Spar opptil 60 %
Enkle triks for å få mer naturlig lys inn i hjemmet ditt image

Enkle triks for å få mer naturlig lys inn i hjemmet ditt

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Generelt er har vi for lite lys hjemme. Vi er rett og slett for dårlige til å utnytte dagslyset. Samtidig går store deler av av vårt totale energiforbruk til oppvarming, ventilasjon og belysning hjemme.

Sollys kan få deg i bedre humør, gjøre hjemmet ditt mer innbydende og samtidig redusere strømregningen. Det er med andre ord mange gode grunner til å skape mer naturlig lys i hjemmet ditt, og vi har derfor samlet noen gode tips til hvordan du enkelt kan komme i gang med å slippe inn mer lys og skape nye lyskilder.

1. Nye vinduer og dører

Selv mindre rom kan fremstå lyse og store dersom det kommer inn større mengde naturlig lys I dag finnes dører med store glassruter som kan skape en innbydende inngang; montering av dobbeltdører og ytterdører med store vinduer, som de vi selger hos Klar, er dermed en enkel måte å skape et lett og lyst uttrykk.

Skaff nye vinduer og slipper inn lyset

Skaffer du nye vinduer andre steder i hjemmet er også ofte verdt å vurdere. Vinduer på kjøkken og spisestue er gode steder å starte, akkurat som trappeoppganger og reposer ofte er mørke områder hvor nye vinduer vil gjøre en verden til forskjell. Nordvendte vinduer vil generelt aldri få direkte sollys. Det gjør at det er vanskeligere å utnytte dagslyset og trekke varme inn i boligen. Ved å legge inn flere vinduer får du så mye dagslys inn i boligen som mulig.

Bytt ut dine nåværende vinduer for å slippe inn mer lys

I tillegg kan det å bytte eksisterende vinduer gjøre underverker. Eldre vinduer med slitt glass og tykke rammer kan la mye tilbake å ønske når det gjelder utnyttelse av sollys. Moderne vinduer, f.eks. fastkarmvinduer, har derimot smale karmer og smale rammer, og en slank profil som sørger for at du får mest mulig sollys inn i hjemmet ditt. Det er også en type vindu med større glassflate enn de fleste.

Har du mange vinduer med store sprosser, kan du vurdere å erstatte dem med smale sprosser som ikke skygger så mye.

Størrelsen har spiller også en rolle. Det sier seg selv at store glassflater slipper inn mer lys og har derfor stor effekt på hvor mørkt hjemmet ditt er. Store vinduer vil generelt gi mer lys enn mindre. Det gjør også også en forskjell hvor høyt de er plassert.

2. Innredning

Et rom med godt lysinnslipp

Du kan enkelt utnytte og optimere lyset som allerede kommer inn i hjemmet ditt. Her får du to måter: refleksjon og lysstrøm.

Refleksjon

Med refleksjon menes lyset som gjenspeiles eller reflekteres rundt i interiøret.

Du kan maksimere mengden lys som kastes tilbake til de respektive rommene i hjemmet ditt ved å velge å ha lyse farger på tak, vegger og gulv. I tillegg vil ofte matte overflater være å foretrekke, da de reflekterer lyset i alle retninger, mens blanke overflater ofte gir blendende lys.

Lysflow

Store møbler og tunge gardiner

Dessverre holder mange sollyset ute ved å plassere møbler og lignende foran vinduer og dører. Bokhyller og romdelere bør plasseres i 180 graders vinkel mot veggen med vinduet, d.v.s. mot sidevegger dersom vinduet er i en endevegg. Husk også at lyset fra den øvre delen av vinduet kan nå lengst inn i boligen, og at persienner eller gardiner derfor ikke burde blokkere denne delen.´

Et typisk problem er store, tunge gardiner. Det kan gi en viss ånd til innredningen din, men vil blokkere mye dagslys, selv når de ikke er trekt for.

Slipp inn mer lys med færre og mindre vegger

Har du et hus med mange, mindre rom, vil du sannsynligvis oppleve at det er vanskelig å få naturlig lys overalt. Her kan du komme langt ved å bytte ut ikke-bærende vegger med halvvegger eller ved å rett og slett rive dem ned for å få et mer åpent rom.

3. Nyttige tips og gode idéer

Andre måter å skape mer lys og forsterke inntrykket av et lysere hjem er ved å henge opp speil, male med lyse farger, eller ved å velge en lys farge på tregulv eller tepper. I tillegg ved å rengjøre armaturer, lyspærer og vinduer, slik at det naturlige lyset kommer bedre til sin rett.

Har du spørsmål eller trenger hjelp til hvordan boligen din kan gjøres lysere, for eksempel om det kan monteres større vinduer, glassfasader etc, eller hvilken type dørtype som vil passe best din bolig, er du mer enn velkommen til å kontakte oss.

.