55 % SALG. Ender på
Energiprisene har skutt i været - senk din strømregning med energieffektive vinduer og dører image

Energiprisene har skutt i været - senk din strømregning med energieffektive vinduer og dører

Kadi Siilik Author Photo
Skrevet av Kadi Siilik25.05.2022

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Energiprisene i Europa har steget betydelig de siste 12 månedene, og strømprisene har økt med rundt 2,5 ganger og gassprisene med rundt 6 ganger. Flere EU-land har bedt EU-kommisjonen om å revurdere måten elektrisitet selges på. På et møte i september diskuterte EU energiprisene, og mange uttrykte bekymring for de stigende prisene.

Prisene i Norge

Dessverre har prisene i Norge hatt en stor økning siden 2020, og det kan få store konsekvenser for norske forbrukere. Ifølge denne daglige rapporten, kan en gjennomsnittsfamilie risikere en ekstra månedlig regning på opptil 1 000 norske kroner sammenlignet med tidligere. Rapporten viser også at strømprisen nesten dobles i løpet av natten. 

Det har i det siste vært en drastisk økning i både naturgass- og strømpriser. Den tidligere prisen for naturgass var på 6,90 norske kroner per kubikkmeter, mens den i dag har steget til 11,32 norske kroner. Det vil si en prisøkning på 4,42 norske kroner. 

Når det gjelder strøm, har prisene økt med 60 øre. Det er ulike priser avhengig av hva strømmen brukes til. Hvis du bruker strøm til alminnelig forbruk, ligger prisen på rundt 2,80 kr. per kWh, mens den er rundt 1,70 kr. per kWh når strømmen brukes til oppvarming av boligen.

Det blir dyrere å varme opp boligen din

Prisene på strøm og gass har økt betraktelig de siste årene og det er ingen hemmelighet at det blir dyrere å varme opp boligen din, som er hvorfor det er lurt å planlegge hvordan man skal få best utbytte av strømforsyningen. Det er derfor viktig å velge dører og vinduer med tredobbelt glass, slik at du holder varmen innendørs. 

Her kan du se en oversikt over forventet årlig prisøkning ved bruk av ulike oppvarmingsmetoder:

Naturgass: Økning på ca. 7.600 NOK per år. Dette tallet er basert på et årlig forbruk på 18.100 kWh/1 716 m3 naturgass.

Gammel oljefyr: Den årlige regningen kan øke fra ca. 30.000 til 37.500 NOK. Tallet er basert på et årlig forbruk på 2750 liter olje.

Varmepumpe: Ekstra strømregning på ca. 3.300 NOK.  Tallet er basert på et årlig forbruk på 5.500 kWh.

Hva er forventningene for 2024?

Flere eksperter på feltet forventer at de stigende prisene vil fortsette inn i 2024, men at de vil roe seg ned igjen mot slutten av året. Dessverre ikke helt tilbake til de lave prisene vi hadde før koronakrisen. Ifølge en artikkel fra DR forventes dagens priser å halveres i løpet av det kommende året.

Hvorfor stiger prisene?

  • Det er flere grunner til at prisene stiger. Russlands gasskrig mot Europa, med sterkt reduserte leveranser, har ført til skyhøye energipriser. Disse slår hardt inn i det europeiske strømmarkedet, som også Norge er en del av. 

  • Sør- og Østlandet har opplevd det tørreste året på over 20 år, noe som har gitt mindre "drivstoff" til kraftproduksjon. Kraftmagasinene har i høst vært 20-30 % lavere enn normalt. 

  • Fransk kjernekraft opererer for halv maskin på grunn av vedlikehold og rustproblemer, og tørken i Europa har rammet både vannkraft og transport av kull til kullkraftverk på uttørkede elver. 

  • Norge har fått to nye kabler til Europa som forsterker priseffekten, men som normalt vil bidra til å dempe prisene i vinterhalvåret når vi har lite vann i magasinene.

Vi har (som vi alle vet) hatt en lang periode med korona i 2020, der lav produksjon og lave forventninger til energibehovet vårt har ført til mangel på naturgass og resultert i en høy prisøkning på naturgass og strøm.

Hva du kan gjøre for å redusere regningen din

Vinduer og verandadører er ofte de største energilekkasjene i huset. Ved å bytte til nye vinduer kan du redusere regningen betydelig.

I tillegg til lavere oppvarmingskostnader får du også et mer behagelig inneklima og færre kuldebroer. Vi anbefaler energimerking A 3-lags glass til alle typer boliger og tre-/aluminiumsvinduer for et nesten vedlikeholdsfritt element.

Men heldigvis finnes det ting du kan gjøre for å senke energiregningene:

3 tips til hvordan du kan spare på varmen og energioptimere hjemmet ditt

 

Kilder: