55 % SALG. Ender på
Viktigheten av riktig vindusisolering image

Viktigheten av riktig vindusisolering

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Viktigheten av riktig vindusisolering

Som de fleste av oss allerede vet, er husets vinduer det svakeste punktet når det gjelder varmetap fra boligen. Ifølge UK Energy Saving Trust skjer faktisk rundt 17 % av varmetapet i en bolig gjennom vinduene. Dette kan skje på mange forskjellige måter:

  1. Via stråling ut gjennom vindusrutene

  2. Luftlekkasje gjennom hullene rundt vinduet og rammen

  3. Konduksjon gjennom vindusrammen

  4. Konduksjon gjennom avstandsstykker mellom glasslagene

Riktig vindusisolering kan derfor være en viktig faktor for å redusere mengden varme som siver ut av boligen din. Heldigvis finnes det flere måter å forbedre denne egenskapen på.

Hvor godt vinduet er forseglet

Som nevnt ovenfor er den nest største årsaken til varmetap gjennom vinduer den varme inneluften som siver ut rundt selve vinduet og vindusrammen. Etter hvert som vinduene eldes, kan det oppstå hull i kantene på grunn av at huset setter seg over tid, eller at rammematerialene stadig utvider seg og trekker seg sammen på grunn av fukt og temperaturendringer.

For å forbedre tettheten rundt vinduene og karmene kan du prøve ett eller flere av følgende tiltak

Disse produktene er fleksible og kan enkelt påføres rundt vindusrammen for å tette eventuelle hull som måtte ha oppstått. Les gjerne Klars artikkel om "Tetting av vinduer" for tips om hvordan du gjør det riktig.

Dette er et annet produkt som effektivt kan brukes til å fylle større hull som dannes rundt en vindusramme, og som også har isolerende egenskaper.

Et annet selvklebende skummateriale som brukes til å tette vinduer helt, så det er i beste fall en midlertidig løsning.

Hvor mange lag glass bør du ha?

Ifølge Energy Saving Trust i Storbritannia forsvinner varmen dobbelt så raskt fra en bolig med enkeltglass som fra en bolig med flerlagsglass. Antall lag med glass i vinduene dine er derfor avgjørende for å oppnå best mulig vindusisolasjon, ettersom dette gir en lavere U-verdi.

Du kan påvirke denne funksjonen på følgende måter:

  • Termogardiner - en annen måte å isolere vinduene på er å montere en spesiell type gardin som er laget for å reflektere kulden tilbake til utsiden. Disse tunge gardinene kan også bidra til å forhindre luftbevegelser, men de må være lukket for å være effektive og blokkerer også naturlig lys.

  • Karmvinduer - dette innebærer at man setter inn et separat, fast panel av isolerende glass på innsiden av et eksisterende vindu. Disse glassene er vanligvis spesialtilpasset vinduene dine og er nesten umerkelige, noe som gjør dem til et utmerket valg for eldre boliger der du for eksempel ønsker å beholde et glassmaleri. I tillegg er de vanligvis utstyrt med ventiler, slik at du kan kontrollere luftfuktigheten og minimere risikoen for kondens.

  • To- eller trelags glass. For detaljert informasjon om hva tolagsglass er, kan du lese Klars oversikt her

Hva du bør se etter i nye vinduer

I tillegg til å velge nye vinduer med enten 2-lags eller 3-lags glass, bør du også sørge for god vindusisolasjon med et høykvalitetsprodukt som tillater så lite varmeledning gjennom vindusrammen og sprossene som mulig.

Vindusrammer i massivt tre eller aluminiumsbelagte vindusrammer, som dem Klar tilbyr, er utmerket for å minimere varmetapet. Vær også oppmerksom på bredden på sprossene, ettersom en større luftspalte mellom glassrutene kan øke varmekonveksjonen og eventuell varmeoverføring til utsiden marginalt.

Ofte stilte spørsmål

Hvilken isolasjon er best for vinduer?

Den aller beste isolasjonen for vinduene dine er 3-lags glass. Disse flere lagene med glass adskilt av gasskamre har vist seg å være den mest effektive metoden for å bekjempe varmetap i hjemmet. For flere fordeler med trelagsvinduer, les Klars guide her.

Hvordan isolerer du vinduene for å holde kulden ute?

Det er flere ting du kan gjøre for å holde kulden ute og forbedre vindusisoleringen. Det er viktig å fokusere på hvordan vinduet er tettet og hvordan det er glassert. Tetting, polyuretanskumisolasjon, tetningslister, vindusisolasjonstape, trekkrør, vindusisolasjonssett, termogardiner, sprossevinduer og nye vinduer er alle alternativer du bør vurdere.