60 % SALG. Ender på
Historien bak: Krysspostvinduet tilbyr det beste fra to verdener image

Historien bak: Krysspostvinduet tilbyr det beste fra to verdener

Kadi Siilik Author Photo
Skrevet av Kadi Siilik24.05.2022

Innholdsfortegnelse

Arrow icon related to the table of content

Krysspostvinduet, eller dannebrogsvinduet, er utformet på en måte som umiddelbart leder tankene hen på det danske flagget. Vindustypen har vært brukt siden 1700-tallet, og som navnet antyder, er det et vindusformat som utstråler danskhet. Bakgrunnen for det karakteristiske designet finner vi imidlertid på den andre siden av Atlanterhavet.

På 1880-tallet utviklet en gruppe amerikanske arkitekter og ingeniører i Chicago en helt ny type bygning, der selve fasaden besto av store glassflater innrammet av tynne, glaserte teglstein - også kjent som terrakottafliser. Bygningen ble kalt "curtain wall", fordi veggen mellom de mange radene med vinduer så ut som gardiner. Denne nye typen hus gjorde det mulig å bygge i svimlende høyder, og de ble raskt kjent som skyskrapere.

For å skape den nødvendige ventilasjonen i rommene bak de store glasspartiene ble det plassert et skyvevindu i tre - også kjent som et vertikalt heisvindu - på begge sider av glassrutene. Vinduskonstruksjonen ble kalt "Chicago-vinduer", ettersom den raskt ble det vanlige valget for mange skyskrapere i Chicago, deretter New York og deretter andre amerikanske byer.

Korspostvinduet er fremhevet på Københavns bygninger

Snart fulgte de etter i Danmark. Det populære amerikanske skyskrapervinduet ble kopiert i det følgende tiåret. Ikke i bygninger med tilsvarende høyder, selvfølgelig, men ofte i danske hus på 4-5 etasjer. På hver side av det store, faste midtvinduet ble det plassert et dansk enkeltrutede vindu med en forhøyet sprosse. De første 3-lags Chicago-vinduene ble brukt på Frederiksberg i København, og det er derfor vinduet ble kjent i Danmark som "Frederiksberg-vinduet". Som en liten kuriositet kan det nevnes at de også ble kalt "Østerbro-vinduer", ettersom de også var mye brukt i denne bydelen i København.

Frederiksberg-vinduet - dvs. krysspostvinduet, 3 fag 5 ruter - er på mange måter genialt. Den høye og brede midtre ruten gir et spesielt intenst dagslys, som selv på overskyede dager og i første etasje kastes ekstra langt inn i rommet. I den danske versjonen kan de to sidevinduene til og med ventilere rommet på en mer avansert måte enn i de amerikanske pionerenes design. En sterk sidevind fra gaten utnyttes for eksempel bedre, ettersom sidevinduene kan skape en sterk, direkte ventilasjon inn i rommet fra den ene siden eller en mer indirekte og svakere luftstrøm ut av rommet fra den andre siden.

Over tid har mange av detaljene i et krysspostvindu naturligvis blitt forbedret. Alt fra rutenes størrelse og antall sprosser til utformingen av beslagene er blitt optimalisert, men den opprinnelige konstruksjonen er den samme. Av samme grunn kan du med krysspostvinduet skape et vakkert og klassisk dansk design, som med sin over 300 år lange historie sannsynligvis vil forbli moderne langt inn i fremtiden.

nye krysspostvinduer til ditt hjem

Hos Klar finner du mer enn 20 varianter av krysspostvinduet - fra 1 fag 2 ruter og 3 fag 9 ruter til 4 fag 40 ruter. I tillegg har vi et bredt utvalg av tilpasningsmuligheter, slik at du kan få akkurat det designet som vil skape det mest elegante uttrykket i hjemmet ditt. Hvis du trenger råd underveis i prosessen, er du selvsagt velkommen til å kontakte oss.