60 % SALG. Ender på
Barnesikring av vinduer image

Barnesikring av vinduer

Kadi Siilik Author Photo
Skrevet av Kadi Siilik03.11.2023

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Som forelder er det få ting i verden som kan skremme deg så mye som tanken på at barnet ditt skal komme til skade. Når det er sagt, er det ikke til å komme utenom at et vindu kan utgjøre en alvorlig sikkerhetsrisiko for barnet ditt. Hvis du ikke har sikret vinduet, kan det i verste fall føre til en fallulykke, ettersom barn er nysgjerrige av natur og ofte vil lene seg, klatre og leke i nærheten av vinduer og åpne dem uten å være klar over at de må være forsiktige.

For å få ro i sinnet bør man derfor prioritere å skape et trygt miljø i hjemmet der det er plass til at barnet kan utforske uten å skade seg. Hvis du har bygget et nytt hus med Klars utvalg av vinduer, eller har byttet ut de gamle, har vi samlet en liste over tiltak du kan gjøre for å barnesikre vinduene dine.

Skift ut de gamle vinduene

En av de enkleste måtene å barnesikre hjemmet ditt på er å bytte ut de gamle vinduene, da de kan være utdaterte både når det gjelder design, tilstand og sikkerhetsfunksjoner. Du kan for eksempel risikere at et eldre vindu går i stykker, hvis barnet ditt lener seg mot vinduet, fordi vekten kan føre til at ruten gir etter. I tillegg blir vindusrammene svakere med tiden, og hvis du har et trevindu, kan treverket råtne dersom det ikke har blitt vedlikeholdt.

Hvis du trenger å skifte ut vinduene dine, kan du se våre priseksempler her. Hvis du er usikker på om det er på tide å skifte ut vinduene dine, kan du alltid lese vår boligtest.

Plassering av møbler

Hvis barnet ditt er gammel  og modig nok til å klatre opp på alle flater i hjemmet, er det lurt å plassere møblene dine strategisk. Hvis du har et spisebord eller en sofa i nærheten av et vindu, vil det være lettere for barnet å nå det. Derfor anbefaler vi at du fjerner større møbler fra vinduer inntil barnet er gammel nok til å forstå hvorfor man ikke bør leke i nærheten av et åpent vindu.

Sikkerhetsbeslag

Du kan alltid kjøpe ekstra låsebeslag og hasper til Klar-vinduet ditt, slik at du begrenser hvor mye vinduet kan åpnes. Hvis du vil forhindre at barna i det hele tatt kan åpne vinduene, kan du også finne et sikkerhetsbeslag med nøkkel eller en trykknapp-mekanisme som krever litt koordinering. Husk også å barnesikre vinduene med innvendige eller utvendige hengsler og vertikale skyvevinduer. Hvis du har et vindu som kan åpnes vertikalt, kan du bruke en kjettingstopp eller vinduslås for å begrense åpningsgraden.

Hva mer kan jeg gjøre for å barnesikre vinduene?

I tillegg til de to sikkerhetstiltakene som er nevnt ovenfor, er det også veldig viktig at du holder et øye med barna når du har vinduene åpne for å lufte ut. Sørg også alltid for å lukke og låse vinduene når de ikke er i bruk. Etter hvert som barna blir eldre, er det også lurt å sette seg ned og forklare dem hvorfor de bør være forsiktige når de leker og klatrer.

Hvis du er veldig bekymret, kan du alltid montere et sikkerhetsnett eller gitter foran vinduet og feste det på utsiden.