55 % SALG. Ender på
Inneklima luftfuktighet image

Inneklima luftfuktighet

Kadi Siilik Author Photo
Skrevet av Kadi Siilik22.11.2023

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Ifølge Sundhedsstyrelsen omfatter inneklima temperatur, lys, støy, luftfuktighet samt mer kjemiske faktorer som luftpartikler som radon eller fra stearinlys. Et sunt inneklima er avgjørende for helsen og velværet vårt, ettersom det påvirker både den fysiske og psykiske helsen vår. Det sørger for ren luft, behagelig temperatur og bidrar til vårt daglige velvære.

Hvorfor er inneklimaet viktig?

Et sunt inneklima i hjemmene våre er avgjørende for helsen og velværet vårt. Det påvirker oss på flere nivåer og spiller en nøkkelrolle i hverdagen vår. For det første påvirker inneklimaet vårt fysiske velvære. Et godt inneklima sørger for at luften vi puster inn, er ren og fri for skadelige partikler og forurensende stoffer. Dette reduserer risikoen for luftveissykdommer, allergier og andre helseproblemer.

Et sunt inneklima bidrar også til en behagelig temperatur og luftfuktighet, noe som er viktig for kroppens komfort og funksjon. På et mentalt plan har inneklimaet også en betydelig innvirkning, ettersom et dårlig inneklima med dårlig luftkvalitet og utilstrekkelig ventilasjon kan føre til en lang rekke sykdommer som astma og generelt redusert livskvalitet, ifølge en arbeidsgruppe i EU. EU-arbeidsgruppen anslår at dårlig inneklima kan være ansvarlig for et tap på opptil to millioner friske leveår hvert år i hele EU.

Med dette i tankene er det avgjørende å ta grep for å forbedre inneklimaet i hjemmene våre - og én måte du kan gjøre dette på, er å bytte ut gamle, utette vinduer med nyere vinduer.

Hva er et dårlig inneklima?

Dårlig inneklima kan beskrives på mange måter. Det omfatter faktorer som vi kan se og føle, men som også kan være mer usynlige. Les videre nedenfor når vi går gjennom faktorene som bidrar til dårlig inneklima.

Mugg og jordslag

En av de største synderne er muggsopp i boligen. Muggsopp kommer fra sporer som alltid finnes i luften. Sporene vokser og slår seg ned i boliger med høy luftfuktighet.

Mugg kan typisk sees som store, fargede flekker på innsiden, og du vil også kunne lukte om du har mugg i hjemmet, da det forårsaker muggen lukt.

Fukt

Som nevnt ovenfor er det fukt som skaper mugg. Men både for høy og for lav luftfuktighet kan ha sine konsekvenser. Tørr luft kan føre til økt sykdom og tilstedeværelse av andre partikler, mens høy luftfuktighet kan føles ubehagelig og føre til mugg. Den relative luftfuktigheten bør ligge mellom 35-60 % ifølge Astma-Allergi Danmark.

Fuktigheten i luften reduseres gjennom god ventilasjon av boligen. Dette kan gjøres ved å bruke lufteventiler i vinduene. I tillegg er det en god idé å lufte ut regelmessig.

Fukt legger seg som kondens og dugg på vinduene. Les vår guide her for å unngå dugg på innsiden.

Støv og allergi

Støv og allergener i luften er også en del av et dårlig inneklima. Hvis du er allergisk mot hundehår, vil mye hundehår innendørs være et dårlig inneklima for deg. På samme måte er støv dårlig for inneklimaet fordi det kan irritere luftveiene dine, og støv kan også være fullt av bakterier.

Stearinlys

Stearinlys forbindes ofte med hygge, men sannheten er at de er en kilde til luftforurensning. I hjemmet avgir vi mange ultrafine partikler som kan virke forstyrrende på luftveiene. For eksempel når vi lager mat eller tenner opp i vedovnen. Faktisk har det vist seg at så mye som 60 % av disse partiklene kommer fra stearinlys, og at det slippes ut så mye som 1000 ganger mer partikler og røykgasser i hjemmet når et stearinlys er tent enn når det ikke er tent. Det er imidlertid forskjell på når stearinlys er mest skadelige og avgir mest partikler. Dette er når:

  • Stearinlys blafrer på grunn av trekk

  • Lysene sotes eller brenner urent/skjevt

  • Lysene er parfymert eller påført

  • Når lysene blåses ut

Hvordan får du et bedre og sunnere inneklima?

Det er mange ting du kan gjøre for å oppnå et sunnere inneklima i hjemmet ditt. Nedenfor får du 11 tips som er relativt enkle å gjennomføre.

  1. Luft ut tre ganger om dagen, gjerne i 5-10 minutter om gangen.

  2. Du bør holde innetemperaturen på 20-23 grader i alle rom i huset.

  3. Ikke tørk klær inne. Dette er en viktig kilde til fuktighet.

  4. Bruk kjøkkenviften før, under og etter matlaging.

  5. Ikke plasser store møbler mot veggene, da dette kan forårsake kondens.

  6. Unngå fukt fra badet. Dette kan du gjøre ved å holde døren lukket når du dusjer og la ventilasjonen være i gang.

  7. Rengjør boligen grundig minst én gang i uken.

  8. Sørg for god luftsirkulasjon.

  9. Ikke røyk innendørs - et røykfritt hjem skaper et sunnere innemiljø uten lukt og farlige partikler i luften.

  10. Unngå å bruke levende lys innendørs. Hvis du ikke kan motstå det, så minimer det i ferien.

  11. Skaff deg energieffektive vinduer som bidrar til å opprettholde en konstant temperatur i hjemmet ditt.

Hvordan lufter du grundiggjør du en grundig lufting?

God ventilasjon og luftsirkulasjon er avgjørende for et sunt inneklima - og det oppnår du ved å lufte grundig, slik at du fjerner forurenset luft, overflødig fuktighet og lukt, samtidig som du får inn frisk luft utenfra. Dette bidrar til å opprettholde en konstant strøm av ren og oksygenrik luft, noe som er avgjørende for velværet vårt.

God ventilasjon kan oppsummeres veldig enkelt: Du må lufte i 5-10 minutter om gangen og sørge for å skape gjennomtrekk, noe som gjøres ved å åpne flere vinduer i forskjellige rom med fri passasje mellom rommene.

Her er noen flere tips til hvordan du kan lufte ut hjemmet ditt:

  • Flere korte ventiler er bedre enn én lang. Lange ventiler skaper kulde som kan øke den relative luftfuktigheten.

  • I nyere hus er det enda viktigere å lufte ut, da de ofte er mye tettere enn eldre hus.

  • Du trenger ikke å slå av radiatoren når du lufter, så lenge du gjør det kortvarig. Det avhenger imidlertid av radiatortype, termostat og hvor nær vinduet radiatoren står. Det vil imidlertid sjelden merkes på varmeregningen.

Ofte stilte spørsmål

Hva er et sunt inneklima?

Et sunt inneklima handler om fravær av farlige luftpartikler, en luftfuktighet som verken er for høy eller for lav, og fravær av muggsopp eller allergifremkallende partikler.

Hva er hovedårsaken til dårlig inneluftkvalitet i hjemmet?

Svarene er mange, men fukt og mugg er ofte de største synderne. Les avsnittet "Hva er et dårlig inneklima?" i dette innlegget for å lære mer.