60 % SALG. Ender på
Skal vinduet renoveres eller utskiftes? image

Skal vinduet renoveres eller utskiftes?

Kadi Siilik Author Photo
Skrevet av Kadi Siilik25.05.2022

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Et av de største spørsmålene du stiller deg som ny eller gammel huseier, er hva som er verdt å pusse opp og hvor du skal starte. Dette gjelder ofte gulv, møbler, elektriske installasjoner, dørpaneler og mye mer.

Og det gjelder i høyeste grad vinduene. Hvis de er slitte og gamle, kan du lese vår guide her om hvordan du vurderer om vinduene bør renoveres eller skiftes ut.

Hva er problemet med slitte vinduer?

Ødelagte eller korroderte vindusrammer er en stor synder når det gjelder inneluftkvalitet og varmeregninger, så det er lurt å gjøre noe med dem. Vinduer spiller også en viktig rolle for boligens estetiske utseende, både innvendig og utvendig.

Det er derfor en god idé å teste vinduene dine og se om de bør skiftes ut eller pusses opp. Hvis du bor i en bolig som har slitte vinduer og vindusrammer, vil det på sikt bidra til at boligen din forringes. Oppvarmingsregningen vil øke, vinduenes estetikk vil ikke matche resten av boligen, og inneklimaet vil bli dårligere.

Hvis du vurderer å selge, vil slitte vinduer også være et faresignal for potensielle kjøpere. Det er ikke lett å skjule, for slitte vinduer kan lett sees og føles. Det er også noe av det første man ser fra utsiden, og kan derfor gi et dårlig førsteinntrykk.

Oppvarmingsregningen

Ifølge Energimyndigheten kan opptil en tredjedel av varmen i et hus slippe ut gjennom vinduene. I takt med at tidene forandrer seg, stilles det større og større krav til hvordan vinduene skal bygges og hvor mye de skal isoleres. Hvis du har gamle to-lags eller til og med ett-lags vinduer, kan du peke direkte på hvorfor varmeregningene dine stiger. I henhold til de nyeste byggeforskriftene, BR20, må du faktisk ha 3-lags glass i helårsboliger.

Vi har satt sammen en liten guide om hvor mye du potensielt kan spare på varmeregningen ved å bytte til nye og deilige 3-lags glass.

Det estetiske uttrykket

Det er ikke til å stikke under en stol at slitte vinduer rett og slett er stygge. Hvis treverket flosser eller blir spist opp av råte, er det ikke noe vakkert syn. Men det trenger heller ikke å være fordi de er ødelagte. Ofte ser man at den forrige eieren av et hus hadde en tvilsom smak når det gjaldt interiørdesign og kjøpte vinduer som ikke passet inn i stilen.

Vinduene fra Klar pryder hjemmet ditt

Det estetiske utseendet både utvendig og innvendig er utrolig viktig for hele husets utseende. Vinduer er noe av det som blir lagt merke til. Et estetisk tiltalende valg av vinduer forsterker bygningens karakter, men på den annen side kan feilvalg av vinduer også gi et feil utseende. Derfor kan det av og til lønne seg å restaurere gamle vinduer slik at de fortsatt passer til husets utseende og sjarm. Når du skal skifte ut vinduer, er det lurt å se på hvilke vinduer bygningen opprinnelig var utstyrt med. Hvis de gamle vinduene ikke passer til huset, eller hvis de er for slitte til å renoveres, er det på tide å skifte dem ut.

Klar kan hjelpe deg med et bredt utvalg av vinduer.

Priser på hus

Av samme grunn som ovenfor kan slitte vinduer eller vinduer som ikke passer inn i stilen bidra til å holde salgsprisen på huset ditt nede. Potensielle kjøpere vil se at vinduene er slitte og ha det i bakhodet når de tenker på sin egen overtakelse. Nivået på oppvarmingsregningen og potensielle utskiftningskostnader påvirker boligprisen.

RealMæglerne anslår i denne artikkelen at du ofte kan tjene inn pengene på nye vinduer. Ifølge en undersøkelse utført på oppdrag fra Energistyrelsen i Danmark vil en bolig med bedre energiklassifisering, alt annet likt, innbringe mer penger på boligmarkedet.

Inneklimaet

Slitte og gamle vinduer er ensbetydende med utette vinduer. Og med utette vinduer oppstår det problemer med dugg på innsiden av ruten. Tåke fører til gunstige forhold for mugg, og fukt er i seg selv en ytterligere forringelsesfaktor for vinduene dine.

Vinduet fra Klar som skaper et godt inneklima

Innbruddsbeskyttelse

Hvis vinduene dine er slitte og gamle, kan det fort skje at de knuses enn moderne innbruddssikre vinduer, som kommer med bedre hengsler og herdet glass.

Les mer i vår artikkel om innbruddssikring av vinduer.

Slik avgjør du om du skal renovere eller skifte ut vinduet

Det finnes mange grunner til hvorfor man ønsker å skifte ut vinduene, men det er absolutt det beste du kan gjøre for å innbruddsikre hjemmet ditt. I de fleste tilfeller velger innbruddstyver vinduene, dersom de ikke kommer gjennom inngangsdøren

Hva er fordelene med å skifte ut vinduer?

Kort sagt er det en rekke fordeler med å skifte ut vinduer fremfor å renovere. Det er ikke bare et alternativ for å gi hjemmet ditt en bedre sikkerhet, men det kan også løfte utseendet på boligen betraktelig. Nyere vinduer er generelt mer energieffektive enn eldre vinduer, som vil være veldig gunstig i lengden. 

Hvis du for eksempel velger tre/aluminium fremfor klassiske trevinduer, kan du sikre minimalt vedlikehold gjennom hele vinduets levetid. Faktisk kan renovering være like dyrt som å skifte ut vinduene - men med mindre fortjeneste. 

Huset ditt kan øke i verdi på eiendomsmarkedet

På lang sikt vil utskiftingen ofte betale seg selv gjennom lavere varmeregninger. Du kan standardisere utseendet på vinduene ved å bytte ut alle vinduene på én gang med elementer i samme stil. Hvis du kjøper fra Klar, kan du også tilpasse vinduene etter egen smak og behov.

Ved å bytte ut vinduene får huset ditt et nytt utseende. 

Hvis du er hendig, kan du måle opp og skifte dem ut selv. Les vår guide til oppmåling og montering.

Hva er fordelene med å renovere vinduene?

  1. Hvis huset ditt har en spesiell arkitektonisk stil, kan det være vanskelig å gjenskape den med nye vinduer - for eksempel er det vanskelig å få tak i glassmalerier i dag.

  2. Hvis det bare er små reparasjoner som må gjøres, er det billigere å renovere vinduene. 

  3. Hvis de nåværende vinduene isolerer godt nok, vil det være mer miljøvennlig å renovere enn å skifte dem ut.

Denne listen er kort ... Og det er ikke bare fordi vi lever av å selge vinduer. Det er fordi det er så mange fordeler med nye vinduer. Den viktigste grunnen til å restaurere i stedet for å skifte ut, er rett og slett hvis du foretrekker det opprinnelige utseendet på vinduene dine, og du ikke finner et tilsvarende nytt vindu.

Kan du reparere et vindu selv?

Det kommer selvfølgelig først og fremst an på hvor flink du er som håndverker. For det andre handler det om hva som må fikses. Hvis det er en tetningslist eller en glasslist som må skiftes, er det enklere enn hvis sprossene er sprukket og må skiftes helt ut.

Du kan lese vår guide til vindusdeler her for å få en oversikt over hva som eventuelt må fikses.