Sikre vinduene dine mot innbrudd: 6 tips

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Risikoen for å få ubudne gjester i boligen er spesielt stor om vinteren, når det er mørkt store deler av dagen, og dermed lettere for tyven å bryte seg inn uten å bli sett.

I 2021 var det 79 515 anmeldte i Norge. Risikoen for å få ubudne gjester er spesielt stor i vinterhalvåret, hvor det er mørkt en stor del av dagen og dermed enklere å bryte seg inn uten å bli sett. Særlig i julen skjer det mange innbrudd, og julaften er årets travleste dag for tyvene.

Vinduene i en bolig er en opplagt måte for tyver å bryte seg inn i boligen – særlig gamle vinduer, fordi de er lettere å få opp enn dører.

Derfor er tyverisikring av vinduer viktig for din families sikkerhet, slik at dere alle kan føle dere trygge i deres eget hjem og ikke ubevisst inviterer ubudne gjester inn.

Men hvordan håndterer du best mulig innbruddssikring til hjemmet ditt? Her får du en oversikt over noen mulige løsninger.

Hvordan kan du best innbruddssikre hjemmet?

Vinduer i kjeller og første etasje er ofte de enkleste innbruddene og derfor er tyverisikring av vinduer og dører på dette nivået viktig. Vurder å montere vinduslåser eller sikkerhetsbeslag på disse stedene.

Innbruddssikre dører og vinduer handler i hovedsak om å forsinke tyven og sørge for at det må bråkes for at de skal komme inn i huset.

6 løsninger, der giver dig den bedste indbrudssikring:

Ekstra silikonlim

Du kan lime fast ruten med silikon langs de loddrette sidene og det vannrette overstykket. Unngå å legge en forsegling i bunnen, da det vil forhindre at konstruksjonen kan dreneres for vann og fukt ut mot det fri.

Enveisskruer

Du kan også skru den utvendige glasslisten fast med enveisskruer, som ikke kan skrus ut igjen. Det er en effektiv og tilnærmelsesvis usynlig løsning, som dog har den ulempen at det kan gi deg problemer hvis ruten skal demonteres ved senere utskifting. Dette er også årsaken til at vi ikke bruker enveisskruer, men det er en mulighet du selv kan benytte.

Innvendige glasslister 

Man kan også få innvendige glasslister som ikke kan skrus fri. Husk dog å sikre at det fortsatt er lett tilgjengelige nødutganger i tilfelle brann. Uansett om du velger tre/aluminium, eller tre, får du gratis aluminiumsglasslister på yttersiden av våre vinduer.

Jernplater dekkskinner og nokker

Du kan dessuten forsterke svake karmer med en stålplate som er bukket i karmens profil. Generelt kan du forsterke vindusrammene med jernplater eller dekkskinner som legges over rammenes tredeler, så vinduene blir vanskeligere å bryte opp. Det finnes også beslag med jernstenger som går gjennom vinduets ramme.

Du kan også montere såkalte nokker ved hengslene. De forhindrer at hele vinduet kan fjernes.

Gitter på kjellervinduer

Det er veldig utbredt å montere gitter eller tverrbjelker foran kjellervinduer. Det gjør tyvens arbeide ekstra vanskelig ved å skru dem fast med enveisskruer.

Velg sikkerhetsglass

Til slutt kan du overveie å kjøpe ruter med herdet eller laminert glass, som er mye vanskeligere å slå i stykker enn 2-lagsruter. Spesielt laminert glass tar veldig lang tid å komme gjennom, mens herdede glass også gjør livet vanskeligere for tyven. Her skal vinduets glasslister sitte innvendig, da en herdet glass rute er utsatt ift. slag på kanten. Hvis det er utvendige glasslister skal de være limt fast, så ruten ikke kan tas ut. 

Et bilde av herdet glass

Beslag og grep

Du kan også montere ekstra beslag, der gør vinduet sværere at bryde ind i. Her kan du vælge et sikringsbeslag med spærre i. 

Finn ut hvor tyven lettest vil kunne bryte seg inn

Prøv å gå rundt i huset ditt og se med tyvens øyne.

Kjellervinduet vil være et opplagt valg, da de er plassert på et uforstyrret sted i huset og det ofte er eldre vinduer man har der.

Hagedører og store vinduer er blant de mest opplagte målene for tyven. Derfor gjør sikring av vinduene mot innbrudd en vesentlig forskjell, når du vil holde tyven på avstand. Når det er sagt, kan sikring av dører selvfølgelig også være med på å optimere deres sikkerhet.  

Sørg for at alle vinduer er i god og solid stand, da de i så fall er vanskeligere å bryte opp. I tillegg er det en fordel hvis de har solide hasper og også gjerne låseanordninger.

Vær oppmerksom på at låser ikke er tillatt på vinduer som skal fungere som nødutgang i tilfelle brann. På disse vinduene, og hvis vinduene er plassert i rom hvor du oppholder deg mye, er det viktig at du har en innbruddssikring som kan åpnes innenfra, uten å bruke nøkkel.

Derfor er det viktig å få skiftet ut de gamle vinduene

Når dine vinduer og vindusrammer først er slitte og møre, er det en lek for tyvene å få opp vinduene. Det verste er at tyvene kan få øye på de slitte vinduene på avstand og kan i ro og mak planlegge ditt hjem som deres neste bytte.

For å ha innbruddssikre vinduer bør du dermed ha vinduer av nyere dato, som blir godt vedlikeholdt og som kan tåle litt av hvert. Da bør du også kikke på om hasper og beslag er slitte – de skal nemlig kunne lukkes forsvarlig. Vær obs på at noen ganger er det nok å bare stramme skruene. Sørg også for at listene ikke er råtne og at de sitter ordentlig fast. Når glasslisten er vekk, er det nemlig enkelt å ta ut ruten.

Du kan eventuelt montere nye lister med enveisskruer, for å gjøre det vanskeligere for tyven å skille listen fra ruten.

Ekstra sikkerhet på kjellervinduer og dører

Sørg for å ha sikkerhetslås på vinduer du ikke bruker så ofte, eller som befinner seg i rom hvor du ikke oppholder deg så ofte. Kjelleren er da et opplagt sted å begynne innbruddssikringen av vinduene.

Når det gjelder sikring av dører, bør du tenke på deres terrassedører, som kan utstyres med et låsbart grep, som gir ekstra beskyttelse mot inntrengere.

Når det gjelder tyverisikring av vinduer og dører, bør man heller være litt for forsiktig, enn å ta sjansen.