55 % SALG. Ender på
5 tips for å bevare vinduene dine image

5 tips for å bevare vinduene dine

Kadi Siilik Author Photo
Skrevet av Kadi Siilik22.11.2023

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Uansett om vinduene dine er nye eller gamle, er det alltid en god idé å holde dem i god stand - både fordi det forlenger levetiden, men også fordi det gjør at de ser bra ut, noe som har mye å si for husets estetikk.

Du kan vedlikeholde vinduene dine både innvendig og utvendig, og det er viktig å merke seg at materialet vinduet er laget av spiller en viktig rolle for hvor mye vedlikehold vinduet eller døren din krever. Hvis du har vinduer i tre/aluminium, er du heldig, for de krever mindre vedlikehold enn trevinduer. Tre/aluminium er derfor et opplagt valg for deg som heller vil bruke tiden din på noe annet.

I dette innlegget gir vi deg 5 enkle tips til både utvendig og innvendig vedlikehold av vinduer og dører i tre/aluminium og tre.

1. Rengjøring

Du kan enkelt bruke vanlig oppvaskmiddel til å rengjøre vinduer og dører, og det sparer deg for tid hvis du gjør det når du pusser vinduene minst to ganger i året. Når du pusser vinduene, er det lurt å tilsette litt husholdningseddik for å unngå kalkavleiringer på glasset og litt rødsprit i såpevannet for å løse opp smusset på rutene. Husk også å åpne vinduer og dører for å se etter smuss, skitt og insekter i karmen. Spindelvev bør fjernes, da det kan blokkere både vannavrenning og ventilasjon rundt karmen. Les vår vinduspussguide hvis du vil lære mer om hvordan du går frem for å rengjøre vinduene dine.

2. Smøring

Som en del av vedlikeholdet av dører og vinduer bør alle hengsler og bevegelige deler, inkludert lukke-, låse- og dreiebeslag, inspiseres og smøres en gang i året. Du kan gi metalldelene noen dråper syrefri olje, for eksempel symaskinolje eller WD-40, og bruke en liten mengde universalfett på eventuelle glideskinner.

3. Kontroller skjøter og tetninger

Mens du smører hengslene på vinduet og døren, kan du samtidig gå gjennom skjøter og tetninger. Tetningen, som sitter rundt vinduskarmen der vinduet møter ytterveggen, skal sørge for at det ikke kommer fukt inn mellom vegg og karm. Det er derfor viktig å sjekke om fugen er sprukket eller mørknet - i så fall er det et tegn på at den må skiftes ut.

Nyere vinduer har også en tetningslist mellom karm og ramme, som gjør vinduet ekstra tett og sørger for at det ikke kommer fukt inn i boligen, samtidig som den har varme- og lydisolerende egenskaper. Tetningslistene krever lite vedlikehold utover vanlig rengjøring, men det kan være lurt å bruke en klut med litt silikonbasert pleieprodukt av og til for å holde dem myke. I likhet med fugen bør tetningslisten skiftes ut hvis den er mør eller har løsnet fra vinduet.

4. Vedlikehold av karm og ramme

Det er lurt å vaske og tørke av karm og ramme noen ganger i året - både innvendig og utvendig. Ved å fjerne smuss holder du dem ikke bare rene og pene, men det bidrar også til å forlenge elementenes levetid.

Når det gjelder utvendig vedlikehold av vinduer og dører, er det materialet som er avgjørende. Nedenfor går vi gjennom hvordan du vedlikeholder vinduer og dører avhengig av materialtype.

Vedlikehold av vinduer i tre/aluminium

Hvis du har valgt nye vinduer eller dører i tre/aluminium, har du nesten vedlikeholdsfrie vinduer og dører, fordi den ytre aluminiumsrammen beskytter elementet mot vær og vind. Du trenger altså ikke å male! Hvis du oppdager mindre riper i aluminiumsrammen, kan du fjerne dem med et poleringsmiddel.

Vedlikehold av trevinduer

Trevinduer må males med jevne mellomrom, da malingen naturlig nok vil brytes ned over tid, uansett hvor god kvaliteten på vinduet er. Hvis du nettopp har fått nye trevinduer fra Klar, trenger du ikke å male dem igjen på omtrent 10 år under normale forhold.

Hvis du oppdager at malingen på utsiden er slitt bort, slik at treverket er synlig, vil elementet kreve mer vedlikehold jo lenger du venter. Derfor bør du minst én gang i året sjekke trevinduene dine utvendig for å se om malingen har begynt å flasse av, sprekke eller boble. Problemet er at når malingen først har begynt å flasse av, har du allerede invitert fukt inn i treverket. Vi anbefaler derfor at du begynner å male før den utvendige malingen begynner å krakelere. Selv om det kan virke som mye arbeid å male et vindu som ser nesten plettfritt ut, vil du takke deg selv mange år senere når treverket holder lenger som følge av innsatsen din.

På solvendte fasader kan du oppleve at du må male oftere, ettersom UV-strålene fra solen bryter ned treverkets beskyttelse. Du bestemmer selvfølgelig selv når du vil male vinduer og dører utvendig, men for å lette arbeidsbyrden anbefaler vi at du gjør det før malingen sprekker eller blir matt.

Tips for maling av trevinduer

Du bør male når det ikke er for fuktig ute, ellers rekker ikke malingen å tørke. Samtidig bør det ikke regne, og temperaturen bør helst ligge mellom 10-20 grader. Vinduene bør også holdes åpne mens malingen tørker. Alt dette tilsier at malingen bør utføres i løpet av våren eller førsommeren.

Innvendig vedlikehold

Innvendig vedlikehold er ikke like kritisk som utvendig vedlikehold når det gjelder maling, ettersom regn, vind og fukt ikke har samme innvirkning på innvendig maling.

Hvis du opplever fukt eller dugg på innsiden av eldre vinduer, kan det over tid skade det innvendige treverket. Hvis dette er tilfelle, kan du ganske enkelt rengjøre innsiden av karm og ramme med en våt klut eller en myk børste og et mildt rengjøringsmiddel.

5. Ventilasjon og kondens

Du har kanskje prøvd å tørke klærne innendørs om vinteren og innsett at dette fort kan skape kondens og bidra til et fuktig inneklima. Det samme gjelder på badet etter en lang, varm dusj, på soverommet etter en god natts søvn og på kjøkkenet, der luften har en tendens til å bli fuktig av matlaging. I rom som har større sannsynlighet for å skape et fuktig miljø, er det spesielt viktig å lufte ut og tørke av lister og kanter på vinduer og dører med jevne mellomrom når det dannes kondens på dem, for å unngå mugg og råte. Hvis du vil vite mer om hvordan du skaper et godt inneklima, kan du lese denne artikkelen med 11 tips eller våre 14 tips for å unngå dugg på vinduer.