55 % SALG. Ender på
Slik pusser du vinduer image

Slik pusser du vinduer

Kadi Siilik Author Photo
Skrevet av Kadi Siilik03.11.2023

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Vinduene er ikke bare en av de viktigste delene av et hjem, men er også portalen til verdenen utenfor. Det er det første stedet vi ser når vi våkner opp om morgenen, i det solens stråler titter inn, og det vi ser når mørket og måneskinnet lyser på himmelen ved nattestid. Rene vinduer slipper inn sollyset, og inviterer naturen inn i hjemmet vårt, som gjør at vi føler oss lettere til sinns. Enten det er vinduene på soverommet, stuen eller på kontoret, er det viktig med rene vinduer. Vedlikehold av vinduene dine handler om estetikk, men også om å skape et rent og ryddig miljø rundt deg. 

Har du ofte lurt på hvordan proffene klarer å oppnå en feilfri, stripefri vinduspuss? Vi Klar har funnet ut hvordan ekspertene gjør det og har skrevet en komplett guide om hvordan du rengjør vinduer og dører. I guiden vår finner du alt fra hvilket utstyr du skal bruke til hvilken teknikk som er mest effektiv for en perfekt vinduspuss.

Rengjør vinduer med riktig utstyr

For å oppnå den perfekte vinduspussen trenger du mer enn bare en god innsats, du trenger riktig utstyr. Kanskje har du mange års erfaring med vinduspussing eller så er det første gang du pusser vinduene. Med riktig utstyr er alt mulig og du kan bli like flink som proffene. For å gjøre det enklere å komme igang med vinduspussingen har vi samlet en liste over alt du trenger: 

  • Et gammelt håndkle eller kjøkkenhåndkle

  • En svamp, vaskemaskin, mikrofiberklut eller myk børste

  • En bøtte til såpeblandingen

  • En god nal

Hvis du skal rengjøre innsiden av vinduene, anbefaler vi at du legger et håndkle eller noen kjøkkenhåndklær under vinduet for å fange opp støv, smuss og vann. Ved å bruke en svamp, mikrofiberklut, nal eller myk børste på vinduene kan du løsne smusset på vinduet før du avslutter med nalen. Dette trinnet er avgjørende for enkel rengjøring.

Noen sverger imidlertid til å bruke avispapir til å rengjøre vinduer, dører, speil og lignende, og det kan man også gjøre, men da får man ikke det beste resultatet, siden avispapir ikke lenger inneholder blyholdig trykkfarge.

Oppskrift på vinduspuss - lag din egen såpeblanding

Riktig rengjøringsutstyr er første halvdel av en effektiv vinduspuss, mens den riktige såpeblandingen utgjør resten. Det høres kanskje for komplisert ut, men det er faktisk verken krevende eller vanskelig å lage den perfekte såpeblandingen hvis du følger oppskriften vår her.

Her er alt du trenger:

  • En liten mengde husholdningseddik for å unngå kalkavleiringer på frontruten.

  • En hette med sprit for å løse opp smuss på frontruten.

  • Ca. 4-5 liter kaldt eller varmt vann (avhengig av været)

  • 1 ss. oppvaskmiddel

Viktig å huske: Været spiller en rolle når du vasker vinduer

Generelt kan du vaske vinduer og dører i all slags vær, men vær oppmerksom på at vannet fordamper raskere om sommeren på grunn av solvarmen, og at det fryser raskere om vinteren. Hvis du vasker vinduene på disse årstidene, må du være raskere med nalen enn vanlig for å unngå at vannet enten fordamper eller fryser fast. Våren og høsten er derfor de perfekte tidspunktene å vaske vinduene på.

Hvis du bestemmer deg for å vaske vinduene om vinteren, må du huske å bruke ekstra varmt vann for å unngå at vannet fryser på glasset. I varmt vær eller direkte sol, bruk kaldt vann i stedet, og vær rask. Et triks som kan hjelpe deg hvis du pusser vinduer i sommermånedene, er å bruke isbiter i vannet slik at det ikke fordamper like raskt.

Slik rengjør du vinduene dine og unngår striper - trinn for trinn

Hemmeligheten bak å unngå striper er å vaske raskt og grundig. Derfor har vi i Klar laget en trinn-for-trinn-guide som er svært enkel å følge.

  • Begynn med å fjerne spindelvev rundt karmen og vindusrammen.

  • Bruk børste, svamp, mikrofiberklut eller vaskemaskin til å såpe inn og rengjøre glasset.

  • Hvis vinduene er veldig skitne, kan du vaske dem en gang til om nødvendig.

  • Bruk nalen og begynn i det ene hjørnet. Følg horisontale baner og vri håndleddet når du treffer hjørnene. La det være en liten overlapping mellom hver bane for å unngå striper. Se hvordan du gjør det her:

Puss vinduer

Ikke glem vindusrammer og karmer. De bør vaskes et par ganger i året, noe du enkelt kan gjøre med en klut, rikelig med lunkent vann og litt universalrengjøringsmiddel. Husk alltid å vaske karmene før du begynner å vaske vinduene, slik at du unngår at vannet drypper ned på glasset og etterlater striper.

Hvor ofte bør jeg vaske vinduene?

Hvis du vil ha rene vinduer året rundt, anbefaler vi at du vasker vinduer og dører 2-4 ganger i året. Optimaliser vindusvasken ved å følge guiden ovenfor, og bruk den samme guiden for glassdørene dine.

Gjør hjemmet ditt til et bedre sted

Hvis du vil vite alt om hvordan du best vedlikeholder vinduene og dørene dine, har vi også en større guide om dette, slik at du kan være sikker på at hjemmet ditt er rent og ryddig.

Hvis vinduene dine er gamle, kan du også oppgradere hjemmet ditt med energieffektive dører og vinduer. Du kan designe din nye dør og ditt nye vindu slik at det passer akkurat til det du trenger når du handler hos Klar.