60 % SALG. Ender på
Hva er Eref-verdi? image

Hva er Eref-verdi?

Kadi Siilik Author Photo
Skrevet av Kadi Siilik02.11.2023

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Når man snakker om vinduer, kommer man ikke utenom Eref-verdien. Begrepet brukes for å angi den totale energibalansen til et vindu i løpet av fyringssesongen, og gjør det også mulig å raskt sammenligne vinduer og deres ytelse. En god Eref-verdi er et krav i byggeforskriftene når det gjelder vindussystemer.

Hva bør jeg se etter i tillegg til Eref?

Eref-verdien brukes til å angi den totale energibalansen til et vindu. Denne verdien består av en rekke deler som U-verdi, Lt-verdi og g-verdi. For å gjøre det enkelt for deg å få oversikt over disse delene har vi laget en miniguide:

  • Eref-verdi: Den totale energibalansen til et vindu

  • Ew-verdi: Energibalansen til et vindu i løpet av fyringssesongen.

  • Lt-verdi: Hvor mye lys vinduet slipper inn

  • U-verdi: Den totale varmemengden som slipper ut gjennom vinduet.

  • Ug-verdi: Hvor mye varme som slipper ut gjennom ruten. Kalles også vinduets isolasjonsevne.

  • Uw-verdi: Hvor mye varme som slipper ut gjennom vinduet. Kalles også vinduets isolasjonsevne.

  • G-verdi: Den totale varmemengden som kommer inn gjennom vinduet.

  • Gg-verdi: Hvor mye solvarme som slipper inn gjennom ruten

  • Gw-verdi: Hvor mye solvarme som kommer inn gjennom vinduet

Hvordan beregner du Eref?

For å finne ut hva energigevinsten til et vindu er, brukes et referansevindu. Dette referansevinduet bør være et enkeltvindu uten sprosser, 123 x 148 cm og med produsentens standardrute. I tillegg er Eref-verdien basert på et moderat isolert hus der vindusorienteringen er 41 % mot sør, 26 % mot nord og 33 % mot øst og vest.

eref

I henhold til byggeforskriftene må du finne ut hvor mye varmetilskudd fra solen utgjør i forhold til varmetap for å beregne Eref-verdien. Dette kan du gjøre ved å bruke følgende formel:

I x gw-verdi - G x Uw-verdi = 196,4 x gw - 90,36 x Uw = Eref-verdi

Her brukes I for å betegne solinnstråling, G for kilogram timer i fyringssesongen, mens Uw-verdien viser vinduets isolasjonsevne og gw-verdien hvor mye solvarme som kommer inn gjennom vinduet.

Eref måles i kWh/m2/år, og tallet viser om vinduet gir ekstra varme til boligen eller ikke. Mange gamle vinduer vil ha en negativ Eref-verdi ettersom varmen slipper ut gjennom dem. I henhold til de nye energikravene BR20 i byggeforskriftene skal alle vinduer fra og med 2021 være utstyrt med vinduer som har minst en nøytral verdi og helst en positiv verdi. Hvis du vil ha et vindu som oppfyller disse kravene, bør du derfor velge et vindu i energiklasse A når du handler hos Klar.

Velg et vindu med god Eref-verdi

Når du velger et vindu med en god Eref-verdi, sikrer du at du kan utnytte solens naturlige energi i fyringssesongen uten at varmen lekker ut. Med en nøytral eller positiv Eref-verdi kan du redusere varmetapet i boligen og det totale energiforbruket. Ved å bytte til A-merkede vinduer kan du derfor spare mye penger.

Du kan lese alt om fordelene ved å velge riktige vinduer her, der du også finner informasjon om hvor mye du faktisk kan spare ved å bytte til vinduer med god Eref-verdi.