55 % SALG. Ender på
En guide for huseiere: Slik maler du hoveddøren din image

En guide for huseiere: Slik maler du hoveddøren din

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Har inngangsdøren din sett bedre dager, og begynner den å bære preg av slitasje? Eller har du nettopp fått en ny inngangsdør som bare er tilgjengelig i et begrenset utvalg av farger, og du ønsker å gi hjemmet ditt et personlig preg? Kanskje har du hatt inngangsdøren din i noen år, men ønsker å friske opp utseendet på huset ditt?

Å lære seg å male inngangsdøren er heldigvis en av de raskeste og enkleste måtene å oppgradere hjemmets utseende. Det kan også være god forretning hvis du tenker å selge i nær fremtid.

Før du går i gang med denne oppgaven, anbefaler vi at du leser vår artikkel. Artikkelen forklarer når du bør bytte ut en dør, slik at du kan forsikre deg om at du ikke bruker tid og penger på unødvendige kjøp, og heller investerer i bedre dørløsninger. 

Du kan også lese vår guide om maling av vinduer.

Hva bør du tenke på når det gjelder farger?

Å velge en helt ny farge på din inngangsdør er kanskje det beste med å gjøre dette prosjektet selv. Vi vet alle at farger har stor innvirkning på humøret vårt og gjenspeiler en del av personligheten vår.  Selv om det er veldig enkelt å bli revet med når det kommer til farger hos din lokale forhandler, er det noen viktige faktorer du bør tenke på når du skal velge farge på inngangsdøren din. 

  • Stemning/fargebetydning - Det finnes mange artikler som beskriver hvilke stemninger ulike nyanser utstråler. Gult assosieres vanligvis med en varm og munter følelse, mens rødt anses som lykkebringende i henhold til feng shui-prinsipper.

  • Boligens alder - For å oppnå et konsekvent uttrykk kan det være en fordel å holde seg til fargepaletter fra den tiden boligen ble bygget. Noen områder kan også ha restriksjoner på fargevalg, så det er lurt å undersøke dette.

  • Match annet tilbehør - Hvis skodder eller vinduslister allerede er malt i en bestemt nyanse, kan du matche den nye inngangsdøren med denne (eller være villig til å male om tilbehøret), slik at du får et mer strømlinjeformet uttrykk.

  • Inngangsdørens stil - Det er verdt å vurdere om det nye fargevalget vil stå i kontrast til inngangsdørens eksisterende stil, eller om det kan bidra til å forbedre dens utseende.

  • Plassering av inngangsdøren - Når inngangsdøren utsettes for mye dagslys, er det lurt å gå for sterkere nyanser, siden farger har en tendens til å falme. Hvis døren er dekket av et overheng, kan lysere nyanser fungere like bra.

  • Innredningsstil - Siden inngangsdøren er inngangsporten til resten av hjemmet ditt, kan du bidra til å skape en helhetlig følelse ved å velge en farge som matcher innredningsstilen inne. Du finner en liste over interiørstiler og komplementærfarger i tabellen i denne artikkelen.

Kom i gang med arbeidet

Når du tror du har funnet den perfekte fargen til inngangsdøren, kan du teste den ved å male den på et stykke papir og holde det opp mot ytterveggen. Husk å se den nye fargen på forskjellige tider av døgnet for å se hvordan den ser ut i ulike lysforhold.

Når du er fornøyd, er det på tide å følge disse enkle trinnene forprosjektet. Sett av 3-5 timer til selve forarbeidet og malerarbeidet, men for å sikre tilstrekkelig tørketid mellom de ulike lagene, må du være forberedt på at dette gjør-det-selv-arbeidet kan ta opp til en hel dag. Det er derfor viktig å starte tidlig og helst jobbe i varmt og tørt vær.

For å spare tid kan sjekke  denne omfattende utstyrslisten for å se om du har alt du trenger:

  • Hammer eller drill

  • 2 sagbukker

  • Gamle håndklær

  • Skrutrekker

  • Maskeringstape

  • Avis

  • Svamp/klut

  • Latekshansker

  • Flat malingsskrape

  • Universalfyllstoff

  • Kniv for fylling

  • Sandpapir

  • Støvmaske

  • 1-2 tommers pensel

  • Minirulle og brett

  • Grunning eller grunnmaling for utendørs bruk

  • Maling til utvendig bruk

Enkle trin til at male

Følg disse enkle trinnene:

Hvis du maler døren flatt på sagbukker, vil det resultere i færre malingdrypp og enklere tilgang til dørens underside og hengselsider. Hengselsboltene kan slås ut med en hammer, eller hele beslaget kan fjernes med en boremaskin. Husk å bruke gamle håndklær for å beskytte døren mot riper når den ligger vannrett.

Dørbeslag som for eksempel håndtak, låser og brevsprakk bør helst fjernes og pakkes sammen med de tilhørende skruene for å gjøre det enkelt å reinstallere dem. Hvis det ikke er mulig, bør du bruke maskeringstape for å nøye dekke alle overflater som ikke skal males, inkludert eventuelle glasspaneler, som også bør dekkes med avis for å unngå malingssprut.

Tør døren av med en svamp og varmt vann for å fjerne all smuss og skitt. Hvis flekkene er vanskelige å fjerne, kan du prøve å bruke en løsning av sukkersåpe eller et annet kraftigere rengjøringsmiddel, og bruk hansker for å beskytte sensitive hender.

Fjern eventuelle løse flak av gammel maling med en flat skrape, og fyll huller og sprekker i dørens overflate ved å påføre en utvendig tre sparkelmasse med en sparkelkniv. Deretter skal hele døren grundig pusses med sandpapir av middels kvalitet (korn 120) først, etterfulgt av fin kvalitet (korn 180-220), og bruk pusseverktøy etter behov. Sørg for å tørke døren fri for alt støv med en klut når du er ferdig.

Påfør en primer på en ubehandlet treoverflate eller en grunning på tidligere malte dører med en 1-2-tommers pensel for dekorative områder og en mini skumrulle for utstående paneler. Primere er tynne og tørker raskt, så vær klar til å påføre et andre lag innen 30-60 minutter, med lett sliping i mellomtiden for å fjerne eventuelle ujevnheter.

Du kan bruke det samme verktøyet til å påføre malingen. Start med de øverste panelene, fortsett deretter med de vertikale og horisontale seksjonene, før du avslutter med de nederste panelene. Det skal påføres to strøk maling med 2-4 timers tørketid mellom hvert strøk, i henhold til malingprodusentens instruksjoner.

Når malingen er helt tørr, få noen til å hjelpe deg med å henge opp døren igjen på hengslene og feste alt inventar på plass. Vær litt forsiktig de første par ukene for å la malingen herde helt, men du bør ikke trenge andre forseglinger, da utvendig maling er designet for å kunne tåle ulike værforhold. Når du står der og beundrer alt du har lært om å male hoveddøren din, kan du føle deg inspirert til også å friske opp vinduene dine - les mer her for Klar sin ekspertveiledning om maling av trevinduer: Klar's blogg

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg male en inngangsdør uten å måtte ta den av?

Ja, du kan male en inngangsdør uten å ta den av, men du må holde den åpen under arbeidet for å la den tørke skikkelig og unngå å skade malingen. Du risikerer å få et rotete utseende med maling som drypper og renner - og begrenset tilgang til hengslene og underkantene.

Bør jeg grunne inngangsdøren før jeg maler?

Du bør velge en utvendig grunning hvis du skal male en bar treoverflate, enten på en helt ny tredør eller en dør der all gammel maling er fjernet. På tidligere malte dører bør du påføre et grunnstrøk før du maler.

Hvor lenge holder malingen på en inngangsdør?

En riktig malt inngangsdør bør holde i minst 3-5 år, avhengig av kvaliteten på produktene og arbeidet som er utført. Små flekker kan enkelt repareres ved å bruke sandpapir og påføre litt grunn- og overmaling.