fugemasse.

 • Å hoppe over utjevningen – det er viktig å fullføre det siste trinnet og glatte ut tetningsmassen for å sikre at den fyller avstanden og får et pent, profesjonelt utseende.

Hva annet kan jeg gjøre?

Å tette trevinduer på denne måten kan bidra til at så lite luft som mulig overføres mellom innsiden og utsiden av boligen din. Å male trevinduer er et annet viktig skritt for å beskytte dem på lang sikt og maksimere levetiden.

Hvis du vurderer å bytte ut eldre trevinduer i hjemmet ditt, kan du lese her om hvordan du monterer vinduer selv for å holde kostnadene nede.

Vanlige spørsmål

Hva er den beste tetningsmassen for trevinduer?

Den beste tetningsmassen for trevinduer er et av av silikon eller polyuretan som gir holdbarhet og fleksibilitet og beskytter mot all slags vær. Dette vil sikre at minimalt med luft og vann trenger inn i rammen til trevinduet.

Hvordan forhindrer du at trevinduer råtner?

For å hindre at trevinduer råtner, må du sørge for at vann ikke kommer i kontakt med rammen over en lengre periode. Dette krever å tette eventuelle hull som kan ha dannet seg rundt rammen med et værbestandig tetningsprodukt.

Bør du tette rundt trevinduer?

Ja, det anbefales på det sterkeste å tette rundt trevinduer for å forhindre at vannlekkasjer oppstår som skader trerammen. Tre er et pustende, porøst materiale, så det må brukes riktig fugemasse som kan feste seg til denne typen overflate.