60 % nettrabatt. Ender på

Bærekraftig oppussing av hjemmet

  Author Photo
21.06.2024

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Hos Klar forstår vi godt at oppussing av hjemmet kan være både kostbart økonomisk og for klimaet. Derfor har vi satt sammen denne guiden, slik at du kan pusse opp så klimavennlig som mulig. Følg denne guiden neste gang du skal pusse opp, og reduser ditt klimaavtrykk.

1) Kjøp vinduer med god isolasjon

Visste du at 40 % av varmetapet i et hjem skjer gjennom dører og vinduer? Derfor er det viktig å ha godt isolerte vinduer og dører. Det sparer du energi på, men også strøm- og varmeregningen. Hos Klar har vi både 2- og 3-lags glass, slik at du unngår unødvendig varmetap.

2) Tenk på hvilke materialer du bruker

Hvis du ønsker å pusse opp hjemmet ditt så klimavennlig som mulig, må du tenke over hvilke materialer du bruker. Prøv så langt det er mulig å se etter FSC-merket når du handler. FSC står for Forest Stewardship Council, som betyr at tømmerhøstingen er etisk, og at treet har vokst sakte. Dermed tar du vare på både naturen og menneskene når du kjøper produkter som er FSC-sertifisert. Her kan du lese mer om hvorfor vi kun bruker FSC-sertifisert treverk.

3) Isoler, isoler, isoler

Hvis du isolerer hjemmet ditt, vil mindre energi gå tapt. Invester i naturlige isolasjonsmaterialer, som trefiber, og spar både på varmen og økonomien. Trefiber gir et sunnere inneklima, god lydisolasjon, bedre varmefordeling og er i tillegg brannhemmende. Trefiber isolerer 25-30 % bedre enn mineralull, fordi trefibrene er hule og ikke leder varme. Dermed fanges varmen av de hule trefibrene og holder seg stille i isolasjonen.

4) Gjenbruksgull

Vær oppmerksom på hvor møblene dine kommer fra, og hva de er laget av. I stedet for å kjøpe nye møbler fra store møbelkjeder, kan du kjøpe møbler laget av resirkulerbare materialer. Du kan til og med være heldig å finne noen ting på lokale eller nettbaserte loppemarkeder. Nedenfor kan du se hva produksjonen av disse møblene slipper ut av CO2 og energi.

MøbelKarbonavtrykkEnergi
Kontorstol72kg CO2154 kWh
Bokhylle18kg CO239 kWh
Skrivebord35kg CO275 kWh
Sofa90kg CO2193 kWh
Lenestol43kg CO292 kWh



5) One man's trash...

Vi kjenner alle det gamle engelske ordtaket "one man’s trash is another man’s treasure". Dette kan du ha i tankene når du pusser opp hjemmet ditt. Prøv å selge dine gamle vinduer og møbler i stedet for å kaste dem. Da kan du både spare CO2-utslipp og tjene litt ekstra. Gode steder å selge dine gamle ting er blant annet på markedsplassen på Facebook, Finn.no eller på ditt lokale loppemarked.

6) Vurder å male i stedet for å skifte ut

Et nytt lag med maling kan gjøre mye for et rom, så vurder om du kanskje kan male møblene eller kjøkkenskapene dine i stedet for å bytte dem ut. Det er både billigere og bedre for miljøet, og det kan også være et artig prosjekt.

7) Invester i energivennlige hvitevarer

Det kan hende at energivennlige hvitevarer er litt dyrere, men det kan likevel være en god investering. Du kan spare opptil 3.480 kr per år hvis du kjøper hvitevarer i A-klassen. Derfor er det bedre for økonomien din, og for klimaet, når du investerer i energivennlige hvitevarer.

8) Installer solcellepaneler

Ettersom energiprisene stiger, velger flere og flere å kjøpe solcellepaneler. Solcellepanelene absorberer sollys og omdanner det til energi du kan bruke i hjemmet ditt. Sollyset kan absorberes selv på overskyede dager, og er derfor et godt alternativ selv om man bor i et mer overskyet land som Norge. Solcellepaneler krever minimal vedlikehold. Den eneste ulempen med solcellepaneler er at de kan være et torn i øyet.

9) LED-pærer

Ifølge Miljødirektoratet er LED-pærer det beste valget når du skal kjøpe lyspærer. I motsetning til andre lyskilder, som lysrør eller sparepærer, inneholder ikke LED-pærer kvikksølv. Kvikksølv er ekstremt farlig, både for mennesker og miljøet. LED-pærer bruker også mindre strøm enn andre lyspærer, og har lengre levetid.

10) Kjøp lokalt

Den beste måten å unngå unødvendig CO2-utslipp er å handle lokalt. Når du kjøper lokalt, enten det er møbler eller matvarer, unngår du unødvendig transport, og dermed etterlater produktene et mindre CO2-avtrykk.

Relatert innhold