55 % rabatt + 25 % rabatt på myggnett
Bekymret for dine vinduer med 2-lags glass? image

Bekymret for dine vinduer med 2-lags glass?

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Hvis hjemmet ditt har vinduer fra etter ca. 1980, bør du anse deg selv som heldig, da sjansen er stor for at de er doble. 2-lags glass gir vanligvis minst en halvering av varmetapet sammenliknet med gamle vinduer med 1-lags glass, og bidrar til et betydelig mer komfortabelt og energieffektivt hjem.

Den enkleste måten å finne ut hvilken type vinduer huset ditt er utstyrt med, er med en rask visuell sjekk. Vinduer med 2-lags glass har bokstavelig talt to glassruter, så du vil med denne typen konstruksjon se en liten luftspalte mellom rutene. Luftspalten inneholder vanligvis en gass som ikke leder varme, som f.eks argon, for å hjelpe med å isolere hjemmet ditt.

Les om doble vinduer versus vinduer med tre lag med glass her

vindu

Årsaker til feil

Den primære årsaken til problemer med vinduer med 2-lags glass er eventuelle problemer med tetningsmassen som brukes til å konstruere denne typen vindu. De to glassrutene er vanligvis festet til vindusrammen med en polymerblanding som er sårbar ovenfor for damp og vil til slutt brytes ned og fører til luftlekkasje.

Mer synlige skader på vindusrutene, som sprekker, spon og hakk, også føre til at 2-lags glasset ikke yter som de skal.

Tegn på at du har et problem

Du kan imidlertid ikke alltid se så tydelige tegn på at det er problemer med vinduene dine. Mange av indikatorene for ødelagte vinduer med 2-lags glass er mer subtile å oppdage. Her er en oversikt over hva du bør se etter når du tester dine 2-lags glass:

  • Kondens

  • Merkbart gjennomtrekk

  • Høyere strømregninger

  • Vanskeligheter i bruk

  • Strukturell alder

  • Synlige defekter

Kondens

Dette er et nøkkelsymptom på potensielle vindusproblemer, men må vurderes riktig. Opplever du for eksempel kondens på utsiden av vinduene dine, er dette et godt tegn på at vinduene dine fungerer som de skal og gjør en utmerket jobb med å holde varmen inne og kald luft ute.

Men hvis du legger merke til dugg, eller enda verre, vann som samler seg mellom de to glassene i vinduet ditt, er dette et signal på at 2-lags glasset har sviktet. Mugg i mellomrommet er også et tegn på kondens, selv om man kanskje ikke alltid ser dette.

Dette peker på at varm, fuktig luft inne i hjemmet ditt lekker inn mellom rutene og at de ikke lenger er ordentlig forseglet. Vinduer med 2-lags glass inneholder et tørkemiddel designet for å absorbere fuktighet og forhindre det oppstår kondens. Hvis forseglingen brytes, vil denne funksjonaliteten til slutt opphøre.

Merkbart gjennomtrekk

Hvis du har følt følelsen av svake vindkast gjennom huset, spesielt når du er i nærheten av vinduene, og særlig på vindfulle dager, er dette også et tegn på at 2-lags glasset ikke lenger fungerer optimalt.

Høyere strømregningen

Dette kan være vanskelig å fastslå, spesielt i disse tider med økende energikostnader. Likevel kan konsekvent høyere strømregninger også være en pekepinn på at mer varme går tapt fra vinduene dine. Det kan være nyttig å sammenligne mengden watt du bruker månedlig i stedet for bare totalkostnaden, som vil variere når strømprisene endrer seg.

Vanskeligheter i bruk

Hvis vinduet ditt har blitt stadig vanskeligere å åpne eller lukke, kan dette også være et tegn på feil på enheten. Hvis tetningsmasse eller glasset har begynt å forringes, vil dette tillate fuktighet å trenge inn mellom rutene og kan til slutt føre til vridning eller bøying av trerammen.

Strukturell alder

Som nevnt tidligere, hvis hjemmet ditt eller vinduene dine er over en viss alder, kan det være på tide å vurdere om 2-lags glass fungerer for deg. 2-lags glass har en forventet levetid på rundt 15-20 år, avhengig av vinduskvaliteten, værforholdene og hvor godt du tar vare på de. Hvis du vet at vinduene dine nærmer seg denne milepælen, kan dette være nok en advarsel om potensielle problemer i vente.

Synlige defekter

Til sist kan vi nevne de mer åpenbare markørene for skade på vinduene dine, som synlig sprukne tetninger eller vann som lekker inn, betyr at du skal gjøre noe med problemet. Kontroller først at det ikke er blokkeringer i dreneringselementer, og begynn deretter å vurdere potensielle leverandører for nye vinduer, som Klar.

Tester du som huseier kan prøve

Noen ganger kan det være vanskelig å oppdage mer subtil vindusfeil, som problemer med av tetningsmassen, men enhver huseier kan gjennomføre noen enkle kontroller for å teste sitt 2-lags glass.

  1. Fyrstikktesten – prøv å tenne en fyrstikk, for å se om den blafrer foran vinduet, for oppdage trekk. Du kan også bruke et stearinlys eller røkelsespinne og se hvordan røyken beveger seg.

  2. Bruk en gardin – Prøv å henge en ren, lett gardin over vinduet og legg igjen merke til eventuelle små bevegelser forårsaket av trekk som siver inn i hjemmet.

  3. Bruk en lommelykt – Vent til det blir mørkt, gå ut og la noen stå inne og skinne med lommelykt mot vinduet. Hvis du skimte lys som slipper ut ut rundt vinduet, er det åpenbare lekkasjer.

  4. Termisk kamera – Har du tilgang på et infrarødt kamera, kan dette også også avsløre varmelekkasjer fra vinduet. Hvis vinduet ser ser gult, oransje, rødt eller hvitt ut når kameraet er rettet mot det fra utsiden, går betydelig varme tapt, mens grønne eller blå farger indikerer sterk ytelse.

Skulle disse testene av 2-lags glass eller dine egne observasjoner avdekke problemer med vinduene dine, er det på tide å henvende seg til en anerkjent leverandør av vinduer, som Klar, for å se hvilke nye slags vinduer med 2-lags glass som finnes.

Vanlige spørsmål

Kan man teste vinduer med 2-lags glass?

Ja, i tilleg til nøye observasjon er det noen enkle tester enhver huseier kan prøve for å finne ut om 2-lags glass fungerer optimalt. Du kan bruke røyk, gardiner, en lommelykt eller et infrarødt kamera til å hjelpe deg i vurderingen.

Hvordan vet jeg om vinduene mine med 2-lags mine har gått i stykker?

Det er noen avslørende tegn på ødelagte 2-lags glass, for eksempel kondens mellom glassrutene og/eller merkbart trekk. Andre mer subtile tegn kan være høyere strømregninger, problemer med å betjene vinduene og den generelle alderen til vinduet.

Hvordan vet jeg om vinduene mine er av god kvalitet?

Et vindu av god kvalitet vil ha minst to glassruter med et hulrom fylt med en gass som ikke er varmeledende. Profilene mellom glasset og rammen skal være hermetisk forseglet uten hull eller sprekker, og vinduet skal ha lav U-verdi på rundt 1,3-1,5 W/m2K.